Την αντίθεση του ΚΚΕ στους σχεδιασμούς που αφορούν την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Κύπρου Γιώργο Λιλλήκα. Ο επικεφαλής του ΚΚΕ τόνισε πως αυτό που προετοιμάζεται για την Κύπρο συνιστά ένα νέο σχέδιο Ανάν, "χειρότερο ίσως από το προηγούμενο".
"Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς προστάτες και εγγυητές και βέβαια με τον λαό αφέντη στον τόπο του, κυρίαρχο, τον Κυπριακό λαό, τους Ελληνοκύπριους, τους Τουρκοκύπριους, τους Μαρωνίτες, τους Αρμένιους τους Λατίνους, παλεύοντας βέβαια και για συνολικότερες αλλαγές", τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον ενδο-ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό
Στην επέμβαση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία απέδωσε ο επικεφαλής την κρίση που εκτυλίσσεται στη χώρα. "Ο ουκρανικός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα αυτή την περίοδο λόγω της επέμβασης των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στα εσωτερικά της Ουκρανίας, εξαιτίας των ανταγωνισμών αυτών των μεγάλων δυνάμεων με τη Ρωσία". Ο Δ. Κουτσούμπας κατέληξε σημειώνοντας πως "η Ελλάδα, όσο βαθύτερα εμπλέκεται σε αυτό το βρόμικο παιχνίδι ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, υπάρχει κίνδυνος, άμεσος, να την πληρώσει ο ελληνικός λαός, μαζί με άλλους λαούς της περιοχής".
Χ.Σ.