Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Ακρόπολη / Ασπίδα προστασίας από την UNESCO
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρόπολη / Ασπίδα προστασίας από την UNESCO

Τσιμέντο στην Ακρόπολη

Δεν έχει τέλος ο διεθνής διασυρμός της χώρας για το "τσιμέντωμα" της Ακρόπολης, αφού, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου PBS, η UNESCO φέρεται δυσαρεστημένη με τις επεμβάσεις στο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οι οποίες έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο εντός της χώρας όσο και διεθνώς, αλλά και για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν την ενημέρωσε και, μέσω πηγών της, εκφράζει την επιθυμία να σταματήσουν οι επεμβάσεις στο μνημείο.

Όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι του δικτύου Μάλκολμ Μπράμπαντ και Τζούντι Γούντραφ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τις παρεμβάσεις στο εμβληματικό μνημείο.

Ο Μπράμπαντ, μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «από την UNESCO οι αξιωματούχοι σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν οι ελληνικές αρχές. Η UNESCO θέλει να σταματήσουν όλες οι εργασίες μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. Η UNESCO ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι έπρεπε να μάθει για τις επεμβάσεις από επικριτές, αντί από το ελληνικό κράτος».

Μεγάλο μέρος των εργασιών, αναφέρει η Τζούντι Γούντραφ, έχουν ολοκληρωθεί με σκοπό να διευκολυνθούν οι τουρίστες και άτομα με αναπηρία, την ώρα που οι επικριτές των επεμβάσεών τις χαρακτηρίζουν εγκληματικές.  Όπως συμπληρώνει ο Μάλκολμ Μπράμπαντ από την Αθήνα, την οποία επισκέφθηκε για το κρίσιμο ρεπορτάζ, η UNESCO είναι δυσαρεστημένη διότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της πριν από τις επεμβάσεις.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος, καλός γνώστης των ελληνικών πραγμάτων αφού στο παρελθόν υπήρξε για πολλά χρόνια ανταποκριτής του BBC στη χώρα μας, κατέγραψε τις απόψεις τόσο της υπουργού Πολιτισμού και του προέδρου της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, ακαδημαϊκού Μανώλη Κορρέ, όσο και των επικριτών των επεμβάσεων, του αναστηλωτή των Προπυλαίων της Ακρόπολης Τάσου Τανούλα και της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινας Κουτσούμπα, οι οποίοι εξαρχής έχουν εκφράσει ανησυχία, αλλά και έντονες αντιρρήσεις για τις επεμβάσεις στο μνημείο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού στον Βρετανό δημοσιογράφο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Λίνα Μενδώνη ισχυρίζεται ότι η UNESCO «γνωρίζει γι' αυτά τα έργα αποκατάστασης από το 2002. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κάθε κράτος θα πρέπει να ειδοποιεί πριν κάνει σημαντικές αλλαγές σε ένα μνημείο».

Όμως η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα αποδομεί πλήρως τον ισχυρισμό της υπουργού δηλώνοντας στην ΑΥΓΗ ότι "σε αντίθεση με την εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει η υπουργός ότι για πρώτη φορά ανέβηκαν επισκέπτες με αναπηρίες στην Ακρόπολη, η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα έργα προσβασιμότητας (αναβατόριο, διάδρομοι για αμαξίδια) πραγματοποιήθηκαν πριν από το 2004, με τη συμφωνία όλων των επιστημόνων και με ενημέρωση της UNESCO από το 2002.

Για τα έργα που γίνονται τώρα, και είναι εντελώς διαφορετικά σε όγκο, μέγεθος και προσβολή του μνημείου, η UNESCO δεν ενημερώθηκε. Το να λέει η υπουργός ότι ο Οργανισμός ενημερώθηκε το 2002 για έργα που η ίδια σχεδίασε και ενέκρινε το 2019 είναι απλώς μια ομολογία ενοχής: η υπουργός ξέρει ότι έπρεπε να είχε ενημερώσει την UNESCO, όπως και την επιστημονική κοινότητα, για τέτοιας κλίμακας έργα σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Δεν το έκανε και προσπαθεί εκ των υστέρων να καλυφθεί με διαστροφή της πραγματικότητας.

Η απάντηση πηγών της UNESCO στο PBS θέτει ένα άμεσο ζήτημα. Για τη δεύτερη φάση των έργων τσιμεντόστρωσης πάνω στην Ακρόπολη, που το ΥΠΠΟΑ επιμένει να συνεχίσει από τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα νομικό, ηθικό και επιστημονικό έρεισμα να το κάνει".

Στο ρεπορτάζ του Μάλκολμ Μπράμπαντ ο Μανώλης Κορρές, δηλώνει ότι "οι επεμβάσεις δεν αποτελούν σημαντικές αλλαγές" και ότι "οι συνάδελφοι εκεί είναι πεπεισμένοι ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά» και «έχουν παραπλανηθεί λίγο από κάποια fake news".

Από την άλλη ο αναστηλωτής των Προπυλαίων και η πρόεδρος του ΣΕΑ καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα. Ο Τάσος Τανούλας εκφράζει την ανησυχία του σημειώνοντας ότι "αυτό είναι ένα τεράστιο έγκλημα που δεν έπρεπε να έχει συμβεί ποτέ", ενώ η Δέσποινα Κουτσούμπα σημειώνει ότι "για εμένα είναι φρικτό. Νομίζω ότι η Ακρόπολη είναι πραγματικά πληγωμένη από τους τσιμεντένιους διαδρόμους".

Στο ρεπορτάζ καταγράφονται και οι γνώμες ανάπηρων επισκεπτών χρηστών αμαξιδίων που εκφράζουν την ικανοποίησή τους επειδή κατάφεραν να επισκεφθούν τον Βράχο.

Βεβαία η ίδια η UNESCO δεν έχει ακόμα εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για όσα διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες στο κορυφαίο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το οποίο μάλιστα κοσμεί το λογότυπό της. Στην ετήσια συνέλευσή της, μάλιστα, που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, παρότι δεν έχει θέσει επισήμως το θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων, έσπευσαν να το θέσουν εκπρόσωποι διεθνών φορέων.

Καλό θα ήταν ο παγκόσμιος οργανισμός, αντί να εκφράζει μέσω πηγών τη δυσαρέσκειά του, να ασχοληθεί ουσιαστικά με τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη και να τοποθετηθεί δημοσίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL