Τον αειθαλή ζωγράφο Άλκη Πιερράκο υποδέχθηκε χθες το Μουσείο Μπενάκη, φιλοξενώντας την έκθεση σχεδίων του με τίτλο Lepanto, η οποία αντλεί την έμπνευσή της από μια σημαντική σύγκρουση Ανατολής - Δύσης, τη ναυμαχία της Ναυπάκτου του 1571.
Έτσι, μετά την αναδρομική του 2007, ένας ακόμη κύκλος έργων του 95χρονου καλλιτέχνη φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Γκίκα, μετά την έκθεσή τους στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για 39 σχέδια με σινική μελάνη, μέσα από τα οποία φανερώνεται η δύναμη του σχεδίου, ο έλεγχος που ασκεί ο δημιουργός πάνω στα μέσα του, αλλά και η ελευθερία την οποία του δίνουν. Όπως παρατήρησε η επιμελήτρια της έκθεσης Κατερίνα Κοσκινά, τα σχέδια είναι φτιαγμένα σχεδόν "μονοκονδυλιά", καθώς το υλικό δεν επιτρέπει εύκολα διορθώσεις. "Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο Πιερράκος συνεχίζει να είναι παραγωγικός και δουλεύει πολύ δυνατά", συμπλήρωσε.
Αναφερόμενη στην επιλογή του θέματος, παρατήρησε πως η ναυμαχία της Ναυπάκτου υπήρξε κομβική για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και η ενασχόληση του εξπρεσιονιστή ζωγράφου με αυτήν είναι μια ακόμη ένδειξη της ευρωπαϊκής και κοσμοπολίτικης κουλτούρας του.
Ο Άλκης Πιερράκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1920. Πραγματοποίησε τις σπουδές του στη Βασιλεία και το Λονδίνο, όπου γνωρίστηκε και συνδέθηκε με τον Oskar Kokoschka, ενώ στη συνέχεια εγκαθίσταται μόνιμα στο Παρίσι. Ζωγράφος με κολορίστικη νοοτροπία, επηρεασμένος από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, πριν τη ζωγραφική (ελαιογραφία, υδατογραφία, σινική μελάνη και τέμπερα) εργάστηκε για ένα διάστημα και ως σκηνογράφος.
Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται με τη συνδρομή και του Ιδρύματος Φ. Κωστόπουλου και της γαλλικής «Εταιρείας για την προώθηση του έργου του Άλκη Πιερράκου», θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τις 28/3 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Κέρκυρα, όπου βρίσκονται θαμμένα τα θύματα της ναυμαχίας.
* Συζητώντας στο περιθώριο της παρουσίασης με την Κ. Κοσκινά για το πού βρίσκεται η υπόθεση του ΕΜΣΤ, η νέα του καλλιτεχνική διευθύντρια, αφού τόνισε πως ακόμη ενημερώνεται, είπε πως εντός του μηνός οι διοικητικές υπηρεσίες θα εγκατασταθούν στο Φιξ, καθώς οι παλιοί χώροι του παραδόθηκαν ήδη στο Ωδείο Αθηνών. Για όλα τα υπόλοιπα όμως παρέπεμψε σε προσεχή συνέντευξη Τύπου.
Σπύρος Κακουριώτης