Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.0°C27.8°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.2°C26.1°C
2 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.6°C23.0°C
1 BF 83%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C24.4°C
1 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.0°C25.6°C
1 BF 83%
24ωρη απεργία 6 Μάη / Η τέχνη στον δρόμο με όπλο την αλληλεγγύη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

24ωρη απεργία 6 Μάη / Η τέχνη στον δρόμο με όπλο την αλληλεγγύη

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Με συνθήματα ενάντια στην κατάργηση του οκταώρου και του αντεργατικού νομοσχεδίου που σχεδιάζεται, το οποίο μεταξύ άλλων υπερασπίζεται την απλήρωτη υπερεργασία, τους ασφυκτικούς περιορισμούς των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τους εργοδοτικούς ελέγχους από τους ίδιους τους εργοδότες, καλλιτέχνες, δημιουργοί και η μεγάλη πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου των θεαμάτων συμμετείχαν στη χθεσινή, μαζική απεργιακή κινητοποίηση για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Μια πορεία μαχητική, που ξεχώρισε για τον παλμό και το πάθος των συμμετεχόντων και των εργαζομένων και με το πανό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος να γράφει «Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις, Κάτω τα χέρια από τον πολιτισμό».

Υπό τους ήχους του εμβληματικού τραγουδιού «Ένα το χελιδόνι», από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη σε σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη, οι εργαζόμενοι από όλους τους τομείς του πολιτισμού και του θεάματος πορεύτηκαν δυναμικά στο κέντρο της Αθήνας διαδηλώνοντας «Όχι στην κατάργηση του οχτάωρου».

Το «παρών» έδωσαν μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού, της  Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, των τεχνικών συναυλιών, τηλεόρασης και ραδιοφωνίας, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, αλλά και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του οποίου ο πρόεδρος Σπύρος Μπιμπίλας, από τους βασικούς ομιλητές της πορείας στο μπλοκ των εργαζομένων στον πολιτισμό, ανέφερε:

«Μαζί με όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία διεκδικούμε τις συλλογικές μας συμβάσεις ώστε να μπορέσουν και οι ηθοποιοί να παίρνουν αξιοπρεπείς αμοιβές και κυρίως να πληρώνονται από την πρώτη ημέρα της πρόσληψής τους, δηλαδή να πληρώνονται οι πρόβες. Είμαστε σταθερά ενάντιοι στο εργατικό νομοσχέδιο, που καταργεί θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων» κατέληξε.

Με το σύνθημα «Η τέχνη μας στον δρόμο, η αλληλεγγύη το όπλο μας», η Χαρά Κότσαλη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, δήλωσε στην ΑΥΓΗ ότι χορευτές και χορογράφοι «συμπαρατασσόμαστε πάντα και για πάντα με τους αγώνες όλων των εργαζομένων. Είμαστε ένας κλάδος που προσπαθεί χρόνια να αποκτήσει συλλογική σύμβαση και έχει πολύ μεγάλη σημασία να προβάλλουμε αυτό το αίτημα, ειδικά σε μια περίοδο που απειλείται ο χώρος που παραδοσιακά είχε συμβάσεις και συμφωνίες. Δεν επιθυμούμε μια κοινωνία όπου ο καθένας δουλεύει δέκα ώρες την ημέρα και το μόνο που προλαβαίνει ίσως να κάνει είναι να τρώει και να δουλεύει. Είμαστε από τους πλέον ευάλωτους κλάδους, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, άρα τα ζητάμε όλα!» υπογράμμισε.

Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την πρωτοφανή συνθήκη της εργασιακής τους επισφάλειας σε ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, με τους χώρους πολιτισμού να παραμένουν κλειστοί εδώ και έναν χρόνο και την καλλιτεχνική εκπαίδευση να συρρικνώνεται από την αδιαφορία και την άγνοια των αρμοδίων υπουργείων και γνωμοδοτικών επιτροπών.

Οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού και του θεάματος, από όλους τους τομείς και τις ειδικότητες, βροντοφώναξαν πως το νομοσχέδιο αυτό δεν θα περάσει. Η πορεία κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα και ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια.

Μαζικές πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες, μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Πάτρα και Θεσσαλονίκη, με τη δυναμική απάντηση των διαδηλωτών να γιγαντώνεται απέναντι στις αντεργατικές κυβερνητικές αποφάσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL