Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
34.0°C35.7°C
4 BF 26%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
35 °C
34.3°C36.4°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
33 °C
31.0°C33.2°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.8°C31.6°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
33.4°C35.9°C
4 BF 20%
Έκθεση / Όταν η Τέχνη συναντά τον κοινωνικό προβληματισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθεση / Όταν η Τέχνη συναντά τον κοινωνικό προβληματισμό

133344520-a.jpg

Τον τελευταίο καιρό η χώρα μας φιλοξενεί σημαντικές εκθέσεις που εστιάζουν όχι μόνο στην καλλιτεχνική πλευρά της Τέχνης, αλλά και στην ανάγκη της να μετουσιώσει και να προβάλει ζητήματα κοινωνικοπολιτικής φύσης που απασχολούν τους δημιουργούς της.

Μετά τις δύο εκθέσεις που προηγήθηκαν στο ΚΠΙΣΝ -WOW (Γυναίκες του Κόσμου) Festival, που περιλάμβανε μια σειρά εκδηλώσεων και εικαστικά, και την έκθεση «Return to Sender», σχετικά με τις χωματερές της Αφρικής όπου καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα ρούχα των πλούσιων χωρών της Δύσης- το Ινστιτούτο Γκαίτε σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ παίρνει τη σκυτάλη με μία έκθεση που εξετάζει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας, διερευνώντας την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Ευρώπης. Πριν φτάσει στην Αθήνα, προηγήθηκαν παρουσιάσεις στο Μουσείο Ιστορίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, καθώς και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βοϊβοντίνα στη Σερβία από το συνεργατικό-δημιουργικό εκθεσιακό πρότζεκτ που επιμελούνται η Sabina Klemm και η Sanja Kojic Mladenov. Τίτλος της έκθεσης, «Evrovizion, Crossing Stories and Spaces», με τους εμπλεκόμενους καλλιτέχνες από πολλές χώρες της Ευρώπης να εξερευνούν διάφορα και διαφορετικά θέματα, όπως η πολιτική της μνήμης και ο νεοφιλελεύθερος χειρισμός του τραύματος, οι μηχανισμοί ριζοσπαστικοποίησης, η παρουσία των απόντων, η συλλογική αυτοχειραφέτηση των καταπιεσμένων γυναικών, οι γλώσσες, οι τελετουργίες και οι ταυτότητες, η ιστορική και πολιτική μνήμη.

Η έκθεση, που θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 16 Ιουνίου, άνοιξε με μια ειδική εκδήλωση, κατά την οποία η καλλιτέχνιδα Ivana Ivkovic παρουσίασε την περφόρμανς Monument: The School Of Athens. Οι εικαστικοί Johanna Diehl, Adnan Softic και Μαρία Τσάγκαρη έδωσαν, επίσης, το «παρών» στα εγκαίνια και συνομίλησαν με το κοινό σχετικά με τα έργα τους. Η Μαρία Τσάγκαρη εκθέτει το έργο με τίτλο «This is the place gentlemen!», αποτέλεσμα έρευνας που έχει κάνει πάνω στο νόμιμο και παράνομο εμπόριο ανθρώπινων μαλλιών. Ένα άλλο μέρος της έκθεσης είναι η εγκατάσταση με τίτλο «Pickle Bar» της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Slavs and Tatars, η οποία είναι η πρώτη επαφή που έχει ο επισκέπτης με την έκθεση και δημιουργεί έναν ανοιχτό χώρο τοπικού διαλόγου. Πριν από τα εγκαίνια κάθε έκθεσης ένας νέος επαγγελματίας της τοπικής σκηνής επιλέγεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα καθοδήγησης «Pickle Bar». Όσον αφορά την αθηναϊκή έκθεση, η ομάδα έχει επιλέξει τη νεαρή Ελληνίδα επιμελήτρια και ερευνήτρια Δώρα Βασιλάκου ως υπότροφο για το πρόγραμμα φιλοξενίας-καθοδήγησης «Pickle Bar» του 2022. Η Βασιλάκου θα συν-επιμεληθεί την περφόρμανς «Pickle Bar», η οποία θα παρουσιαστεί στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2023.

Μετά την έκθεση στην Αθήνα θα δημοσιευτεί ένα νέο τεύχος του περιοδικού της Evrovizion, εμπλουτίζοντας έτσι το «αρχείο του ταξιδιού». Σε συν-επιμέλεια της Δανάης Γιαννόγλου το Evrovizion. Crossing Athens θα είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση του διαρκώς αναπτυσσόμενου εγχειρήματος στην Αθήνα και το αποτύπωμά του στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Ινστιτούτο Γκαίτε: Ομήρου 14-16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL