Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.4°C18.2°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.0°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C18.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C17.5°C
5 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
7.9°C13.5°C
0 BF 100%
Λίνα Μενδώνη / Γιατί κωλυσιεργεί για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίνα Μενδώνη / Γιατί κωλυσιεργεί για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας;

Μενδώνη
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Με μια διπλή κίνηση, ένα αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Επικρατείας που συνυπογράφει και η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου και μια επιστολή προς τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο βουλευτής Χριστόφορος Βερναρδάκης φέρνει τους πάντες προ των ευθυνών τους σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση να ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος στην πρώην διοίκηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας την ώρα που εναντίον μελών της έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για κακουργήματα, εξαιτίας των πλασματικών δανείων και οικονομικών βοηθημάτων που χορηγούσαν σε ανυποψίαστους υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ.

Για "συγκάλυψη" κάνει λόγο ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η υπουργός Πολιτισμού να "διαπράττει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση".

Άλλωστε, όπως εξηγείται με σαφήνεια και στο αίτημα κατάθεσης εγγράφων και στην επιστολή του προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, για το θέμα των πλασματικών δανείων ύψους 282.000 που χορηγούνταν από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας το διάστημα 2012 - 2014, η κύρια ανάκριση έχει ολοκληρωθεί και η υπόθεση εκκρεμεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Στο στάδιο της κύριας ανάκρισης βρίσκεται και η ποινική δίωξη για απιστία κατ' εξακολούθηση που έχει ασκηθεί από τον Οκτώβριο του 2020 εναντίον μελών της διοίκησης του Ταμείου από το 2005 ως το 2016, για ποσά που ανέρχονται περίπου στα 45,5 εκατ. ευρώ, μετά τον διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Την ώρα λοιπόν που η Δικαιοσύνη αποφαίνεται, η υπουργός Πολιτισμού "αρνείται πεισματικά να ασκήσει πειθαρχική δίωξη στους εμπλεκόμενους συνδικαλιστές για κακοδιαχείριση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, κατά παράβαση του Υπαλληλικού Κώδικα", ο οποίος στις παραγράφους 2 και 6 προβλέπει ότι "τυχόν αναστολή πειθαρχικής δίωξης πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος".

Αντιθέτως, όπως έχει αποδειχτεί από τα πεπραγμένα στο υπουργείο όλο αυτό το διάστημα, οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές χαίρουν ιδιαίτερης μεταχείρισης από την υπουργό.

"Συμπληρώνονται δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η υπουργός Πολιτισμού συγκαλύπτει συστηματικά τεράστιας εμβέλειας οικονομικά και διοικητικά σκάνδαλα κατά παράβαση του γράμματος και του πνεύματος του άρ. 114 του Υπαλληλικού Κώδικα, αλλά και ολόκληρης της νομοθεσίας και νομολογίας" λέει στην ΑΥΓΗ ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Υπογραμμίζει δε ότι "η υπουργός Πολιτισμού φαίνεται να διαπράττει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθησιν και, ταυτόχρονα, έχει εγκαθιδρύσει στο εσωτερικό του υπουργείου ένα πρωτοφανές καθεστώς κακοδιοίκησης, τρομοκρατίας, διώξεων και φαβοριτισμού".

Από την άλλη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. διαπιστώνει ότι "ευθύνη πλέον για την κατάσταση στο υπουργείο Πολιτισμού φέρει και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τις ενέργειες της οποίας αγνοούμε εδώ και δύο χρόνια, παρά το γεγονός ότι είναι ενημερωμένη στο ανώτερο επίπεδο".

Παράλληλα επισημαίνει το αυτονόητο όταν μας λέει ότι "το αίτημα προς την υπουργό για την κατάθεση στη Βουλή των σχετικών εγγράφων, καθώς και η επιστολή προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που απέστειλα είναι, εκτός των άλλων, μια έμπρακτη δήλωση ότι καμία παράνομη ενέργεια δεν θα γίνει αποδεκτή, καμία συγκάλυψη δεν θα έχει τη δική μας υπογραφή και αυτή η υπόθεση θα φτάσει μέχρι το τέλος της".

Από τους υπουργούς Πολιτισμού και Επικρατείας ζητείται να καταθέσουν οποιαδήποτε υπουργική απόφαση αφορά την αναστολή ή μη άσκηση της πειθαρχικής δίωξης υπαλλήλων που εμπλέκονται στην ποινική δίωξη για απιστία κατ' εξακολούθηση που έχει ασκηθεί στις 7 Οκτωβρίου 2020, καθώς και τυχόν έγγραφα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που αφορούν τον έλεγχο που έχει ασκήσει, σύμφωνα με την αρμοδιότητά της, στην υπουργό Πολιτισμού για τις παραπάνω αποφάσεις της.

Αντίστοιχά από τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ζητείται να απαντήσει πώς έχει αντιμετωπίσει και τι σκοπεύει να κάνει η ΕΑΔ για τη μη άσκηση πειθαρχικών διώξεων σε υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ που βρίσκονται υπό ποινική δίωξη για δύο σοβαρές υποθέσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL