Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.6°C13.3°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
5.6°C8.9°C
0 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.0°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.8°C16.0°C
4 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
8 °C
6.0°C9.4°C
1 BF 93%
Καθηλωτική λιτότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καθηλωτική λιτότητα

Τον Αμπδόν Ουμπίδια τον σύστησαν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό οι εκλεκτικές εκδόσεις Ροές, καθώς έχουν κυκλοφορήσει τρία βιβλία του, ανάμεσά τους και την εξαιρετική νουβέλα «Χειμωνιάτικη πόλη», όπου, με υποδειγματική χρήση του εσωτερικού μονολόγου, αναδεικνύεται το πολυσήμαντο και πολυερμήνευτο της πραγματικότητας που μας περιβάλλει. Ο ισπανόφωνος Ουμπίδια, ένας από τους σπουδαιότερους και πιο επιδραστικούς συγγραφείς του Ισημερινού, ο οποίος δημοσίευσε τα πρώτα του διηγήματα στο περιοδικό «Πουκούνα», την επίσημη έκφραση του ρεύματος «Τσάντσικο», μιας ομάδας συγγραφέων και ποιητών που ήρθε σε ανοιχτή ρήξη με την πνευματική ελίτ της χώρας του, κυκλοφόρησε το 2012 τη νουβέλα «Σιωπηλή σαν το θάνατο». Η εναρκτήρια φράση -«Η νύχτα ράγισε σαν αστραπή. Στη γειτονιά κάποιος πέθαινε»- είναι χαρακτηριστική της νουάρ ατμόσφαιρας που δημιουργεί, αλλά και του ύφους της αφήγησης, καθώς αυτή είναι υπόδειγμα περιεκτικής λιτότητας και υπόγειου λυρισμού, με απόλυτη προσήλωση στις μικρές αποδραματοποιημένες φράσεις -εξαιρετική η μετάφραση της Ασπασίας Καμπύλη-, οι οποίες, με την ένταση της σαφήνειάς τους, δημιουργούν έναν κόσμο σκιών και αβεβαιότητας.

Η δράση είναι τοποθετημένη στο Κίτο το 1983, η δικτατορία της Αργεντινής έχει τελειώσει, ένας γιατρός απομονώνεται εκούσια στο σπίτι του, προσπαθώντας «να ανοίξει έναν χώρο πραγματικής μοναξιάς, πραγματικής σιωπής, τη μοναδική συνθηκολόγηση που είχε επιτρέψει στον εαυτό του, για να κοιτάξει τη ζωή του, να τη σκεφτεί». Η θέα ενός άγνωστου άντρα που προσπαθεί να μπει στο σπίτι του Αργεντινού γείτονά του Μορόνι και δυο πυροβολισμοί στη σειρά τού χαλάνε τα σχέδια, μεταμορφώνοντάς τον σε αυτοσχέδιο ντεντέκτιβ, ο οποίος βυθίζεται στη «δική του ζώνη του λυκόφωτος».

Η ιστορία όμως δεν είναι μόνο αυτή που φαίνεται. Το Μπουένος Άιρες κρύβει μέσα του την πολιτεία του «φόβου και της φρίκης. Την πολιτεία της σιωπής». Η Χούντα στην Αργεντινή έχει τελειώσει, οι συνέπειές της όμως στοιχειώνουν τις ζωές αυτών που έμειναν πίσω. Θύτες και θύματα σε ένα αξεδιάλυτο κουβάρι, με τις πληγές ανοιχτές και τις διαψεύσεις παρούσες, εκεί όπου τα όρια του κακού γίνονται ρευστά, εκεί όπου οι ιδεολογίες πρωτοστατούν και καταρρέουν, εκεί όπου το ηθικό ανάστημα γέρνει την πλάστιγγα από τη μια ή από την άλλη πλευρά. Συγκλονιστικοί οι μονόλογοι των δύο συμπληρωματικών αντικρουόμενων ηρώων, όπου ο ένας καθρεφτίζεται μέσα στα μάτια του άλλου, όπου ο ένας μέσα στα μάτια του άλλου ανιχνεύει τους δικούς του φόβους και τις δικές του ανεπάρκειες.

Ο Ουμπίδια γράφει γδέρνοντας διαρκώς την επιφάνεια, σκάβοντας όλο και βαθύτερα, εισχωρώντας σε κάθε πόρο των ηρώων του, ψυχογραφώντας τους αριστοτεχνικά. «Μέχρι πού μπορώ να φτάσω;» Αυτό το αγωνιώδες ερώτημα βρίσκεται στον πυρήνα του βιβλίου. Ο ανθρώπινος πόνος συνηθίζεται, οι ενοχές δεν επαρκούν, ο θάνατος ξεπληρώνεται με θάνατο. Το θηρίο είναι παντού και μοιάζει ανίκητο, κυρίως αυτό που κουβαλάμε μέσα μας όταν σωριαζόμαστε «στον πάτο του εαυτού μας». Η σαγηνευτική νουάρ ατμόσφαιρα είναι μόνο το πρόσχημα. Ο Ουμπίδια, με μια σοκαριστικά γυμνή ευθύτητα, κοιτώντας κατάματα -και δίχως να φοβάται να αναμετρηθεί- τις αντιφάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, έξω από στερεοτυπικές αγκυλώσεις, όμως με απόλυτη πίστη στη λυτρωτική δύναμη της αγάπης, γράφει ένα βαθύ στοχαστικό φιλοσοφικό κείμενο για τα όρια και τις διακλαδώσεις του Κακού. Και καθηλώνει.

 

Αμπδόν Ουμπίδια, «Σιωπηλή σαν το θάνατο»

Εκδ. Carnivora

Μετάφραση: Ασπασία Καμπύλη

101 σελ. Τιμή: 14 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL