Live τώρα    
Υπουργείο Πολιτισμού / Σερβίρει εξώσεις πριν σερβίρει γρήγορο φαγητό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Πολιτισμού / Σερβίρει εξώσεις πριν σερβίρει γρήγορο φαγητό

133992228-a.jpg

Από χώροι συνάντησης, χαλάρωσης και, κυρίως, πολιτιστικών δράσεων μετατρέπονται σε ταχυφαγεία. Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να σβήσει από τον αθηναϊκό χάρτη σημαντικά πολιτιστικά τοπόσημα της πόλης, όπως το καφέ του Νομισματικού Μουσείου και εκείνα που λειτουργούν μέσα στο μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, στο Εθνικό Αρχαιολογικό, και έξω από αυτό -Κήπος του Μουσείου-, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις. Ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού, για ακόμα μια φορά, δεν φαίνεται να πτοείται και επιμένει στο σπορ των «εξώσεων», στο οποίο επιδίδεται τους τελευταίους μήνες. Μετά τους αρχαιολόγους διώχνει τώρα τα γνωστά καφέ γιατί στην αντίληψή του οι Αθηναίοι δεν έχουν πλέον ανάγκη από χώρους πολιτιστικών δράσεων και συναντήσεων, αλλά από γρήγορο φαγητό.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε το υπουργείο μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) αναγκάστηκε προχθές το βράδυ να εκδώσει ανακοίνωση προκειμένου να απαντήσει στη Μουσείων Εστίαση Α.Ε., στην οποία ανήκει το αναψυκτήριο στο Νομισματικό Μουσείο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ανυπόστατους» τους ισχυρισμούς της. «Η σύμβαση μίσθωσης με τη συγκεκριμένη εταιρεία έχει λήξει από το 2017. Δεν ανανεώθηκε. Δεν παρατάθηκε» υποστηρίζει ο ΟΔΑΠ, όπως επίσης ότι η εταιρεία Μουσείων Εστίαση «αρνήθηκε ρητά να παραδώσει το αναψυκτήριο, αν και λειτουργούσε χωρίς σύμβαση και χωρίς άδεια λειτουργίας, πέραν της προηγούμενης χρήσης, σχεδόν επί μία εξαετία» και ότι «η εταιρεία έχει οικονομικές εκκρεμότητες προς τον ΟΔΑΠ», καταλήγοντας ότι «η λειτουργία του αναψυκτηρίου δεν υπήρξε ανεπίληπτη».

Σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση της εταιρείας που διαχειριζόταν το καφέ του Νομισματικού Μουσείου, η οποία απέκρουσε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του υπουργείου. «Απορούμε γιατί το ΥΠΠΟ (διά του ΟΔΑΠ και ανώνυμα) μπήκε στον κόπο να απαντήσει με έωλα, παραπλανητικά και τελικά “μη ανεπίληπτα” επιχειρήματα, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση, μετά από μια βάρβαρη εκπαραθύρωση, του εκπροσώπου της εταιρείας μας. Το φοβήθηκε; Τι φοβάται» ρώτησε ευθέως η εταιρεία. Παράλληλα, ως προς την αιτίαση ότι «η λειτουργία του αναψυκτηρίου δεν υπήρξε ανεπίληπτη» υπογραμμίζει: «Ωωω, η καταγγελία είναι σοβαρή. Το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο προσπαθειών για βιώσιμη ανάπτυξη. Στην Ελλάδα ο ΟΔΑΠ και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό γραφείο δημιουργούν ομάδα μελέτης, ώστε να εντοπίσει βέλτιστες πρακτικές σε θέματα λειτουργίας - μεταξύ άλλων και αναψυκτηρίων Μουσείων. Σε ποιον αναθέτει ο ΟΔΑΠ να συνδράμει με την εμπειρία και τεχνογνωσία του την ομάδα μελέτης στα θέματα αυτά; Τη “μη ανεπίληπτη” εταιρεία Μουσείων Εστίαση Α.Ε., που λειτουργεί άψογα τα αναψυκτήρια εντός του Εθνικού Αρχαιολογικού και στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου».

Εισέπρατταν κανονικά τα μισθώματα

Η εταιρεία αντικρούει τον ισχυρισμό ότι η σύμβαση μίσθωσης είχε λήξει από το 2017, ρωτώντας: «Αλήθεια; Υπάρχει κάποιο έγγραφο 5 χρόνια μετά τη... λήξη της σύμβασης που απαιτεί να αποχωρήσουμε; Συνέχισαν να εισπράττονται κανονικά τα μισθώματα; Υπήρχε αλληλογραφία μεταξύ της εταιρείας και του ΟΔΑΠ_ΥΠΠΟ; Παρελήφθησαν επικαιροποιημένες επιστολές καλής εκτέλεσης της σύμβασης... που είχε λήξει». Για την παράδοση του αναψυκτηρίου μετά τη λήξη της σύμβασης απαντάει: «Σύμφωνοι! Μετά τη λήξη της σύμβασης. Γιατί το ΥΠΠΟ δεν περίμενε το δικαστήριο να αποφασίσει -πολύ σύντομα- αν έληξε η σύμβαση; Τι φοβάται;». Ενώ σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες προς τον ΟΔΑΠ, αναρωτιέται: «Σοβαρά; Θα περιμένουμε τις αποδείξεις στο δικαστήριο. Μέχρι πρότινος πάντως ο ΟΔΑΠ αδυνατούσε να... ανακαλύψει τις πληρωμές που είχαν γίνει με ηλεκτρονικές καταθέσεις (e-banking)».

Διά των ερωτήσεων η εταιρεία ουσιαστικά επαναλαμβάνει τις δηλώσεις της προέδρου της Μουσείων Εστίαση Α.Ε. Αιμιλίας Κουγιά ότι «εμείς θεωρούμε ότι έχουμε ενεργή σύμβαση μέχρι το 2028, καθώς υποβάλαμε αίτημα όταν έληξε η αρχική μας σύμβαση, όπως ακριβώς προβλεπόταν, για δεκαετή ανανέωση, αλλά δεν μας το απαντήσανε ποτέ ούτε μας ζήτησαν να αποδώσουμε το αναψυκτήριο ούτε μας έκαναν κάποια έξωση. Αντίθετα, συνεργάστηκαν μαζί μας, ζήτησαν την αρωγή μας σε πολλά θέματα, φιλοξενήσαμε εκδηλώσεις τους, και ξαφνικά έδωσαν τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων όλης της χώρας με έναν φωτογραφικό διαγωνισμό, όπως πιστεύουμε, στην εταιρεία “Γρηγόρης μικρογεύματα”. Τώρα που ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, άρχισαν τις εξώσεις».

Διαγωνισμός μόνο για μεγάλες αλυσίδες

Η ουσία είναι ότι το υπουργείο Πολιτισμού και η κυβέρνηση, όπως είχε αποκαλύψει η ΑΥΓΗ τον Ιανουάριο, προκήρυξαν διαγωνισμό για μισθώσεις διάρκειας έξι συν έξι ετών, ορίζοντας τρεις μεγάλες ομαδοποιήσεις σε τεράστιες γεωγραφικές περιοχές της χώρας και θέτοντας χρηματοοικονομικές και τεχνικές προϋποθέσεις τέτοιες, που κάθε άλλο παρά ευνοούσαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα «όλα τα αναψυκτήρια των μνημείων και των μουσείων σε ολόκληρη τη χώρα εκμισθώνονται σε μια και μόνο εταιρεία, που αποτελεί μεγάλη αλυσίδα γρήγορης εστίασης», όπως υπογράμμισε ο αρχαιολόγος, πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για «μια ακραία μορφή υπερσυγκέντρωσης που, παίρνοντας σάρκα και οστά στον τομέα του Πολιτισμού, αποκτά συμβολική σημασία για το ευρύτερο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό μοντέλο που εφαρμόζεται από το 2019, τις στοχεύσεις του και πού οδηγεί».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL