Την... "επόμενη ημέρα" στην ουκρανική κρίση βλέπουν ήδη τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμώντας πως η Ρωσία έχει ήδη διασφαλίσει τις εδαφικές διεκδικήσεις της στην Κριμαία και πως ο Πούτιν θα αποφύγει τελικά το μπλέξιμο σ' έναν πόλεμο.
Σε ανάλυσή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg διατυπώνει την άποψη ότι η Κριμαία και πιθανώς η ευρύτερη περιοχή από την Οδησσό έως τα ρωσικά σύνορα, «είναι το τίμημα» που καλείται να πληρώσει η Ουκρανία για την πλήρη ανεξαρτητοποίησή της, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα χρησιμοποιήσει την απειλή μιας στρατιωτικής εισβολής για τη δημιουργία μιας ελεγχόμενης από τη Ρωσία ζώνης στα ΝΑ της Ουκρανίας.
Όπως επισημαίνεται, δύσκολα φαντάζεται κανείς τον Πούτιν ή οποιονδήποτε άλλο Ρώσο πρόεδρο να εκχωρεί εκ νέου τον έλεγχο της Κριμαίας στο Κίεβο. Στην καλύτερη περίπτωση θα αποδεχθεί ότι η de facto απώλεια της Κριμαίας αποτελεί το τίμημα για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας. Με την Κριμαία «στην τσέπη του», τονίζεται στο άρθρο, θα είναι μεγάλος ο πειρασμός για τον Πούτιν να προσθέσει την Οδησσό και μερικές ακόμη περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, δημιουργώντας μια ελεγχόμενη από τη Ρωσία ζώνη από την Υπερδνειστερία έως την Αμπχαζία.
Τέλος, αναφέρεται ότι, ωστόσο, ο Πούτιν θα αποφύγει τους κινδύνους και το κόστος ενός πολέμου προκρίνοντας τη στρατηγική του de facto ελέγχου των περιοχών που ακολούθησε και κατά το παρελθόν σε αμφισβητούμενες περιοχές.
Εξάλλου η "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" αναφέρεται στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης τονίζοντας ότι η κλιμακούμενη κατάσταση στην Ουκρανία προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές από τη Γουόλ Στριτ έως το Κίεβο, ανεβάζοντας τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου με επίπτωση στις τσέπες των καταναλωτών.