Live τώρα    
Μια συνάντηση με τη Νάντια Σιώκου / Το νερό από τη ΔΙΨΑ μαθαίνεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια συνάντηση με τη Νάντια Σιώκου / Το νερό από τη ΔΙΨΑ μαθαίνεται

ΔΙΨΑ

Η μουσικοχορευτική παράσταση Δίψα της ομάδας Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Μάρτιο ως τον Μάιο 2023 στο Θέατρο Φούρνος και έπειτα συνομίλησε στις αρχές Ιουλίου με ένα φυσικό τοπίο της Αττικής, αυτό της Ρεματιάς Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του HIDRANT Festival, ταξιδεύει, σε μια σύντομη καλοκαιρινή εκδοχή γεμάτη μουσική, στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, με στόχο να καλλιεργήσει τον διάλογο γύρω από την σχέση όλων μας με τους υδάτινους πόρους, κυρίως σε περιοχές όπου οι πόροι αυτοί απειλούνται.

Πρώτος σταθμός το νησί της Σίφνου, από όπου πρωτοεμπνεύστηκε η ομάδα για τη δημιουργία του καλλιτεχνικού έργου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Δραγάτση του Αρτεμώνα, το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 στις 20:00, ενώ την ίδια ημέρα, λίγο νωρίτερα στις 18:30, μαθητές Γυμνασίου του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο της ομάδας πάνω στο πώς δημιουργείται μια παράσταση με “περιβαλλοντικές ανησυχίες” από το μηδέν.

διψα

Στη συνέχεια, η ΔΙΨΑ θα μεταφερθεί στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα θα επισκεφθεί την Αργολίδα το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023, λαμβάνοντας μέρος στο Fichti Art Festival, όπου οι θεατές θα παρακολουθήσουν σπαράγματα από την παράσταση. Η παράσταση θα προβληθεί στην Οικία Αετολίθι, στα Φίχτια Αργολίδας, την δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ στις 19:30.

Εμείς θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτό το ιδιαίτερο εγχείρημα, που κρατάει ζωντανό το διάλογο γύρω από το φλέγον ζήτημα της σχέσης μας με τους υδάτινους πόρους και η Νάντια Σιώκου, Αρχιτέκτων Μηχανικός και μέλος του UrbanDig Project ανέλαβε να μας δώσει το στίγμα της γέννησης της συγκεκριμένης μουσικοχορευτικής παράστασης:

«Εν μέσω των υψηλότερων θερμοκρασιών των τελευταίων ετών και με φόντο το άνυδρο τοπίο των Κυκλάδων, ένα πολύχρωμο και καινοτόμο “όχημα” έχει τεθεί σε κίνηση για την προώθηση μιας βιώσιμης σχέσης μεταξύ του ανθρώπου και του πολύτιμου πόρου που συντηρεί τη ζωή - το νερό, με καταλύτη τη γνώση γύρω από παραδοσιακές τεχνικές εξοικονόμησης νερού του παρελθόντος και καινοτόμες ιδέες από το μέλλον της μηχανικής και της επιστήμης.
 
Η αλλαγή της σχέσης των κατοίκων και επισκεπτών των νησιών των Κυκλάδων με το νερό αντλεί έμπνευση από τη μακρά παράδοση των νησιωτικών αυτών τόπων στην εξοικονόμησή του. Οι γεωμορφολογικοί σχηματισμοί, τα βραχώδη τοπία, η λιγοστή βροχή προσδιόρισαν την ανάγκη συνεργασίας ανθρώπου-φύσης στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Τα έργα του ανθρώπου: οι στέρνες, τα αυλάκια, οι ξερολιθιές, οι αναβαθμοί έμοιαζαν αξεχώριστα από τα έργα της φύσης. Βράχος και νερό, κανάλι και ξερικά φυτά, δημιούργησαν έναν άλλο ρυθμό ύπαρξης του ανθρώπου που δεν βασιζόταν στην κίνηση του ήλιου αλλά στον κύκλο του νερού. Οι ιστορίες της γιαγιάς και του παππού για την εξοικονόμηση του νερού στο νησί και το ορατό αποτύπωμα της γνώσης τους στον τόπο, έρχονται να δημιουργήσουν μια νέα ταυτότητα στους κατοίκους των περιοχών αυτών που τις τελευταίες δεκαετίες δίνουν μάχη για την ορθή χρήση και διανομή του νερού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το νερό ανάγεται σε σημαντικό στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, αλλά και σε  πεδίο ανάδειξης νέων και καινοτόμων εργαλείων ορθότερης χρήσης και εξοικονόμησής του.

Η αλληλεπίδραση της παραδοσιακής σοφίας και των καινοτόμων σύγχρονων λύσεων αποτελεί τον πυρήνα του οράματος με γνώμονα την πολιτιστική δράση, ενδυναμώνει τις κοινότητες να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το νερό και προάγει μια ανανεωμένη αίσθηση διαχείρισης των υδάτινων πόρων, γιορτάζοντας την επινοητικότητα του παρελθόντος και αγκαλιάζοντας την καινοτομία του μέλλοντος.

Η τέχνη έχει το μοναδικό προνόμιο να προκαλεί συναισθήματα και σκέψεις, να συνταράσσει τους θεατές σωματικά και ψυχικά, να δημιουργεί αόρατα νήματα σύνδεσης με τον ίδιο τον υδάτινο πόρο κατά την γέννησή του, την κίνησή του, τον κύκλο ζωής του. Εκεί που η βρύση του σπιτιού μας είναι η μόνη ορατή γέφυρα με την πηγή της ζωής μας, η τέχνη επαναφέρει με τους δικούς της όρους, βιωματικά, μια σχέση που σήμερα δεν είναι ορατή με τον υδάτινο πόρο. Η σχέση αυτή έρχεται ως γενεσιουργός δύναμη μιας βαθιάς σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής ανάγκης επανασύνδεσής μας με το νερό. Για το UrbanDig Project, η τέχνη δεν έχει ρόλο απάντησης, κατάφασης ή άρνησης. Θέτει αλλεπάλληλα ερωτήματα. 

Μέσα από πολιτιστική δράση και in-situ παρουσία, η ζωντανή αυτή εκστρατεία για το νερό πυροδοτεί μια συλλογική αφύπνιση, όπου οι τοπικές κοινότητες ενθαρρύνονται να εκτιμήσουν την αξία του νερού και των μεθοδολογιών της εξοικονόμησής του. Αφηγήσεις, παραστάσεις και εργαστήρια χτίζουν ψηφίδα-ψηφίδα ένα ζωντανό μωσαϊκό κοινών εμπειριών, πυροδοτώντας συζητήσεις που γεφυρώνουν γενιές και πολιτισμούς. Καθώς όλα τα παραπάνω διασχίζουν τις Κυκλάδες, υφαίνεται μια αφήγηση που εμπνέει υπεύθυνες πρακτικές για το νερό, τη δέσμευση της κοινότητας και μια ενιαία δέσμευση για την προστασία αυτού του ανεκτίμητου πόρου.
 
Η διεπιφάνεια της τέχνης, της παράδοσης και της καινοτομίας γεννά ένα μετασχηματιστικό κίνημα που αμφισβητεί την αντίληψη του νερού ως απλό εμπόρευμα και το εξυψώνει σε φορέα πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικής συνείδησης. Με την προώθηση πρακτικών εξοικονόμησης νερού, την ενθάρρυνση του διαλόγου και την υιοθέτηση βιώσιμων λύσεων, η εκστρατεία ανοίγει το δρόμο για μια πιο ανθεκτική και αρμονική συνύπαρξη μεταξύ της ανθρωπότητας και του πολύτιμου ζωτικού κεφαλαίου - του νερού. 
 
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το UrbanDig Project με όραμα μια πιο βιώσιμη σχέση του ανθρώπου με το νερό δραστηριοποιείται γύρω από τον άξονα Περιβάλλον-Τέχνη-Κοινοτική εμπλοκή. Ενδυναμώνοντας καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οικοδομώντας μια αλληλέγγυα κοινότητα νερού στο Χαλάνδρι για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου, ενεργοποιώντας την επιστήμη, την τεχνολογία και την πολιτιστική δράση για την αποδοτικότερη διαχείριση υδάτων, ενώνοντας την Κοινωνία των Πολιτών και τους φορείς λήψης αποφάσεων γύρω από το ζήτημα της συμμετοχής και την αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου, δημιουργώντας παιγνιώδη εκπαιδευτικά εργαστήρια για εφήβους, με κέντρο το Αδριάνειο Υδραγωγείο, το UrbanDig Project αποκομίζει σημαντική εμπειρία σχετικά με τη διατομεακή συνεργασία γύρω από ζητήματα περιβάλλοντος/τέχνης/συμμετοχής και επιχειρεί να τη διευρύνει από την εμπειρία των νησιωτικών περιοχών. 
 
Στην καρδιά αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η ΔΙΨΑ, μια συναρπαστική μουσικοχορευτική παράσταση που δημιουργήθηκε από το UrbanDig Project και αφηγείται μια ιστορία της οδύσσειας μιας απομονωμένης νησιωτικής κοινότητας στην αναζήτηση νερού. Είναι μια αλληγορία για την εξέλιξη της αντίληψής μας για το νερό - από ένα πολύτιμο δώρο σε ένα ανεκτίμητο αγαθό. Ένα ηλεκτρονικό μιούζικαλ που μας οδηγεί στο … να διψάσουμε και να σκεφτούμε βαθύτερα αυτή τη σχέση και το οποίο παρουσιάστηκε στην Αθήνα με επιτυχία, την άνοιξη του 2023 και συνομίλησε με το φυσικό τοπίο στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, στις αρχές Ιουλίου 2023»

διψα

Επόμενες θεατρικές στάσεις

Σίφνος, 22 Ιουλίου
 
Η ΔΙΨΑ επιστρέφει στη Σίφνο στις 22 Ιουλίου και κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση στο Δραγάτση στον Αρτεμώνα, στις 20:00.
 
Στο ίδιο μέρος, στις 18:30, μαθητές του Γυμνασίου θα συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο πάνω στο πώς δημιουργείται μια παράσταση με “περιβαλλοντικές ανησυχίες” από το μηδέν. 

Fichti Art Festival, 29 Ιουλίου
 
Η ΔΙΨΑ επισκέπτεται την Αργολίδα στις 29 Ιουλίου όπου οι συμμετέχοντες στο Fichti Art Festival θα παρακολουθήσουν σπαράγματα από την παράσταση.
 
Τα σπαράγματα της παράστασης θα παρουσιαστούν στην Οικία Αετολίθι, στα Φίχτια Αργολίδας, την δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, στις 19:30.

Σε επηρεάζει το πρόβλημα της λειψυδρίας;
Θέλεις να συμβάλλεις σε μια πιο βιώσιμη διαχείριση του νερού;
Θα ήθελες η ΔΙΨΑ να ταξιδεψει στον τόπο σου;
 
Επικοινώνησε στο [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0