Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.9°C21.2°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.2°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
15.0°C20.5°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.8°C17.2°C
3 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 88%
Ανατόμος της καθημερινότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανατόμος της καθημερινότητας

ΜΑΡΙΝΟΣ

Τέταρτο μυθιστόρημα για τον Διονύση Μαρίνο, ο «Μπλε ήλιος» αποδεικνύει πως ο συγγραφέας κινείται με άνεση ανάμεσα στα λογοτεχνικά είδη, μιας και μας έχει δώσει ξεχωριστά αποτελέσματα τόσο στη μικρή και τη μεγάλη φόρμα όσο και στην ποίηση. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα χαμηλότονο, βαθιά μελαγχολικό, κείμενο για την καθοριστική δύναμη της καθημερινότητας -και πάλι επανέρχονται στο μυαλό μου οι στίχοι του Παζολίνι, «Είναι ακριβώς το απόδειπνο, όταν ο αέρας / μυρίζει ζεστή οικογενειακή απελπισία»-, η οποία κατακάθεται πάνω στις ψυχές των ηρώων σαρώνοντας επιθυμίες και πάθη. Πρόκειται για ένα άτυπο «ερωτικό» τρίγωνο: όταν ο Γεράσιμος, ο οποίος κουβαλά μια σακούλα με πορτοκάλια που σκορπίζονται, πέφτει αναίσθητος στη μέση του δρόμου, ο σαραντάχρονος συγγραφέας Ιάσονας -«ο τύπος που το έχει γράψει πρέπει να είναι ψυχάκιας. Άκου μένει σε σπίτι που δεν έχει ταβάνι», σαφής αναφορά σε προηγούμενο διήγημα του Μαρίνου, καθώς ο Ιάσονας λειτουργεί και ως alter ego του-, του δίνει το φιλί της ζωής. Με αυτό τον κάπως ανορθόδοξο τρόπο συναντιέται στους διαδρόμους του νοσοκομείου με την, εδώ και δεκαετίες, γυναίκα του Γεράσιμου, εξηντάχρονη Μαριάννα. Είναι όμως η Μαριάννα μια σύγχρονη «κυρία Κούλα;» Με έναν τρόπο, ναι, με τη διαφορά πως εδώ η ζωή δεν δίνει δυνατότητα επιστροφής. Πάντως η αργή, υπαινικτική, πυκνή γραφή του Κουμανταρέα βρίσκει στην πένα του Μαρίνου έναν άξιο συνεχιστή της. Άλλωστε, είναι γνωστό, η μορφή ενός κειμένου είναι το ίδιο το κείμενο.

Το ερωτικό σκίρτημα δίνει μόνο το έναυσμα για να αρχίσει η αναζήτηση. Τρεις οι ήρωες του βιβλίου, αλλά η αφήγηση είναι ιδωμένη κυρίως από την πλευρά του γυναικείου χαρακτήρα, που είναι και ο πιο ολοκληρωμένος. Η Μαριάννα είναι μια ηρωίδα καθημερινή, αναγνωρίσιμη, ένας άνθρωπος πολυδιάστατος, βαθύς, συγκινητικός μέσα στην ανημπόρια και τις αντιφάσεις του. Όταν, μέσα σε μια στιγμή, οι βεβαιότητές της καταρρέουν, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα παρόν ανυπόφορο, με έναν εαυτό ανέτοιμο για τις αλλαγές, με ένα παρελθόν που δεν μπορεί να το ξεχάσει, αλλά ούτε κι εκείνο μπορεί να ξεχάσει αυτήν. «Γιατί δεν με ξεχνάει το παρελθόν ποτέ;» αναρωτιέται. Ένα μεγάλο κομμάτι, το μεγαλύτερο, της ζωής, έχει κυλήσει σε τροχιές παράλληλες. Με συναισθήματα ανέκφραστα, με χειρονομίες που έμειναν μετέωρες, με λόγια που δεν ειπώθηκαν ποτέ. Και τώρα είναι ήδη αργά για όλα. Ή μήπως όχι; Η Μαριάννα αναστοχάζεται τη ζωή της. Τι πήγε στραβά, τι θα μπορούσε να έχει γίνει που δεν έγινε, γιατί έμεινε κι έζησε μια ζωή που δεν ονειρεύτηκε; Και η αγάπη; Πως μπορεί να ορίσει κανείς τι είναι η αγάπη;

Ο Μαρίνος, όπως πολύ καλά ξέρει να κάνει, δεν διστάζει να σταθεί απέναντι από τους ήρωες του και να κοιτάξει βαθιά μέσα στο μαύρο κενό που φωλιάζει στα σωθικά τους. Τους ξεγυμνώνει, τους παίρνει από το χέρι και έτσι -γυμνούς, εκτεθειμένους- τους οδηγεί σε δρόμους δύσβατους, άγνωστους, δρόμους αγωνίας και αναζήτησης. Γίνεται ο ανατόμος της καθημερινότητάς τους. Φωτίζει εκείνες τις γωνίες που βύθισε στο σκοτάδι η φθορά και ο αδυσώπητος χρόνος. Κι όλα αυτά συμπάσχοντας, συμπονώντας, γνωρίζοντας καλά πως μόνο ο Άλλος είναι, εντέλει, ικανός να νοηματοδοτήσει την ύπαρξη. Αυτό το νόημα αναζητούν οι ήρωές του. Ένα νόημα που μπορεί να το λένε ελπίδα, αγάπη ή αποδοχή.

Ο Μαρίνος με σεμνότητα, θα έλεγα, διακριτικά, διαβρωτικά και καίρια, υπηρετώντας την πεζογραφία με την ακρίβεια και την πυκνότητα που μας έχει μάθει η ποίηση, ξέρει πώς να βάζει τον άνθρωπο, τις απώλειες, τις διαψεύσεις και τις ελπίδες του, άλλοτε στην περιφέρεια και άλλοτε στο κέντρο και στον πυρήνα της πένας του.

Info

Διονύσης Μαρίνος

«Μπλε ήλιος»

Εκδ. Μεταίχμιο

264 σελ.

Τιμή:10,99 ευρώ

ΜΑΡΙΝΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL