Στο Cafe Poet της Πλατείας Βικτωρίας ο Μένης Κουμανταρέας και οι φίλοι του, οι περίφημοι "Βικτωριανοί", συναντιόντουσαν κάθε μεσημέρι. Άλλωστε, η πλατεία, "από την οποία δεν έφευγε ποτέ", παρέμενε το αγαπημένο μέρος του δημοφιλούς συγγραφέα, "ο οποίος και έγραψε εκεί τα πρώτα του έργα". "Ο Μένης, φίλος και γείτονας, αγαπούσε να ατενίζει τα δέντρα, καθισμένος για ώρες στα στέκια της Βικτώριας. Τώρα το τραπέζι του είναι άδειο", εξηγεί στην "Αυγή" η ηθοποιός και σκηνοθέτις Αθηνά Κεφαλά, από τις οργανωτικές δυνάμεις των "Βικτωριανών", που τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ, τιμούν τον Μένη Κουμανταρέα στον κινηματογράφο Τριανόν, που "τόσο αγαπούσε".
Για τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο Τίτος Πατρίκιος και ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος. Αποσπάσματα από έργα του, όπως "Το Κουρείο" και η "Αποθήκη Υαλικών", που είναι εμπνευσμένα από γνωστά μαγαζάκια της περιοχής, θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Στέλιος Μάινας, Σμαράγδα Σμυρναίου, Εύα Κοταμανίδου και η συγγραφέας Ελιάνα Χουρμουζιάδου, πνευματικό παιδί του Κουμανταρέα.
Οι "Βικτωριανοί", μια παρέα ανθρώπων που είναι γηγενείς κάτοικοι της περιοχής, εδώ και ενάμισι χρόνο από τη δημιουργία τους, αγωνίζονται και νοιάζονται για την ποιότητα ζωής και την αναβάθμιση της γειτονιάς, έχουν οργανώσει εκδηλώσεις για τους ποιητές Γιώργο Μαρκόπουλο και Λευτέρη Πούλιο, τον βιβλιοπώλη Χρήστο Νικολάκη, ενώ είχαν συζητήσει και αφιέρωμα στον Γιάννη Κοντό πριν εκείνος μπει στο νοσοκομείο. Δεν πρόλαβαν.
Η παρέα έχει δημιουργήσει και μια θεατρική ομάδα από ερασιτέχνες ηθοποιούς που αποτελούνται από κατοίκους της περιοχής, δικηγόρους, καθηγητές, βιβλιοπώλες, νοικοκυρές και κάθε χρόνο ανεβάζουν και άλλη παράσταση σε στέκια και καφενεία της Βικτώριας.
Μ.Ζ.