Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
23.4°C27.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.7°C27.7°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
26.0°C28.2°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.4°C24.9°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C25.7°C
0 BF 64%
Ο Μανώλης Χάρος αφουγκράζεται Διονύσιο Σολωμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μανώλης Χάρος αφουγκράζεται Διονύσιο Σολωμό

1331691Two_Flames_KT0092.jpg

«Είναι δύο φλόγες, ... μία στο νου, / άλλη στην καρδιά... και από τη γη / πετιούνται στον ουρανό, και από τον ουρανό πετιούνται στον Άδη, και / ζωγραφίζουν εικόνες και πάθη, / παρόμοια μ’ εκείνα οπού είναι / σπαρμένα από τη φύση στον / κόσμο...» έλεγε στον συνομιλητή/Φίλο ο Διονύσιος Σολωμός στον «Διάλογο», τη σπουδαία αυτή πραγματεία για την ελληνική γλώσσα.

Οι δύο αυτές φλόγες ενέπνευσαν τον Μανώλη Χάρο να δημιουργήσει μία ενότητα έργων που εκτίθενται υπό τον τίτλο «Διονύσιος Σολωμός... δύο φλόγες... Μανώλης Χάρος» μέχρι τις 30 Ιουνίου στην Πτέρυγα Μακρυγιάννη της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στο Κολωνάκι.

Οπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης Μαρία Γεωργοπούλου, «τα έργα του Μανώλη Χάρου ζωντανεύουν ένα εμβληματικό έργο του Διονυσίου Σολωμού, τον “Διάλογο”, μια πραγματεία πάνω στην ελληνική γλώσσα και τη σχέση της με τον λαό, άρα και την ίδια την οντότητα της πατρίδας».

Ο ρομαντισμός του Σολωμού, άρρηκτα συνδεδεμένος με την Εποχή των Επαναστάσεων, πραγματεύεται την τραγικότητα της ζωής, αναζητά την υπαρξιακή αλήθεια και συγκροτεί μια έντονη πηγή έμπνευσης που σε συμπαρασύρει και, μέσω του χρωστήρα του Μανώλη Χάρου, κωδικοποιεί «εικόνες και πάθη». Παρά τα 200 χρόνια που χωρίζουν το έργο του Σολωμού και τους πίνακες του Χάρου, τα θέματα που εμπνέουν και τους δύο είναι και σήμερα άκρως επαναστατικά. Η τέχνη του Μανώλη Χάρου, γεμάτη απλότητα, συναίσθημα και ευαισθησία, ενδυναμώνει τον «Διάλογο».

Ο Σολωμός στο πνεύμα της εποχής μας

Σκοπός της έκθεσης είναι αφενός να εντάξει τα έργα αυτά στα ευρύτερα καλλιτεχνικά και πνευματικά περικείμενα της εποχής και αφετέρου να προτείνει μια νέα ανάγνωση των θεματικών της επανάστασης, της ατομικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και της δημιουργίας νέων συλλογικοτήτων. Προβάλλει με τον τρόπο αυτό τον Σολωμό, ήδη από τα πρώτα του χρόνια μετά την επιστροφή στη Ζάκυνθο, ως έναν μείζονα ποιητή της Εποχής των Επαναστάσεων, δημιουργώντας έναν διάλογο με τα σύγχρονα εικαστικά δρώμενα και τους προβληματισμούς.

Τα έργα του Μανώλη Χάρου και η επιλογή και παρουσίαση κειμένων που εκδίδονται με χαρακτικά σε σύγχρονες βιβλιοφιλικές εκδόσεις (artist book), καθώς και έργα μεικτών τεχνικών σε μεγάλες διαστάσεις, προσκαλούν το κοινό να επισκεφτεί και να ξανασκεφτεί το νεανικό έργο του Δ. Σολωμού, και ειδικότερα τον «Διάλογο», και μια σειρά λυρικών ποιημάτων της πρώιμης περιόδου.

Το έργα πλαισιώνονται με χειρόγραφα του Σολωμού και με σπάνιες εκδόσεις και υλικό (έντυπα βιβλία, περιοδικός Τύπος, επιστολές, μεταφράσεις) από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Ακαδημίας Αθηνών και του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων για το σολωμικό έργο, την ποίηση του επαναστατημένου ελληνισμού και τις έριδες για τη γλώσσα.

Οπως επισημαίνει και ο συνεπιμελητής της έκθεσης Σίμος Ζένιος, δρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας και αναπληρωτής διευθυντής στο Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη Μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού στο UCLA, «το έργο του Μανώλη Χάρου αφουγκράζεται βαθιά την επαναστατική ορμή της σολωμικής ποίησης και χαρίζει στον ευτυχή θεατή το σπάνιο και πολύτιμο: ένα εκ νέου κοίταγμα των παραδεδομένων».

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2023, στις 7 μ.μ., διάλεξη του Σίμου Ζένιου με τίτλο «Η ποίηση και τα κοινά (της): Εντάσσοντας τον Σολωμό στην Εποχή των Επαναστάσεων», στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL