Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
25.6°C30.8°C
3 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
28.0°C28.0°C
3 BF 42%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.8°C28.0°C
4 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.9°C27.3°C
0 BF 44%
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού / Καλοκαιριάτικα με σοβαρά προβλήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού / Καλοκαιριάτικα με σοβαρά προβλήματα

135071521-a.jpg

Είναι από τα ομορφότερα μουσεία, όχι μόνο της χώρας. Οι συλλογές και η μουσειολογική του έκθεση, το περίφημο κτήριο του Κυριάκου Κρόκου, ένα από τα καλύτερα έργα δημόσιας αρχιτεκτονικής που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, συνθέτουν ένα μουσείο-κόσμημα. Ταυτόχρονα αναδεικνύει με τρόπο μοναδικό την κοσμικότητα του βυζαντινού πολιτισμού, αποδομώντας απτά και τεκμηριωμένα όσα επιμελώς σμιλεύτηκαν στο κοινωνικό φαντασιακό για το θεοκρατικό Βυζάντιο.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, βραβευμένο από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2005, παρόλο που δεν διαφημίζεται επαρκώς, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Με τη διαφορά ότι φέτος το Μουσείο παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, καθώς είναι ένα από τα πέντε μεγάλα μουσεία που φρόντισε η υπουργός Πολιτισμού να αλλάξει το διοικητικό τους καθεστώς μετατρέποντάς τα σε ΝΠΔΔ με διορισμένη διοίκηση και γενική διεύθυνση. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Ενώ βρισκόμαστε ήδη στη θερινή περίοδο με αυξημένη επισκεψιμότητα, το Μουσείο δεν μπορεί να καλύψει ούτε το διευρυμένο ωράριο, ενώ λειτουργεί με μειωμένο ωράριο και με αίθουσες κλειστές.

«Το Μουσείο φέτος δεν λειτουργεί όπως λειτουργούν τα υπόλοιπα μουσεία της χώρας που δεν είναι νομικά πρόσωπα. Όπως και τα υπόλοιπα τέσσερα μουσεία που έχουν μετατραπεί σε ΝΠΔΔ, έτσι και το Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα» λέει ο Νίκος Τσιγάρας, φύλακας του Μουσείου και μέλος τόσο του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΥΦΑ όσο και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ. Ξεδιπλώνοντας ανάγλυφα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, επισημαίνει ότι «ενώ ήδη βρισκόμαστε στη θερινή περίοδο, δεν έχει γίνει ακόμα η πρόσληψη εποχικού προσωπικού, δηλαδή φυλάκων και προσωπικού καθαριότητας. Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί με το μόνιμο προσωπικό, 28 φύλακες, που φυσικά δεν επαρκούν για τις αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου. Από αυτούς τους 28 εργαζόμενους, κάποιοι, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, εργάζονται καθημερινά και στον Λευκό Πύργο, ο οποίος διοικητικά ανήκει στο Βυζαντινού Πολιτισμού. Και οι δύο χώροι είναι υποστελεχωμένοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στο θερινό-διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού λειτουργεί με μονοβάρδια, από τις 8.30 π.μ. ως τις 3.30 μ.μ. Αντίστοιχο είναι και το ωράριο του Λευκού Πύργου».

Πέρσι το Μουσείο είχε προσλάβει 55 άτομα εποχικό προσωπικό. «Μαζί με τους 28 μόνιμους φύλακες, αυτός ο αριθμός ήταν επαρκής για τη λειτουργία του Μουσείου και την ασφάλεια επισκεπτών και εκθεμάτων. Φέτος, αφενός δεν έχουν γίνει ακόμα οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού, διότι προκηρύχθηκαν πολύ καθυστερημένα, και από την άλλη είναι μειωμένες. Προβλέπεται δηλαδή να προσληφθούν μόνο 30 εποχικοί από τους 55 που είχαν προσληφθεί πέρσι. Φοβόμαστε ότι και τον μισό Ιούνιο το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στο διευρυμένο ωράριο και θα υπάρχουν αίθουσες κλειστές» υπογραμμίζει ο Ν. Τσιγάρας.

«Η μουσειακή πολιτική της χώρας δεν είναι διαπραγματεύσιμη και η μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων σε νομικά πρόσωπα απέτυχε παταγωδώς» τόνισε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κυριακή Μάλαμα κατά την επίσκεψή της στο μουσείο, όπου οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τα σοβαρά προβλήματα και τη δυσλειτουργία που προκύπτει μετά τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ. Η Κ. Μάλαμα επανέλαβε τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα επαναφέρει τα πέντε μεγάλα μουσεία στον κορμό του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τόνισε ότι θα σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους στον αγώνα που δίνουν για να κρατήσουν τον πολιτισμό όρθιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL