Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.9°C23.5°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.1°C21.4°C
0 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.9°C19.1°C
4 BF 68%
Μίκης Θεοδωράκης / Ο Μίκης και το ποδόσφαιρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μίκης Θεοδωράκης / Ο Μίκης και το ποδόσφαιρο

ΜΙΚΗΣ

Το 1935, στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς, δέκα χρόνων παιδάκι, ο Μίκης Θεοδωράκης ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το ποδόσφαιρο, εξαιτίας μιας αθλητικής εφημερίδας με έγχρωμες φωτογραφίες, και από τότε δεν έπαψε να το αγαπά και να το υπερασπίζεται. Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης όχι μόνο δήλωνε ποδοσφαιρόφιλος και φίλαθλος του Ολυμπιακού, αλλά το έδειξε έμπρακτα στην πολύτιμη επαφή που είχε με την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, για την οποία, μάλιστα, έγραψε έναν ύμνο, που δυστυχώς ποτέ δεν καθιερώθηκε. Το 2012, με πρωτοβουλία του Νίκου Μάλλιαρη, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε μια σειρά συναντήσεων με παλαιότερους αλλά και νεότερους ποδοσφαιριστές και, φυσικά, τα μέλη της Εθνικής του 2004, με τα οποία επικοινωνούσε και κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ οι διεθνείς τού είχαν χαρίσει μία μπάλα με τις υπογραφές τους.

Απολάμβανε τις κατά καιρούς συναντήσεις με παλιούς και νεότερους μπαλαδόρους, όπως η εκδήλωση που έγινε τον χειμώνα του 2003 στο Χίλτον και κατά τη διάρκεια της οποίας είχε πει: «Όλα μπορείς να τα αλλάξεις και εγώ, όπως ξέρετε, και κόμματα έχω αλλάξει και μάλιστα με κατηγορούν γι’ αυτό, αλλά τον Ολυμπιακό δεν τον αλλάζω, εκεί είμαι πιστός, δεν θα τον αλλάξω ποτέ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε εκείνη την αξιομνημόνευτη βραδιά, η μουσική ιδιοφυΐα βρέθηκε ανάμεσα στους 50 παλαιότερους και νεότερους ποδοσφαιριστές. «Αν μου έλεγαν ότι σήμερα έχω ένα γεύμα με τον Μπετόβεν, τον Σούμαν, τον Βάγκνερ και τον Μπερλιόζ, δεν θα χαιρόμουν τόσο πολύ όσο απόψε που βρίσκομαι μαζί σας. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα συναντήσω τον Λεωνίδα Ανδριανόπουλο και μάλιστα θα κάθομαι δίπλα του. Είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που έχω πάρει», είχε πει με περίσσιο ενθουσιασμό.

Υπερασπιζόμενος το λαοφιλές άθλημα, ο Μίκης Θεοδωράκης υπερτόνιζε, στις τοποθετήσεις του, τη σύνδεσή του με τον λαό: «Στη Μακρόνησο, στη σκηνή μας ήμασταν μοιρασμένοι Ολυμπιακοί - Παναθηναϊκοί. Και όμως παλεύαμε μαζί για τα ιδανικά μας. Υποτιμούν το ποδόσφαιρο, ενώ είναι βάση σε μια κοινωνία. Πρώτα παίζεις μπάλα και επιλέγεις ομάδα και μετά γίνεσαι γιατρός, δικηγόρος ή αποκτάς οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα ή και κόμμα. Ο ελληνικός λαός ζει με το ποδόσφαιρο. Η ομάδα του είναι ιδανικό, είναι όραμα, είναι η πίστη του. Οι ποδοσφαιριστές είναι είδωλα συνδεδεμένα με τα όνειρα και τα ιδανικά του. Είναι σαν τους ήρωες του '21, σαν τον Καραϊσκάκη. Εγώ είχα δύο 'κακά', ήμουν και ποδοσφαιρόφιλος και αριστερός».

Το 1965, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Φως των Σπορ, μίλησε για το ποδόσφαιρο εκφράζοντας μια άποψη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διαχρονική: «Πρέπει να επέλθει κάποια εξυγίανση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να λείψουν οι σικέ αγώνες που κοντεύουν να κάνουν το ποδόσφαιρο σαν τα άλογα του ιπποδρόμου και, τέλος, να μπουν οι κατάλληλοι άνθρωπος στις διοικήσεις των σωματείων”. Έναν χρόνο αργότερα, θα έδινε μια ιστορική συναυλία στο γήπεδο “Μαρτινέγκο” του Εργοτέλη και άθελά του θα γινόταν η αιτία ώστε η κρητική ομάδα να διαλυθεί από τη Χούντα και οι παράγοντές της να υποστούν διώξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL