Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Υπουργείο Πολιτισμού / Απροετοίμαστο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Πολιτισμού / Απροετοίμαστο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η Λίνα Μενδώνη στη υπουργείο Πολιτισμού
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η υπουργός άδραξε την ευκαιρία να παρουσιάσει ως εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ένα σχέδιο επί χάρτου, συμπυκνωμένο στις προτάσεις που κατέθεσε η Ομάδα Εργασίας της εσωτερικής διεπιστημονικής επιτροπής, υπό τον καθηγητή Κ. Καρτάλη, που συστάθηκε γι' αυτόν τον σκοπό στο πλαίσιο εσωτερικής Διεπιστημονικής Επιτροπής του ΥΠΠΟΑ, καθώς και μερικά πιλοτικά έργα που προτείνονται για χρηματοδότηση στο ταμείο ανάκαμψης και μεταξύ άλλων αφορούν την προστασία από τις βραχοπτώσεις στους Δελφούς, αντιπλημμυρικά έργα στους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου και των Φιλίππων και έργα πυροπροστασίας στον Μυστρά και στα μινωικά ανάκτορα των Μαλλίων και της Φαιστού.

Ο προϋπολογισμός των συγκεκριμένων έργων είναι 23 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, που, σύμφωνα με την υπουργό, σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει "τα περίπου 32 έως 35 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση".

Με βασικούς άξονες τη διάγνωση, την εποπτεία, την πρόληψη και τη θεραπεία και επιδίωξη να "διαπερνά κάθε τρέχουσα πολιτική που σχετίζεται με την πολιτιστική κληρονομιά, το τοπίο και το περιβάλλον και να βασίζεται σε μακροχρόνιο σχεδιασμό με ορίζοντα το 2050 και ενδιάμεσα στόχους ανά πενταετία", να αναπροσαρμόζεται και να επικαιροποιείται και, κυρίως, "να υποστηρίζει την αναπτυξιακή διάσταση του πολιτισμού", το σχέδιο στοχεύει σε πρώτη φάση μέχρι το 2025, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία καταλόγου κλιματικής τρωτότητας, την κατάρτιση εθνικού καταλόγου πολιτιστικών αγαθών σε κλιματικό κίνδυνο, σταδιακή κατάρτιση και εφαρμογή 12 σχεδίων προσαρμογής αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, εκπαίδευση και κατάρτιση του στελεχικού δυναμικού του υπουργείου.

Σε δεύτερη φάση, έως το 2030, επιδιώκεται η σταδιακή κατάρτιση και εφαρμογή 35 συνολικά σχεδίων προσαρμογής αρχαιολογικών χώρων / μνημείων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ενεργειακή αναβάθμιση 30 μουσείων (13 εκ των οποίων περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση), μεταξύ αυτών τα μουσεία των Δελφών, της Ολυμπίας, της Πάτρας, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Θήβας, της Χίου, του Τατοΐου, του ΕΜΣΤ κ.ά.

Στον κατάλογο των 12 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων για τους οποίους θα καταρτιστούν σχέδια προσαρμογής περιλαμβάνονται οι Μυκήνες, το Δίον, οι Δελφοί, η Δήλος, τα μινωικά ανάκτορα, το Ηραίο της Σάμου, η Ρόδος και ο Μυστράς. Έκπληκτοι βέβαια ακούσαμε από την υπουργό, δρ Αρχαιολογίας, να συμπεριλαμβάνει στον κατάλογο και τον "Ναό του Επικούρειου Διός", το είδαμε και στο απομαγνητοφωνημένο δελτίο Τύπου που έστειλε το ΥΠΠΟΑ. Απ' όσο γνωρίζουμε οι μη έχοντες διδακτορικό στην Αρχαιολογία, Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα υπάρχει, Ναός του Ολυμπίου Διός υπάρχει, για Ναό του Επικούρειου Διός πρώτη φορά ακούμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL