Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.6°C27.6°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
27 °C
23.6°C28.6°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.0°C28.8°C
3 BF 34%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.4°C26.9°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C26.2°C
0 BF 49%
Χρήστος Αλεξόπουλος / Ένα χαμηλόφωνο διαμάντι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρήστος Αλεξόπουλος / Ένα χαμηλόφωνο διαμάντι

Χρήστος Αλεξόπουλος
Ο εμπνευστής και ιδρυτής της Puzzlemuzik Χρήστος Αλεξόπουλος

Στις αρχές του αιώνα, υπήρξε στην ελληνική σκηνή μια δημιουργική ομάδα μουσικών που δεν είχε δισκογραφικό «σπίτι». Ο Χρήστος το τόλμησε. Θέλησε να δημιουργήσει μια εταιρεία που να αποτυπώνει το στίγμα τους.

Ο Χρήστος Αλεξόπουλος είχε ξεχωρίσει νέους καλλιτέχνες από τις συναυλίες τους. Ο νεαρός Γιάννης Κασέτας και οι Misuse δεν είχαν ακόμα δισκογραφήσει και το ντουέτο του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου και του Κώστα Γιαξόγλου ήταν στα σπάργανα. Αυτό οδήγησε στο “Poly Quartet”, το μοναδικό άλμπουμ του. Ο Γιώργος Κοντραφούρης και ο Μπάμπης Παπαδόπουλος ήθελαν να έρθουν. Τους σύστησαν στην Puzzlemuzik όσοι την εμπιστεύτηκαν.

Έτσι έγινε με το τρίο κλασικής μουσικής Hellenic Trio ή τις κυκλοφορίες της -από τον Νοέμβριο του 2006- μαζί με το τέταρτο προσωπικό του άλμπουμ, το «Παπαρούνες & Τριαντάφυλλα». Δεν ήταν εύκολο να «τρέξει» μια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία, η εμπειρία όμως τον προστάτεψε. Είδε τις ευκαιρίες, σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών, ενώ το τοπίο διαρκώς μεταβαλλόταν.

Πρόσφατες κυκλοφορίες της Puzzlemuzik: Συλλογή «15», Γιάννης Παπαδόπουλος - Mirrorself, Playground Theory - B sides, Σωτήρης Δεμπόνος - «Άλυτη» soundtrack, Next Step Quartet at The Zoo, George Kontrafouris Trio - The Passing

Κυκλοφορίες και δικαιώματα

Σήμερα, οι πωλήσεις ενός CD φτάνουν έως τα 500 αντίτυπα, ενώ οι δίσκοι της Puzzlemuzik πουλάνε περισσότερα CD απ' ό,τι βινύλια. Το κοινό των CD's είναι «βουβό», ενώ του βινυλίου πιο εκδηλωτικό. Κάθε νέο άλμπουμ ανταγωνίζεται με ό,τι έχει κυκλοφορήσει από τις απαρχές της παγκόσμιας δισκογραφίας έως και σήμερα! Είναι ένας ανταγωνισμός από τον οποίο μόνο τα γνωστά ονόματα βγαίνουν κερδισμένα.

Οι υπηρεσίες «streaming» εκμεταλλεύονται το έργο των καλλιτεχνών και των εταιρειών, που, πλέον, δεν έχουν κανένα λόγο, αποδίδοντας ό,τι αυτές ορίσουν. «Μας έπιασαν στον ύπνο και τώρα είναι αργά. Θα πάρει πολλά χρόνια μέχρι να εξορθολογιστεί η κατάσταση» λέει ο εμπνευστής της Puzzlemuzik Χρήστος Αλεξόπουλος. Η συλλογή «15» είναι το «τώρα» της και οι καλλιτέχνες της ήταν ελεύθεροι να δώσουν ό,τι ήθελαν, δείχνοντας το μέλλον. Την κατεύθυνσή τους.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, διακρίνω μια εσωστρέφεια στο μουσικό υλικό. Οι δημιουργοί ξέρουν ότι δεν θα κάνουν 'χρυσό' δίσκο. Γράφουν ή ηχογραφούν, ενώ πρέπει να πιστεύουν ότι -αυτή τη φορά- θα 'σπάσουν ταμεία'. Κι ας ξέρουν ότι αυτό δεν θα συμβεί. Οι σημερινοί νέοι μουσικοί είναι καλύτεροι απ' ό,τι πριν χρόνια. Δημιουργικά πράγματα εξακολουθούν να κυκλοφορούν και καινούργια έρχονται συνεχώς» συμπληρώνει ο Χρ. Αλεξόπουλος.

Τον Φεβρουάριο του 2022 η Puzzlemuzik θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ της Demetria “Pillow Shifter” και το “Deep South” του George Kontrafouris Trio, που έχει ένα σημαντικό στοιχείο έκπληξης - συγκριτικά με προηγούμενά του. Την άνοιξη θα κυκλοφορήσει το νέο άλμπουμ του Μπάμπη Παπαδόπουλου και σύντομα θα δημιουργηθεί το Bandcamp της Puzzlemuzik. Αρχικά με τις συλλογές της εταιρείας και, σταδιακά, με τις υπόλοιπες κυκλοφορίες της.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL