Live τώρα    
Τρεις χορογραφίες από το Nederlands Dans Theatre / "Η τέχνη πάντα δίνει λύσεις"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρεις χορογραφίες από το Nederlands Dans Theatre / "Η τέχνη πάντα δίνει λύσεις"

"Έχουν συμβεί πάρα πολλά από την τελευταία μας εμφάνιση εδώ, αλλά πιστεύουμε ότι η τέχνη πάντα έρχεται να δώσει λύσεις" δήλωσαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι χορογράφοι του δημοφιλούς χορευτικού σχήματος από την Ολλανδία, Nederlands Dans Theatre, Σον Λεόν και Πολ Λάιτφουτ, που θα εμφανιστεί απόψε και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Κάθε εμφάνισή τους δικαιώνει τον χαρακτηρισμό ότι πρόκειται για το χορευτικό γεγονός της χρονιάς» υποστήριξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου, Γιώργος Κουρουπός, διευκρινίζοντας πως τα εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις κοντεύουν να εξαντληθούν. Mε φανατικούς θεατές σε όλο τον κόσμο η κορυφαία ολλανδική ομάδα σύγχρονου χορού, που φέρει έντονη τη «σφραγίδα» του οραματιστή χορογράφου Γίρζι Κίλιαν, επιστρέφει στην Αθήνα με τρεις χορογραφίες. Ανάμεσά τους και η νέα δημιουργία του φημισμένου χορογραφικού διδύμου Λεόν-Λάιτφουτ με τίτλο «Stop Motion» -η οποία έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από το κοινό και την κριτική όταν έκανε πρεμιέρα στην Ολλανδία. Επτά χορευτές αναπαριστούν τη διαδικασία του αποχωρισμού και της μεταμόρφωσης.

"Το έργο δημιουργήθηκε όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να κατεδαφίσει το θέατρό μας το οποίο κατασκευάσαμε εμείς οι χορευτές με τις οικονομίες μας πριν από 30 χρόνια σε μία υποβαθμισμένη περιοχή της Χάγης. Έπρεπε λοιπόν να πολεμήσουμε με αυτόν τον 'δράκο'. Ήμουν διατεθειμένος ακόμα και να καώ προκειμένου να υπερασπιστώ αυτό που πιστεύω", υποστήριξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του NDT1 Πολ Λάιτφουτ. «Μας ενδιαφέρει να δημιουργούμε θεάματα που έχουν σχέση με το παρόν και συνδέονται με τον κόσμο. Είναι υπέροχο να ακούμε ότι η δουλειά μας εμπνέει το κοινό. Αυτή τη φορά θα δείτε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει κομμάτια του παρελθόντος και του παρόντος. Και τα τρία έργα έχουν να κάνουν με την ποίηση, την πνευματικότητα και έχουν έναν ελεγειακό χαρακτήρα» εξήγησε ο κ. Λάιτφουτ.

Θα παρουσιαστούν επίσης οι χορογραφίες "Solo Echo" της Κρίσταλ Πάιτ και «Kleines Requiem» του Χανς φαν Μάνεν. Οι στίχοι ενός ποιήματος που έγραψε ο Μαρκ Στραντ με τίτλο «Lines for Winter» έγιναν αφορμή για την Καναδή χορογράφο και περφόρμερ Κρίσταλ Πάιτ να πλάσει τη χορογραφία «Solo Echo» με μουσική υπόκρουση τις γαλήνιες συνθέσεις για βιολοντσέλο και πιάνο του Γιοχάνες Μπραμς. « Ο βασικός κανόνας ενός προγράμματος είναι να αρχίζεις πάντα με το πιο δυνατό σου κομμάτι. Το «Solo Echo» έχει να κάνει με τις διάφορες πλευρές που κουβαλάμε όλοι μέσα μας. Και οι επτά χαρακτήρες της χορογραφίας φαίνεται σαν να είναι το ίδιο πρόσωπο, ταυτόχρονα όμως ο κάθε ρόλος έχει τη δική του ταυτότητα», ανέφερε ο Άγγλος χορογράφος. Στο «Κleines Requiem» μελαγχολικά ντουέτα εξελίσσονται σε έναν μαζικό περιστρεφόμενο στρόβιλο. Πρόκειται για ένα μπαλέτο για επτά χορευτές που φέρει τη χαρακτηριστική υπογραφή του βραβευμένου χορογράφου Χανς φαν Μάνεν, ο οποίος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του NDT και έχει δημιουργήσει περισσότερες από 120 χορογραφίες. «Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες δημιουργίες του Φαν Μάνεν. Παράλληλα ήταν μία ριψοκίνδυνη επιλογή για εμάς γιατί φέρει τη σφραγίδα του παρελθόντος, κάτι που δεν θα περίμενε το κοινό από το NDT1. Αλλά ο ρόλος του Φαν Μάνεν υπήρξε θεμελιώδης για την ομάδα και είναι σημαντικό το κοινό να γνωρίζει από πού προερχόμαστε. Ήταν ένας επαναστατικός καλλιτέχνης. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι αυτή η καθαρότητα και η διαύγεια που φέρουν οι δουλειές του, την οποία πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν, χωρίς να τα καταφέρουν. Συνήθως δημιουργούσε πολύ δυνατά κομμάτια με έντονη σεξουαλικότητα, η συγκεκριμένη χορογραφία όμως είναι σαν νανούρισμα. Βασίζεται στο έργο του Πολωνού συνθέτη Χένρικ Νικολάι Γκουρέτσκι και είναι αφιερωμένη σε ένα φίλο του τον οποίο έχασε από AIDS. Είναι ένα ρέκβιεμ για όλους εκείνους που έχουν υποφέρει» εξήγησε η Σολ Λεόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0