Live τώρα    
Στο Παλέρμο την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο Παλέρμο την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας

Ανταπόκριση από το Μιλάνο - Ιταλία: Αργύρης Παναγόπουλος

Το Παλέρμο περιμένει την Πέμπτη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ενώ το ψηφοδέλτιο «Η Άλλη Ευρώπη» έχει πλησιάσει στο όριο των 150.000 υπογραφών και δίνει τη μάχη για να ξεπεράσει το αντιδημοκρατικό όριο των απαραίτητων υπογραφών και στις επαρχίες και περιφέρειες της Ιταλίας με μικρή πληθυσμιακή συγκέντρωση.

«Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» σπάει την αντιδημοκρατική και ανελεύθερη ιταλική εκλογική νομοθεσία και στοιχηματίζει ότι θα συμμετέχει στις ευρωεκλογές χάρις στη μαζική κινητοποίηση των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών πολιτών που θα επιτρέψει τη συλλογή των τουλάχιστον 150.000 υπογραφών που απαιτούνται στο σύνολο των διοικητικών επαρχιών και περιφερειών της χώρας.

«Η Σικελία προετοιμάζει μια πανηγυρική υποδοχή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που θα έρθει στο Παλέρμο την Πέμπτη 3 Απρίλιου. Δεχόμαστε καθημερινά πολλά μηνύματα από μέλη των ελληνικών κοινοτήτων της Σικελίας, από το Παλέρμο, την Κατάνια, τη Μεσίνα, τη Συρακούσα, ακόμη και από την ηπειρωτική Καλαβρία, που δηλώνουν υπερήφανοι για την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα και στηρίζουν το ψηφοδέλτιο» τόνισε στην «Αυγή» ο Μάσιμο Τορέλι, μέλος της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής του ψηφοδελτίου.

«Τη Κυριακή [σήμερα] ουσιαστικά ολοκληρώνεται η συγκέντρωση των υπογραφών, γιατί ελπίζουμε να ξεπεράσουμε ήδη το όριο των 150.000 που θέτει ο νόμος, αλλά θα συνεχίσουμε να μαζεύουμε υπογραφές σαν πολιτική πράξη αναγνώρισης του ψηφοδελτίου, αλλά και γιατί σε ορισμένες περιοχές με μικρή πληθυσμιακή συγκέντρωση ο αντιδημοκρατικός νόμος βάζει ένα υψηλό πλαφόν για να αποτρέπει τη δημοκρατική και ελεύθερη πολιτική εκπροσώπηση των πολιτών» τόνισε ο Όντι Κοράντο διευκρινίζοντας ότι ήδη από την προηγούμενη Κυριακή είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 100.000 υπογραφές.

«Στη Λομβαρδία και το Μιλάνο έχει γίνει μια καλή κινητοποίηση, που μας έκανε να συγκεντρώσουμε ήδη τις υπογραφές που χρειάζονται» τόνισε στην «Αυγή» ο συντονιστής του ψηφοδελτίου για το Μιλάνο Μάζο Νοταρίνι.

«Το Μιλάνο και η Λομβαρδία, που έχουν πληθυσμό εκατομμυρίων πρέπει να συγκεντρώσουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό υπογραφών όσο και μια μικρή περιφέρεια, όπως η Βαλ ντ' Αόστα που έχει πληθυσμό εκατόν είκοσι χιλιάδων» κατήγγειλε ο Πάολο Βολπάτο της γραμματείας του συντονιστικού του ψηφοδελτίου.

«Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας για τη συγκέντρωση των υπογραφών στη Βαλ ντ' Αόστα, που έχει μόλις 90.000 ψηφοφόρους και εμείς πρέπει να συγκεντρώσουμε τουλάχιστον 3.000 υπογραφές. Για τον λόγο αυτόν θα στηρίξουμε τη συγκέντρωση υπογραφών από το Μιλάνο και το Τορίνο στη Βαλ ντ' Αόστα», υπογράμμισε ο Μαρτσέλο Γκουέρα, του συντονιστικού του ψηφοδελτίου για τη Λομβαρδία.

Στη Σικελία και τη Σαρδηνία πρέπει να συγκεντρωθούν 30.000 υπογραφές, ενώ στη γεωγραφική περιφέρεια Βαλ ντ' Αόστα πρέπει να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 3.000 υπογραφές τη στιγμή που οι εκλογείς φθάνουν μόλις και μετά βίας τους 90.000. Εάν δεν συγκεντρωθούν οι υπογραφές, το ψηφοδέλτιο δεν θα έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στις εκλογές στις εκλογικές περιφέρειες των Νήσων, Σικελίας και Σαρδηνίας, και της βορειοδυτικής Ιταλίας, που περιλαμβάνει τις περιφέρειες του Μιλάνου, του Τορίνου, της Γένοβας και της Βαλ ντ' Αόστα. Εάν το ψηφοδέλτιο δεν κατεβεί σε κάποια εκλογική περιφέρεια, και κυρίως αυτή της βορειοδυτικής Ιταλίας, δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το όριο του 4% που βάζει ο εκλογικός νόμος για την εκλογή ευρωβουλευτών.

Η συγκέντρωση των υπογραφών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Απριλίου, όταν θα πρέπει να κατατεθούν περίπου 160.000 με 170.000 υπογραφές, γιατί θα πρέπει να ξεπερνούν τον αριθμό που απαιτεί ο νόμος για την αποφυγή λαθών, διπλών υπογραφών, κ.λπ.

«Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός από τον κόσμο της κινηματικής, ακτιβιστικής και πολιτικής Αριστεράς για τη συγκέντρωση των υπογραφών και την επιτυχία του ψηφοδελτίου στις εκλογές. Από τις περιφέρειες του Μιλάνου και του Τορίνου θα στηρίξουμε τη συγκέντρωση των υπογραφών στη γειτονική Βαλ ντ' Αόστα» συμπλήρωσε από την πλευρά της οργανωτικής επιτροπής του ψηφοδελτίου ο Μάσιμο Τορέλι.

Ο κόσμος της κινηματικής αριστεράς, οι ακτιβιστές των συλλογικοτήτων, η Κομμουνιστική Επανίδρυση και σχεδόν ομόφωνα οι ανέντακτοι απορρίπτουν πάντως το «σχέδιο Β», τη συμμετοχή δηλαδή του ψηφοδελτίου με το σύμβολο της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας, που δεν έχει ανάγκη τη συγκέντρωση υπογραφών δεδομένου ότι έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Στη Γερμανία για να συμμετάσχει ένας συνδυασμός στις εκλογές χρειάζονται 4.000 υπογραφές σε όλη τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0