Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.7°C19.5°C
1 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C19.3°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C20.3°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.5°C13.5°C
1 BF 40%
ElaiΩnas Festival / Οργασμός Τεχνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ElaiΩnas Festival / Οργασμός Τεχνών

ΩΝΑΣΗΣ

Η Φένια Παπαδόδημα και ο Γιώργος Παλαμιώτης από το 2015 εμπνεύστηκαν και διοργανώνουν ένα μεγαλόπνοο γεγονός καλλιτεχνικών συναντήσεων όλων των ειδών των τεχνών, οι οποίες συνοδεύονται από ποικίλες συναντήσεις ανθρώπων του λόγου και του πνεύματος, στο ElaiΩnas Festival.

Το Φεστιβάλ επιστρέφει για 7η συνεχή χρονιά, από τις 26 Ιουλίου έως και την 1η Αυγούστου, στον χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου των παλιών Πλεκτηρίων-Υφαντηρίων (Κορυτσάς 39, Βοτανικός), συνεχίζοντας μέσα από τις «ιαματικές» παραστάσεις αρχαίου δράματος, με σπουδαία ελληνικά ονόματα ή μουσικούς της διεθνούς σκηνής, που επιστρέφουν αποκλειστικά για τη συμμετοχή τους σε αυτόν τον θεσμό.

Ανάμεσα στις βιοτεχνίες του Βοτανικού, σ' έναν χώρο ξεχωριστό, η αύρα του αρχαίου Ελαιώνα θα ζωντανέψει και πάλι μέσα από τα κείμενα του Δημήτρη Καμπούρογλου, τα οποία θα ακουστούν στην έναρξη αλλά και μέσα από τα αφιερώματα στον αγαπημένο αθηναιογράφο, σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις. Για πληροφορίες και την έκδοση του απαραίτητου ηλεκτρονικού δελτίου εισόδου: www.elaionasfestival.com

Η Φένια Παπαδόδημα σκηνοθετεί την παράσταση «Αντιγόνης Παραλλαγές»
Ο Γιώργος Παλαμιώτης μαζί με τους Χρήστο Ραφαηλίδη, Εύη Φιλίππου παρουσιάζουν
ένα σύνολο από πρωτότυπες συνθέσεις για δύο βιμπράφωνα και κρουστά, με τίτλο
«Étoile rouge». Μαζί τους, ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης και ο Carlos Menendez

Το αναλυτικό πρόγραμμα

Η έναρξη του φεστιβάλ (Δευτέρα 26 Ιουλίου) είναι ένα multimedia αφιέρωμα στα κείμενα για τον Ελαιώνα των Αθηνών, του Δημήτρη Καμπούρογλου.

Την Τρίτη 27 Ιουλίου (9 μ.μ.): «Metamodal», με το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου. Ο συνδυασμός του αρχέγονου ήχου της λύρας με ένα piano trio, και οι εμφανείς επιρροές από την παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική. Η ποικιλομορφία των αυτοσχεδιασμών που βασίζονται στην τζαζ και τη σύγχρονη μουσική συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κουαρτέτου.

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου (9 μ.μ.): Ο κιθαρίστας Αλέξανδρος Δανδουλάκης (Alex Dante) και ο ντράμερ Μανώλης Γιαννίκιος συναντώνται, με αφορμή τον πειραματισμό τους πάνω στη θεμελιώδη μουσική του Sergei Rachmaninoff.

Το ίδιο βράδυ (9.50 μ.μ.), εμφανίζεται το «Pala Vibes Quintet», όπου ο Γιώργος Παλαμιώτης προσκαλεί τον Χρήστο Ραφαηλίδη, έναν αναγνωρισμένο βιμπραφωνίστα της τζαζ από τη Νέα Υόρκη, και την Εύη Φιλίππου, από την avant-garde σκηνή του Βερολίνου. Με τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη στα τύμπανα και τον περκασιονίστα Carlos Menendez από την Κούβα, θα παρουσιάσουν ένα σύνολο από πρωτότυπες συνθέσεις για δύο βιμπράφωνα και κρουστά, με γενικό τίτλο «Étoile rouge».

Σωκράτης Σινόπουλος

Την Παρασκευή 30 Ιουλίου: «Αντιγόνης Παραλλαγές», σε σκηνοθεσία της Φένιας Παπαδόδημα. Μια μουσική σπουδή πάνω στην "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, αλλά και στον ρόλο της αρχαίας τραγωδίας. Το πώς αντιμετωπίζει κανείς τον χρόνο, το πώς επιλέγει να πράξει, έχοντας στον νου όχι μόνο το πέρασμα από αυτή τη ζωή αλλά και τη συνέχειά της: τον χρόνο μετά, κύριο θέμα της αρχαίας τραγωδίας. Με τους ηθοποιούς - μουσικούς συμπράττει η βυζαντινή χορωδία «Μαϊστορες της ψαλτικής τέχνης» υπό την διεύθυνση του Αχιλλέα Χαλδαιάκη και ο τζαζ ντράμερ Παναγιώτης Κωστόπουλος.

Σάββατο 31 Ιουλίου: «Βάκχες, το σώμα δίχως σώμα». Μία προσέγγιση των «Βακχών» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή, με ένα πολυεθνικό καστ. Πέντε ηθοποιοί, τέσσερις άξονες, τρεις γλώσσες, δύο φύλα, ένας τόπος, αφηγούνται έναν θεό, δύο αγγέλους, τρεις γυναίκες, τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Τραγουδούν τον θεό μέσα στις αντιφάσεις, τη φύση που πάλλεται. Θρηνούν τον άνθρωπο που φεύγει, το σώμα που αποσπάται, το σώμα δίχως σώμα.

Τάνια Γιαννούλη

Και στις δέκα το βράδυ: Τάνια Γιαννούλη, σόλο πιάνο. Μία από τις πλέον σημαντικές παρουσίες της σύγχρονης ευρωπαϊκής jazz σκηνής. Τον Μάιο του 2021 ήταν η μία απ' τους τρεις υποψήφιους για το διεθνές βραβείο Deutscher Jazzpreis. Οι δίσκοι της κυκλοφορούν από τη «Rattle» της Νέας Ζηλανδίας και έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τέλος, την Κυριακή 1η Αυγούστου: «Ευμενίδες». Οι Ερινύες, στο έργο του Αισχύλου, μεταστρέφονται σε Ευμενίδες όταν κατακτούν σεβασμό από τους πολίτες της Αθήνας. Με αφορμή το αρχαίο κείμενο, μια κοινότητα ανθρώπων θυμάται, δημιουργεί, κρίνει, δικάζει, συγχωρεί και επιχειρεί να κατανοήσει την σχέση του ατόμου με τη διαταραχή και την αποκατάσταση του κύκλου της αρμονίας. Σκηνοθεσία: Γιώργος Φριντζήλας και Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου.

Οι προτάσεις μας:

Τρίτη 27 Ιουλίου (9 μ.μ.) - "Metamodal", Σωκράτης Σινόπουλος Quartet. Εδώ, ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά την jazz και τη σύγχρονη μουσική, σε κάποιες νέες συνθέσεις για τη λύρα και το piano trio, εμπνευσμένες από τις ελληνικές μουσικές παραδόσεις. Ο συνδυασμός του ήχου της λύρας με το τρίο, οι εμφανείς επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική, αλλά και η ποικιλομορφία των αυτοσχεδιασμών των μελών, που βασίζονται τόσο στην τζαζ όσο και στη σύγχρονη μουσική, συνθέτουν τον ιδιαίτερο ακουστικό χαρακτήρα του κουαρτέτου του Σωκράτη Σινόπουλου.

«Για εμένα, το κουαρτέτο είναι η πλέον ιδανική ομάδα με την οποία μπορώ να εξερευνήσω νέες συνθετικές ιδέες και φόρμες. Αυτό που ιδιαίτερα εκτιμώ και απολαμβάνω είναι το ότι είμαστε σε θέση να κρατάμε τη σπίθα αναμμένη, με τέτοιο τρόπο που η κάθε μας συναυλία να μοιάζει σαν να είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε για να παίξουμε μουσική μαζί», λέει ο Σωκράτης.

Το «Socratis Sinopoulos Quartet», ξεκίνησε το 2011 και σύντομα επικέντρωσε την εργασία του πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις του Σωκράτη Σινόπουλου. Το υλικό αυτό εκδόθηκε το 2015 από την ECM Records, με τίτλο «Eight Winds», και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Ακολούθησε το «Metamodal» -πάντα για την ECM-, άλμπουμ το οποίο εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2019. Αυτή είναι η μία και μοναδική συναυλία του «S.S.Q.» στην Ελλαδα, γι' αυτό το καλοκαίρι.

Ο κιθαρίστας Αλέξανδρος Δανδουλάκης (Alex Dante) και ο ντράμερ Μανώλης Γιαννίκιος

Πέμπτη 29 Ιουλίου (9.50 μ.μ.), Pala Vibes Quintet - "Étoile rouge": Εδώ, ο Γιώργος Παλαμιώτης προσκαλεί δύο βιμπραφωνίστες της ελληνικής μουσικής διασποράς, τον Χρήστο Ραφαηλίδη από τη Νέα Υόρκη και την Εύη Φιλίππου από το Βερολίνο, για να παρουσιάσουν ένα σύνολο από πρωτότυπες συνθέσεις για δύο βιμπράφωνα και κρουστά, με τίτλο «Étoile rouge». Μαζί τους, ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης στα τύμπανα και ο Carlos Menendez από την Κούβα, στα κρουστά.

