Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.6°C20.2°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.1°C18.8°C
0 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C20.7°C
1 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C20.3°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
11.9°C11.9°C
0 BF 66%
Μάγια Λυμπεροπούλου / Υπηρέτησε με πάθος το θέατρο, του έμεινε πιστή έως το τέλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάγια Λυμπεροπούλου / Υπηρέτησε με πάθος το θέατρο, του έμεινε πιστή έως το τέλος

Μάγια Λυμπεροπούλου

Μια μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, η Μάγια Λυμπεροπούλου, έφυγε χθες το μεσημέρι από τη ζωή σε ηλικία 81 χρονών, έπειτα από έμφραγμα που υπέστη. Η σπουδαία ηθοποιός άφησε παρακαταθήκη μεγάλες ερμηνείες στο παγκόσμιο ρεπερτόριο. Παιδί του Κάρολου Κουν, ο οποίος κατάλαβε αμέσως το μεγάλο ταλέντο της δίνοντάς της πρωταγωνιστικούς ρόλους πριν ακόμη ολοκληρώσει τη μαθητεία της στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, ερμήνευσε μεγάλη γκάμα ρόλων που την ανέδειξαν, αλλά και τους ανέδειξε. Και η ίδια, όμως, έμεινε "παιδί" του Θεάτρου Τέχνης, ερμηνεύοντας και διδάσκοντας τις νέες γενιές ηθοποιών.

Διακριτική και σεμνή παρουσία, με λόγο καίριο και σοφό, δεν επεδίωκε την εφήμερη προβολή, αλλά την ουσία των πραγμάτων και των κειμένων. Αυτό άλλωστε καθόρισε και την καλλιτεχνική της διαδρομή. Μια διαδρομή στιβαρή και ιδιωματική. Το πέρασμά της από το ελληνικό θέατρο σφραγίστηκε από μια μεγαλοφυή δυνατότητα να ερμηνεύει ρόλους και να αναδεικνύει το μεδούλι των συγγραφέων.

Άνθρωπος με ανοιχτές κεραίες στην τέχνη και την εποχή της, αλλά σπουδαία δασκάλα, με πραγματικό ενδιαφέρον και έγνοια για τους μαθητές της, εργάστηκε πάνω στις βάσεις που έθεσε ο μεγάλος της δάσκαλος Κάρολος Κουν για το θέατρο συνόλου, το εξέλιξε και το επέκτεινε. Ωστόσο, μέσα στο θέατρο συνόλου κατάφερνε πάντα να ξεχωρίζει δίνοντας το στίγμα των ρόλων και των χαρακτήρων που ενσάρκωνε. Ερμήνευσε πολυποίκιλους ρόλους, ξεδιπλώνοντας κάθε φορά τις ερμηνευτικές της δυνατότητες και τη δυναμική του ταλέντου της. Ένα ταλέντο που πλαισίωνε πάντα με πολύ σκληρή δουλειά, αναζητώντας την ουσία και το βάθος των κειμένων.

Εξαιρετικές ήταν οι ερμηνείες της σε μονολόγους. Ποιος δεν θυμάται άραγε την εμβληματική ερμηνεία της στον μονόλογο "Η κοκόνα η Μαρώ" και τον τρόπο με τον οποίο διείσδυσε στο μεδούλι της περίφημης Πολίτισσας ηρωίδας του Νάνου Βαλαωρίτη; Αξέχαστες θα μείνουν οι ερμηνείες της σε παραστάσεις όπως οι «Άγγελοι στην Αμερική» (2010), «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (2013), «Ο θείος Βάνιας» (2009), «Η τριλογία του παραθερισμού» (2011). Μπορεί να ξεκίνησε τη θεατρική της διαδρομή ερμηνεύοντας Τένεσι Ουίλλιαμς αλλά γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο το κλασικό ρεπερτόριο και τη νεοελληνική δραματουργία. Αξιοσημείωτες, ωστόσο, υπήρξαν και οι σκηνοθεσίες της.

Η Μάγια Λυμπεροπούλου γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Μετά την αποφοίτησή της παρέμεινε στο πλευρό του Κουν ως καλλιτεχνική συνεργάτιδά του μέχρι το 1970. Για μεγάλο χρονικό διάστημα έμεινε στη Γαλλία, όπου σπούδασε κινηματογράφο.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνέχισε την καλλιτεχνική πορεία της συνεργαζόμενη με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και άλλους θιάσους, αναλαμβάνοντας μεγάλους και απαιτητικούς ρόλους. Είχε διατελέσει καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η Μάγια Λυμπεροπούλου αφιέρωσε τη ζωή της στην τέχνη της και τη διδασκαλία, υπηρέτησε με πάθος το θέατρο, του έμεινε πιστή έως το τέλος.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL