Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
23.6°C29.2°C
3 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
1 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.9°C27.7°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
24.3°C27.8°C
4 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.1°C
0 BF 56%
ΙΝΤΕΑΛ / Τι υποστηρίζει ο όμιλος Mitsis Hotels για το μέλλον του κινηματογράφου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΙΝΤΕΑΛ / Τι υποστηρίζει ο όμιλος Mitsis Hotels για το μέλλον του κινηματογράφου

Μέγαρο Σλήμαν - Μελά
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εν μέσω κορύφωσης των αντιδράσεων για το ξεπούλημα του ιστορικού αθηναϊκού κινηματογράφου ΙΝΤΕΑΛ, ο Όμιλος Mitsis Hotels προχώρησε σε ανακοίνωση που υποστηρίζει πως το σινεμά θα λειτουργεί... μέσα στο πεντάστερο ξενοδοχείο.

«Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές και φορείς, θα προτείνει λύσεις, ιδιαίτερα προς το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αρθεί η όποια χωρική και αισθητική καταπίεση των νεοκλασικών γειτονικών κτιρίων, με στόχο την ανάδειξη αλλά και την προστασία του μνημειακού περιβάλλοντος, στο οποίο βρίσκεται το κτίριο», σημειώνει ο ξενοδοχειακός Όμιλος και συνεχίζει:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Παράλληλα, θα επεκταθεί η χρήση του κινηματογράφου, με αυτές του θεάτρου και του συνεδριακού κέντρου, κάτι που θα αναδείξει το χώρο, θα αναβαθμίσει τη χρήση του και θα αυξήσει την επισκεψιμότητά του. Η ανάθεση της εκμετάλλευσης του κινηματογράφου σε εταιρεία διεθνούς εμβέλειας στο χώρο του θεάματος θα αυξήσει τόσο την αισθητική και τις υποδομές του όσο και την προβολή του»

Όπως γίνεται εμφανές, ο επενδυτικός όμιλος σκοπεύει να προτείνει στο ΥΠΠΟ ένα σχέδιο ανακαίνισης, το οποίο μάλιστα θα έχει καταρτιστεί μετά από δική του μελέτη. Ειδικότερα: «Ομάδα έμπειρων μηχανικών θα υποδείξει την καταλληλότερη και αποδοτικότερη ανακαίνιση και αναμόρφωση του κτιρίου. Η σύνταξη Μελέτης Στατικής Επάρκειας, ιδιαίτερα στο χώρο του κινηματογράφου ΙΝΤΕΑΛ αποτελεί πρωταρχικής σημασίας έργο, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών του. Για το λόγο αυτό, αφού παραλάβει το κτίριο και μόλις επιτραπεί η διενέργεια εργασιών και η έκδοση των απαιτούμενων αδειών δόμησης, τα οποία επί του παρόντος έχουν ανασταλεί με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Όμιλος θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες για την ασφάλεια του κοινού».

Ο Όμιλος Mitsis Hotels δεσμεύεται πως «θα αξιοποιήσει το ακίνητο με τον βέλτιστο και πλέον αποτελεσματικό τρόπο προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και της Ελληνικής Οικονομίας, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια για τη συντήρηση, ανακαίνιση και διατήρηση του χαρακτήρα του ιστορικού κτιρίου, με στόχο να αναδείξει τη μοναδική εμπειρία της σύγχρονης Αθήνας στους επισκέπτες».

Το ιστορικό - Πώς φτάσαμε στην εκχώρηση

Ο Όμιλος Mitsis Hotels ανακοίνωσε την υλοποίηση προγράμματος 36 εκατ. ευρώ για την «αναμόρφωση» του Μεγάρου Σλήμαν - Μελλά, μετατρέποντάς το σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο που θα απασχολήσει τουλάχιστον 150 νέους εργαζόμενους. 

Με άλλα λόγια, το ιστορικό μέγαρο ξεπουλήθηκε για 45 χρόνια από τον ΕΦΚΑ στον επιχειρηματία Κων/νο Μήτση, ο οποίος με 70.000 ευρώ το μήνα, θα μετατρέψει το κτήριο σε ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων.

Σύμφωνα με τον Στ. Μήτση, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, υπήρξε συμμετοχή από την πλευρά τους στο Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από τον e-ΕΦΚΑ για την επιλογή Αναδόχου για την εκμίσθωση του ακινήτου επί των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη 1, στην Αθήνα και αναδείχθηκε ανάδοχος του διαγωνισμού. Την 17/01/2023 υπεγράφη σύμβαση εκμίσθωσης του ακινήτου, με διάρκεια 35 έτη και δικαίωμα παράτασης κατά 10 επιπλέον έτη.

Το κτίριο οικοδομήθηκε τη δεκαετία 1880 – 1890 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου. Σχεδιάστηκε από τον Έρνστ Τσίλλερ και περιλαμβάνει ισόγειο-ημιώροφο και τέσσερις πάνω από το ισόγειο ορόφους, συνολικής επιφάνειας 7.115,62 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και ένα επιπλέον κτίριο στον ακάλυπτο χώρο το οποίο δεν κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το Μέγαρο Σλήμαν - Μελλά που στεγάζεται ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, επιφάνειας 829,50 τετραγωνικών μέτρων.

Η αδιαφορία του ΥΠΠΟ, που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τον ΙΝΤΕΑΛ αλλά και τα άλλα δύο απειλούμενα σινεμά της Αθήνας (ΑΣΤΟΡ, ΙΡΙΔΑ) διατηρητέα, παραχώρησε κομμάτι της ιστορίας του κέντρου της πρωτεύουσας που αποτελούσαν δημόσια περιουσία, σε ιδιωτικά συμφέροντα, καθιστώντας τα «βορά» για τον τουριστικό κλάδο.

Πέταξε την μπάλα στην εξέδρα η Μενδώνη

Στην εγκληματική εκχώρηση του πολιτισμικού «θησαυρού» του κέντρου της Αθήνας, η αρμόδια υπουργός απάντησε με... αναρμοδιότητα επί του θέματος.

Συγκεκριμένα, η Λίνα Μενδώνη, με επίσημη ανακοίνωση δηλώνει αναρμόδια «δείχνοντας» τον Κώστα Σκρέκα και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το ΥΠΠΟ επικαλείται τον νόμο 4858/2021, περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, και αναφέρει ότι είναι αρμόδιο «μόνον για τον χαρακτηρισμό́ της χρήσης ακίνητου, αποκλειστικά́ σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηρισθεί́ ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά́ τις διατάξεις του προαναφερθέντος νομού».

Οι κινηματογράφοι, «ΙΝΤΕΑΛ» και «ΑΣΤΟΡ», «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου» και προσθέτει ότι τον περασμένο Δεκέμβριο έστειλε ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο ΥΠΕΝ «προκειμένου να τα χειριστεί κατ’ αρμοδιότητα», ενημερώνει το υπουργείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL