Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Φεστιβάλ Αθηνών / Υπό έκτακτες συνθήκες και με σχέδιο διάσωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φεστιβάλ Αθηνών / Υπό έκτακτες συνθήκες και με σχέδιο διάσωσης

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

Με επιμήκυνση των παραγωγών έως τον Οκτώβριο στην Αθήνα και έως τον Σεπτέμβριο στην Επίδαυρο, αναθέσεις συγγραφής νέων έργων, εμπνευσμένων από το αρχαίο δράμα, την παγκόσμια πρεμιέρα του «Οιδίποδα» από τη Σαουμπίνε σε σκηνοθεσία Τόμας Οστερμάγιερ, παράσταση για παιδιά εμπνευσμένη από αγαπημένο βιβλίο του Σεπούλβεδα, αλλά και ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως ο Μπράιαν  Ίνο και ο Γιαν Γκαρμπάρεκ παρουσιάστηκε χθες το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών, πολυποίκιλο και εντυπωσιακό.

Οι περσινές παραγωγές, που «πάγωσαν» εξαιτίας της πανδημίας, διατρέχουν ολόκληρο το πρόγραμμα. «Είναι η δεύτερη χρονιά που λειτουργούμε υπό έκτακτες συνθήκες και καταστρώνουμε πολλαπλά σχέδια διάσωσης των εκδηλώσεών μας» ανέφερε μεταξύ άλλων η καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου διευκρινίζοντας πως οι παραστάσεις σχεδιάζονται για να παρουσιαστούν στους φυσικούς τους χώρους, αλλά, εάν προκύψουν έκτακτες ανάγκες, θα μεταδοθούν διαδικτυακά. «Μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο πολιτιστικής ανομβρίας, ο διάλογος πρέπει να ξανανοίξει» υποστήριξε.

Θεματικοί άξονες

Τα έργα κινούνται σε θεματικούς άξονες όπως οι «Έμφυλες ταυτότητες», όπου ο Τόμας Οστερμάγιερ σκηνοθετεί την «Ιστορία της βίας» του Εντουάρ Λουί. Ο κύκλος «Contemporary ancients» εστιάζει σε νέες δραματουργικές προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος, με τον Κριστόφ Βαρλικόφσκι να παρουσιάζει την «Οδύσσεια. Μια ιστορία για το Χόλιγουντ».

Στις «Απροσδόκητες συνομιλίες» αναδεικνύονται μουσικές συμπράξεις και υβριδικές περφόρμανς, στον κύκλο «Layers of street» χιπ χοπ, και στο «Chronotopia» ηλεκτρονική και πειραματική μουσική με τη βραβευμένη με  Όσκαρ Χίλντουρ Γκουδναντότιρ και το «Chernobyl».

Στον «Κύκλο 1821», ο Ανέστης Αζάς σχολιάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα από τη «Δημοκρατία του Μπακλαβά», ο Παντελής Φλατσούσης στήνει «Εθνικό ντεφιλέ», ο ΘΟΚ παρουσιάζει την «Εσμέ» του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη και η χορογράφος Λενιώ Κακλέα υπογράφει τη νέα της δουλειά «Age of Crime».

Στην Πειραιώς 260

Εμπνευσμένος από τον «Βυσσινόκηπο», ο Πρόδρομος Τσινικόρης παρουσιάζει το «Somewhere beyond the cherry trees», ενώ ο Κωνσταντίνος Χατζής υπογράφει την «Κλυταιμνήστρα» σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη. Με τον «Αίαντα» καταπιάνεται ο Σίμος Κακάλας, ενώ ο συνθέτης Λευτέρης Βενιάδης γράφει την «Όπερα ποδοσφαίρου», η Σοφία Μαραθάκη σκηνοθετεί «Το δάσος», η Κατερίνα Γιαννοπούλου τη «Χρονιά με τα 13 φεγγάρια» και ο  Έκτορας Λυγίζος το «Σχολείο γυναικών».

Η εμπειρία του underground clubbing στην Αθήνα από το 2005 και μετά, αποτυπώνεται στην εγκατάσταση του Τάσου Βρετού «The Feel.Backstage».

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί την παράσταση για παιδιά, βασισμένη στο έργο του Σεπούλβεδα, «Ο γάτος που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει». Ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Κομμάτια μιας γυναίκας» σε σκηνοθεσία του Kornél Mundruczó, το «Τοπία χωρίς χρώμα» από το Teatro La Resentida, η χορευτική παράσταση της Μαριάννας Καβαλλιεράτου κ.ά.

Στη Μεγάλη και τη Μικρή Επίδαυρο

Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζονται από Παρασκευή έως και Κυριακή ο «Οιδίποδας Τύραννος» της Maja Zade σε σκηνοθεσία Οστερμάγιερ, τους «Ιχνευτές» σκηνοθετεί ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, η Αργυρώ Χιώτη τους «Βατράχους», η Νικαίτη Κοντούρη τις «Βάκχες», ο Γιάννης Μόσχος τις «Φοίνισσες», ο Κωνσταντίνος Ρήγος τους «Ιππής», ο Βασίλης Παπαβασιλείου την «Ελένη», ο Γιάννης Κακλέας τον «Ορέστη», ο  Άρης Μπινιάρης τον «Προμηθέα» και ο Γιώργος Νανούρης την «Ιφιγένεια εν Ταύροις».

Στη Μικρή Επίδαυρο ξεχωρίζει η ανάθεση σε τέσσερις συγγραφείς να γράψουν ένα σύγχρονο έργο εμπνευσμένο από αρχαία τραγωδία. Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, με αφετηρία τις «Τραχίνιες», γράφει «Το σπίτι με τα φίδια» σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, ο Γιάννης Μαυριτσάκης, με αφετηρία τις «Βάκχες» γράφει την «Κρεουργία» σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, η Αμάντα Μιχαλοπούλου, με αφετηρία τον «Ιππόλυτο», το «Φαίδρα καίγεται» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και η Αλεξάνδρα Κ*, με αφετηρία τη «Μήδεια», το «Γάλα, αίμα» σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται το νέο έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη και η εγκατάσταση της Αιμιλίας Παπαφιλίππου.

Στο Ηρώδειο

Σπουδαία στιγμή θεωρείται η εμφάνιση του Ζούμπιν Μέτα και της Ορχήστρας του Φλωρεντινού Μουσικού Μαΐου για τα τριάντα χρόνια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενδιαφέρον το αφιέρωμα στη Λιλιπούπολη, η συνάντηση του Παύλου Παυλίδη με τον The Boy και της Λένας Πλάτωνος με τη Nalyssa Green, αλλά και η εμφάνιση του Γιαν Γκαρμπάρεκ και του Μπράιαν  Ίνο σε μια μουσική συνομιλία με τον αδελφό του, Ρότζερ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL