Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
29.5°C33.6°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
28 °C
25.2°C31.0°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
28 °C
26.0°C29.3°C
2 BF 46%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
31 °C
29.1°C33.8°C
1 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
36 °C
35.7°C35.7°C
3 BF 20%
Βιβλιοπαρουσίαση / Ραγίσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιβλιοπαρουσίαση / Ραγίσματα

135073822-a.jpg

Το 2021 η Αναστασία Σταματοπούλου εντυπωσίασε με το βιβλίο της «Τα πουλιά», το οποίο κέρδισε και το Βραβείο του ΙΒΒΥ «Λότη Πέτροβιτς -Ανδρουτσοπούλου» που απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους. Με το δεύτερο βιβλίο της, «Ραγίσματα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, μας επιτρέπει πλέον να μιλάμε για μια συγγραφέα που εξελίσσεται και αποκτά τη δική της, ιδιαίτερη φωνή και γραφή.

Μέσα σε μια απέραντη αιώνια γη από καλάμια και κορμούς, ένα μικρό ελάφι ψάχνει τα πατήματά του. Τα νερά της στάσιμης κρύας λίμνης μπορούν να του προσφέρουν μόνο ελάχιστη εξιλέωση, προτού αρχίσει ξανά το τρέξιμο και τους ελιγμούς. Ο Κυνηγός είναι επικίνδυνα κοντά - δεν πρέπει να το βρει όπως έκανε με τη Μαμά. Το ελαφάκι θα αναμετρηθεί με το παρελθόν του, πριν νιώσει τον χρυσό να ρέει μέσα του.

Η Σταματοπούλου εμπνέεται από το «Kintsugi», την τέχνη της επισκευής σπασμένων κεραμικών με βερνίκι αναμεμειγμένο με σκόνη χρυσού. Στην ασιατική φιλοσοφία τού wabi-sabi, όπως επισημαίνει η ίδια, η συγκεκριμένη τεχνική αντιμετωπίζει τη θραύση και την επισκευή ως μέρος της ιστορίας ενός αντικειμένου και όχι ως κάτι που πρέπει να συγκαλυφθεί, γιατί η αποδοχή της ατέλειας και της ασυμμετρίας είναι μέρος της ζωής.

Δίνοντας φωνή στο νεαρό ελάφι, κατά την παραμυθιακή τεχνική του ανθρωπομορφισμού των ζώων, με την πρωτοπρόσωπη αφήγηση σε παροντικό χρόνο να εναλλάσσεται με αναδρομικά στιγμιότυπα, η Σταματοπούλου θα αφηγηθεί ένα παραμύθι για τη μετάβαση, το τραύμα, τη θεραπεία. Μια μάχη μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, μεταξύ του τι υπάρχει και του πώς φαίνεται.

Χωρίς φλυαρία, από τις πρώτες κιόλας προτάσεις, ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με την ουσία της ιστορίας: «Τώρα που το σκέφτομαι, πάντα με θυμάμαι να τρέχω. Λίγες είναι οι μέρες που δεν φοβάμαι, από τη στιγμή που έφυγα από το κοπάδι». 

Η ιστορία του μικρού ελαφιού

Σε τόπο και χρόνο απροσδιόριστο, η Σταματοπούλου επιλέγει να αποτελέσει η Φύση το σκηνικό μέσα στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία του μικρού ελαφιού. Ενός λευκού ελαφιού. Εγκιβωτίζει μύθους από την κουλτούρα άλλων λαών, για να χτίσει το κείμενό της, αφού, στη μυθολογία των λαών της Βόρειας Ευρώπης, τα εξαιρετικά σπάνια λευκά ελάφια ονομάζονται και «ελάφια του Ιούδα», γιατί, άθελά τους, εκθέτουν το κοπάδι σε κίνδυνο καθώς -λόγω χρώματος- είναι ευδιάκριτα στον καθένα. «Εγώ ήμουν ο λόγος που μας βρήκε ο Κυνηγός. Εγώ ήμουν ο λόγος που σκότωσε τη Μαμά… Εσύ φταις για όλα, είπε ο Αρχηγός… Δεν σε θέλω στο κοπάδι μας». 

«Ο Κυνηγός φταίει για όλα. Εγώ φταίω για όλα». Τελικά, όμως, ποιος φταίει; Γιατί και ο Κυνηγός, «που τόσων τις ζωές έχει θερίσει», νιώθει την ανάγκη να ζητήσει συγχώρεση, κουβαλώντας το βάρος της δικής του ενοχής και των δικών του φόβων. «Πάντα νόμιζα πως εγώ προκάλεσα την τύχη μου, αλλά το ίδιο αισθανόταν κι αυτό το άμοιρο πλάσμα. Ίσως το ίδιο αισθάνεται και ο Αρχηγός» θα πει ο μικρός αποσυνάγωγος. 

Κάθε λέξη, κάθε πρόταση, είναι εξαιρετικά καλοζυγισμένη. Καλεί τον αναγνώστη να αναμετρηθεί με τις δικές του σκέψεις, να διατυπώσει τα δικά του γιατί. Με αναφορές σε μύθους και σύμβολα που γίνονται θεραπευτικά εργαλεία, η συγγραφέας θα μιλήσει για την τέχνη της αποδοχής και μετουσίωσης ενός τραύματος. Γιατί το τραύμα είναι απόδειξη ότι είμαστε ατελείς, ότι ωριμάζουμε, ότι υπάρχουμε. «Γιατί είναι πιο όμορφο κάποιο ελάφι που έχει ιστορίες να πει, που έχει ζήσει χαρές και λύπες, από ένα ελάφι που θέλει μόνο να παίζει και να τρέχει».

Ο Βασίλης Κουτσογιάννης αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, πως η εικονογράφηση, ως συγκείμενο, αποτελεί εργαλείο εμβάθυνσης στην ιστορία. Δημιουργώντας εικόνες-σκηνικά, καταφέρνει να αποτυπώσει την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του κειμένου: ονειρική και σκληρή ταυτόχρονα. Γεμάτες χρώμα και ένταση, καταφέρνουν να μεταφέρουν το κυρίαρχο, κάθε φορά, συναίσθημα. Με τις πλούσιες αποχρώσεις του μπλε να εναλλάσσονται με εκείνες του γήινου καφέ και του οδυνηρού κόκκινου. Με τη λευκή φιγούρα του ελαφιού, που ενώ στην αρχή παρουσιάζεται ολόκληρη (ξεχωρίζοντάς το από το υπόλοιπο κοπάδι), σταδιακά ραγίζει, υπό το βάρος της λύπης και των ενοχών, μέχρι που σιγά-σιγά γεμίζει τις ρωγμές του με χρυσό. Ο Κουτσογιάννης θα αναδείξει εικαστικά τον πυρήνα της ιστορίας. «Ίσως όλα αυτά που μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι φταίμε μας κάνουν καλύτερους. Είναι η αλήθεια μας, είναι ένα κομμάτι μας».

Ενα βιβλίο για πολλαπλές αναγνώσεις. Ένα βιβλίο για παιδιά, που θα το απολαύσουν και οι μεγάλοι.

Info:

Ραγίσματα
Συγγραφέας: Αναστασία Σταματοπούλου
Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Ηλικία: 13+
Τιμή: 14,00

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL