Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Λίνα Μενδώνη / Τι δουλειά είχε χθες στο ΣτΕ η υπουργός Πολιτισμού;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίνα Μενδώνη / Τι δουλειά είχε χθες στο ΣτΕ η υπουργός Πολιτισμού;

Μία εβδομάδα πριν από την εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής των φορέων εναντίον της υπουργικής απόφασης για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης, η υπουργός Πολιτισμού, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εθεάθη χθες στο γραφείο της προέδρου του ΣτΕ Μαίρης Σαρπ.

Τι δουλειά είχε αλήθεια σ' αυτή τη συγκυρία και ποιος ο λόγος της επίσκεψης;  Όποια κι αν ήταν η αφορμή, η κίνηση της υπουργού δημιουργεί αρκετά ερωτήματα και για τον χρόνο που πραγματοποιήθηκε, αλλά και για τη θεσμικότητά της.  Έτσι κι αλλιώς δεν συνηθίζεται εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας να συναντώνται με εκπροσώπους της δικαστικής, και δη του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, πολλώ δε μάλλον ενόψει εξέτασης.

Ο διαχωρισμός των εξουσιών και η μη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η όντως ασυνήθιστη κίνηση της υπουργού έχει σχέση με τις αρχαιότητες της Βενιζέλου, πολλώ δε μάλλον με επιχείρηση παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.

Όμως δεν μπορούμε και να ξεχάσουμε τα λόγια του σεβάσμιου ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου, ο οποίος, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις 22 Οκτωβρίου οι φορείς που προσέφυγαν στο ΣτΕ, υπογράμμιζε ότι οι πρακτικές της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού στο θέμα της απόσπασης των αρχαιοτήτων "μας πηγαίνουν πίσω σε εποχές που νομίζαμε ότι είχαν παρέλθει, στην εποχή του διαβόητου πρωθυπουργού Βούλγαρη, και σε εποχές όπως η επταετία...".

Στο μεταξύ οι απόψεις του υπουργείου για το εξεταζόμενο θέμα στις 6 Νοεμβρίου, οι οποίες βάσει του νόμου έπρεπε να έχουν σταλεί εδώ και ένα μήνα, εστάλησαν μόλις χθες στον εισηγητή του ΣτΕ από το γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο ΥΠΠΟΑ.

Αυτό όμως που αρνείται εμμονικά να πράξει η υπουργός Πολιτισμού, να θέσει δηλαδή στις προτεραιότητές της τη σωτηρία του μνημειακού συνόλου στο μετρό Θεσσαλονίκης, το πράττει η καλλιτεχνική κοινότητα, που συστρατεύεται με τους επιστήμονες για το κοινό καλό. Με το σύνθημα "Αμετακίνητα. Τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου στη θέση τους" η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς δημιούργησε ένα σποτ στο οποίο ενώνουν τη φωνή τους γνωστοί καλλιτέχνες και επιστήμονες για τη διάσωση των αρχαιοτήτων.

Καθώς πλησιάζει η Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, όπου εξετάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή των φορέων εναντίον της υπουργικής απόφασης για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, η φράση "Τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου στη θέση τους" περνάει από στόμα σε στόμα. Έτσι στο σποτ της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης βλέπουμε

* τον γνωστό διευθυντή φωτογραφίας και πρόεδρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργο Αρβανίτη να λέει ότι "τα αρχαία είναι η Θεσσαλονίκη. Όχι στην αλλοίωσή τους με την απόσπαση. Ναι στην αυθεντικότητά τους",

* την ηθοποιό Φιλαρέτη Κομνηνού να υπογραμμίζει "Αφήστε τα αρχαία εκεί που βρέθηκαν, μην τα ακρωτηριάζετε",

* τον Σωκράτη Μάλαμα να θυμίζει ότι "Βαγόνια του μετρό μετακινούνται. Τα αρχαία του μετρό όταν μετακινούνται καταστρέφονται",

* τον Αργύρη Μπακιρτζή να παραπέμπει στον στίχο του Τάκη Γραμμένου "Ιστορημένες πόλεις - ανιστόρητα αισθήματα ανθρώπων".

Μαζί τους οι Ελένη Γερασιμίδου, Λυδία Φωτοπούλου, Γιώργος Καζαντζής, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Σοφία Μιχαηλίδου, αλλά και οι βυζαντινολόγοι Παναγιώτης Βοκοτόπουλος και Πάολο Οντορίκο.

Λέξει τη λέξη, φράση τη φράση, οι καλλιτέχνες και επιστήμονες που συστρατεύονται σ' αυτό το σποτ στοιχειοθετούν όλη την επιχειρηματολογία για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων εκεί που βρέθηκαν. Και ενώνουν τη φωνή τους προκειμένου να ακουστεί η φωνή της επιστημονικής τεκμηρίωσης, η φωνή της λογικής και της αλήθειας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL