Με εντεινόμενη τη φημολογία ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο πρόκειται να έρθει στο φως σημαντικό εύρημα στην ανασκαφή της Αμφίπολης και τη σεναριολογία γύρω από τον επιφανή νεκρό, συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά. Πάντως χθες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η απομάκρυνση των χωμάτων πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες σε ύψος τριών μέτρων από το δάπεδο, αποκάλυψε την ύπαρξη επιμελημένου περιθυρώματος ιωνικού ρυθμού όπως και τα υπόλοιπα μέλη του χώρου, ενώ στο μαρμάρινο του υπέρθυρου απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει το άνοιγμα της εισόδου.
Οι ανασκαφείς, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα επιχειρούσαν χθες να μπουν στον χώρο από το υπάρχον άνοιγμα, στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Έτσι, θα διαπιστωθούν οι συνθήκες προσπέλασης μελών της διεπιστημονικής ομάδας και τεχνικής υποδομής προκειμένου να σχεδιαστούν και να αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του τρίτου χώρου. Παράλληλα, θα γίνει σχολαστική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον χώρο.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η τοπογραφική αποτύπωση, προκειμένου να προκύψει η ακριβής γεωμετρία του μνημείου. Βάσει της τελικής γεωμετρίας θα συνταχθεί η συνολική μελέτη αντιστήριξης και υποστήλωσης του μνημείου. Έτσι, εξασφαλίζονται τα αναγκαία τεχνικά δεδομένα για τη σύνταξη των μελετών ολοκληρωμένης προστασίας και της μελλοντικής ανάδειξης του μνημειακού συνόλου.