Εδώ και μία εβδομάδα βρίσκεται ξανά σε λειτουργία το Cine Paris στην Πλάκα και μάλιστα πλήρως ανακαινισμένο, αναβαθμισμένο και προσβάσιμο πλέον σε άτομα με κινητικές αναπηρίες. Το ξεκίνημα έγινε με τις προβολές του κλασικού «Ποτέ την Κυριακή» σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν και του μοντέρνου ερωτικού δράματος με φόντο το άθλημα του τένις «Οι αντίπαλοι», που υπογράφει ο παραγωγικότατος Λούκα Γκουαντανίνο.
Σε μια εποχή στην οποία αρχίζουμε με πολύ ανησυχητικό τρόπο να συνηθίζουμε τις ειδήσεις που αναφέρουν λουκέτα σε συνοικιακούς κινηματογράφους, οι οποίοι μετατρέπονται σε αίθουσες συνεδριάσεων ή σούπερ μάρκετ, η επαναλειτουργία ενός θερινού σινεμά, που μάλιστα αποτελούσε κόσμημα για το ιστορικό κέντρο, αποτελεί μια παρηγοριά που την έχουμε ανάγκη. Άλλωστε η θερινή περίοδος των προβολών στη χώρα μας πλέον διαρκεί σχεδόν έξι μήνες και οι διατηρητέες αίθουσες θα αποτελέσουν ένα τελευταίο οχυρό απέναντι στη σαρωτική εξευγενοποίηση (Gentrification) των γειτονιών και στην επιθετική επιχειρηματική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης, που προκειμένου να τουριστικοποιήσει άκομψα και αλόγιστα τα αστικά τοπόσημα θα πλήξει πρώτα και κύρια τον «εύκολο» στόχο: τον Πολιτισμό.
Υστερα από προετοιμασία μηνών το Cine Paris μπαίνει στη νέα φάση του, προσφέροντας ένα προσεγμένο πρόγραμμα ταινιών που εμπεριέχει αρκετά κλασικά αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά, φεστιβαλικές δημιουργίες, εμπορικούς τίτλους, καθώς και πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, όπως η νέα δημιουργία του Γιώργου Λάνθιμου που τιτλοφορείται «Kinds of kindness» και διαγωνίζεται αυτές τις ημέρες για κάποιο από τα βραβεία του Φεστιβάλ των Καννών, το ψυχαγωγικό και στιλιζαρισμένο «Hit man» του Αμερικανού Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, αλλά και το «Wicked little letters» με την Ολίβια Κόλμαν στον ρόλο μιας Ιρλανδής, την οποία οι κάτοικοι μιας πόλης υποψιάζονται ως το πρόσωπο που έστειλε μια σειρά από γράμματα που είναι γεμάτα από ξεκαρδιστικές βωμολοχίες.
Η ιστορία ενός διατηρητέου (ευτυχώς) σινεμά
Το ξεκίνημα της πορείας του συγκεκριμένου κινηματογράφου τοποθετείται στη δεκαετία του ’20. Ο ιδρυτής του ήταν ένας Έλληνας κομμωτής, που του έδωσε αυτό το όνομα γιατί είχε περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στο Παρίσι. Ύστερα από δύο δεκαετίες θερινής λειτουργίας το Cine Paris έγινε και χειμερινό σινεμά, όμως τελικά το 1970 η κλειστή αίθουσα μετατράπηκε στην μπουάτ που έγινε αργότερα ξακουστή ως Ζυγός. Μετά από μια περίοδο κατά την οποία έμεινε κλειστό το Cine Paris άνοιξε ξανά το 1986 υπό νέα ιδιοκτησία, λειτουργώντας πλέον μόνο ως θερινό, μέχρι το 2020, όταν επιβλήθηκε προσωρινή παύση της λειτουργίας του, καθώς έπρεπε να πραγματοποιηθούν εκτενείς εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης στο ιστορικό κτήριο της οδού Κυδαθηναίων. Στα 34 συναπτά έτη αυτός ο χώρος πέτυχε να αφήσει ένα ξεχωριστό αποτύπωμα ανάμεσα στις παραδοσιακές ταβέρνες και στις καφετέριες της Πλάκας. Το 2022 το εμβληματικό κτήριο αγοράστηκε από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Στέλιος Χατζηιωάννου», που ξεκίνησε μια πλήρη ανακαίνιση του χώρου και παραχώρησε την επιμέλεια του κινηματογράφου στην εταιρεία διανομής Cinobo, που ειδικεύεται στις υπηρεσίες streaming ταινιών μέσω συνδρομητικής πλατφόρμας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το σινεμά εξοπλίστηκε με σύγχρονη μηχανή προβολής υψηλών προδιαγραφών, περιμετρικά ηχεία για Dolby ήχο, καθώς και με νέα οθόνη για βελτιωμένες συνθήκες προβολής. Το σινεμά θα ανοίγει καθημερινά από τις 7.30 μ.μ. ώστε οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ποτό στην ανοιχτή ταράτσα με θέα το ηλιοβασίλεμα και, φυσικά, την Ακρόπολη, περίπου μιάμιση ώρα πριν αρχίσει η πρώτη προβολή.