«Μουσικές αποτυπώσεις βιωμάτων στη θέση φωτογραφιών που δεν έχω, από βραδιές στην Παρισινή Φιλαρμονική ή σε Μαλινέζικα φουαγιέ και τσιγγάνικα καφενεία. O Κάτω Κάμπος και τα Πυρηναία με πανσέληνο. Ο ήχος του Steve Reich και των δρόμων του Brixton. Φιλίες χρόνων και άλλες μιας εβδομάδας», χαρακτηρίζει ο Παλαμιώτης τη μουσική που θα παρουσιάσει το κουιντέτο.

Με τον Χρήστο Ραφαηλίδη γνωρίστηκαν στις ΗΠΑ, σε μια μεταβατική και για τους δύο περίοδο. Ο ένας είχε μόλις αποφοιτήσει από το Berklee College of Μusic και ο άλλος μόλις έφτανε στην Βοστώνη. Σήμερα, ο Ραφαηλίδης είναι ένας από τους αναγνωρισμένους jazz βιμπραφωνίστες στη Νέα Υόρκη. Mε την Εύη Φιλίππου, η οποία έρχεται από την contemporary & avant garde σκηνή του Βερολίνου, γνωρίστηκαν μια βραδιά, λίγο πριν από την πανδημία, στο Παρίσι, ενώ με τον Carlos Menendez πρωτοσυναντήθηκαν μουσικά σε ένα τηλεοπτικό πλατώ.

Ο παλιός του γνώριμος και γνωστός ντράμερ της αθηναϊκής τζαζ σκηνής Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης έχει μόλις κυκλοφορήσει έναν υπέροχο προσωπικό δίσκο με τραγούδια και οργανικές συνθέσεις, για ένα τζαζ κουαρτέτο, σύνολο εγχόρδων και χορωδία.

Όταν μιλήσαμε με τον Παλαμιώτη για το πιθανόν ετερόκλητο των μουσικών του σχήματος, είπε: «Η ουσία της μουσικής είναι κάτι που δεν καθορίζεται από τις σκέψεις ή τις πράξεις μας, αντιθέτως τις καθορίζει». Και συνέχισε:

«Δίπλα από το σπίτι μου, στο Παρίσι, υπήρχε ένα θέατρο, το 'Belle Étoile'. Λανθασμένα, νόμιζα για καιρό πως λέγεται 'Étoile Rouge' - από το κόκκινο αστέρι που είχε για σήμα. Ακόμα περισσότερο, ενώ δεν μπήκα μέσα ποτέ, για κάποιο λόγο μου άρεσε να σκέφτομαι πως αντί για ένα απλό θέατρο, ήταν μια είσοδος στο επέκεινα. Ένα μέρος όπου απαντώνται οι προσευχές, γλυκαίνουν οι πικροί έρωτες, όπου το μίσος γίνεται αγάπη».

Σάββατο, 31 Ιουλίου (10 μ.μ.). Τάνια Γιαννούλη, solo piano. Η πιανίστρια, συνθέτις και αυτοσχεδιάστρια Τάνια Γιαννούλη αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική παρουσία στη σύγχρονη ευρωπαϊκή jazz σκηνή. Στο ElaiΩnas Festival θα εμφανιστεί μόνη, σε μια σόλο πιάνο performance.

Οι δίσκοι της κυκλοφορούν από τη νεοζηλανδική music-art δισκογραφική «Rattle» και έχουν αποσπάσει θετικές κριτικές και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Το 2012: "Forest Stories” (Tania Giannouli και Paulo Chagas), το 2015: “Transcendence”, με το Tania Giannouli Ensemble, 2018:“Rewa” (Tania Giannouli & Rob Thorne) και το 2020 το άλμπουμ “In Fading Light”, τρίο με τη συμμετοχή των Ανδρέα Πολυζωγόπουλου και Κυριάκου Ταπάκη.

«Η Γιαννούλη έχει μια πολύ ιδιαίτερη και δυναμική φωνή. Απέδειξε πως είναι μια θαρραλέα γυναίκα bandleader από την περιφέρεια της Ευρώπης, η οποία ανασύνθεσε και ανάμειξε το παλιό με το καινούργιο, το γνωστό με το άγνωστο, κλασικά και αυτοσχεδιαστικά στοιχεία με μια ζωντάνια που σε αιχμαλωτίζει. Η Τάνια δεν είναι μια τυπική τζαζ μουσικός αλλά μια αεικίνητη αποφασιστική δημιουργός και πιανίστρια με ευέλικτο μουσικό μυαλό», έγραψε ο Henning Bolte, στο All About Jazz / USA.

«Προσπαθώντας να αποτυπώσω μουσικά την αίσθηση από το φανταστικό αυτό μέρος, βρέθηκα ξαφνικά μπροστά σε πραγματικά δικά μου βιώματα και έτσι προέκυψε το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής που θα παρουσιάσουμε», εξηγεί για τον γενικό τίτλο της παράστασης «Étoile Rouge» (29 Ιουλίου, στις 9.50 μ.μ.).

Photo credit: Eleni Kouri

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL