ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ
Κατατέθηκαν χθες επίσημα οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού αυτό επέλεξε η κυβέρνηση για να ασχοληθεί με το μείζον πολιτικό θέμα. Οι σημαντικότερες διαφορές είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αναστολή της χρηματοδότησης με απόφαση της Βουλής, ονομαστική ψηφοφορία και αυξημένη πλειοψηφία και μόνο για το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Αντίθετα, η κυβέρνηση εντάσσει στα αδικήματα και την... τρομοκρατία, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με μόλις 151 βουλευτές.
"Οι παλινωδίες και η άρνηση της κυβέρνησης να θέσει στην ολομέλεια, όπως εξ αρχής είχαμε ζητήσει, το σύνολο των ζητημάτων που έχουν ανακύψει, έχουν θέσει τη Βουλή σε απαράδεκτο ρόλο σαφώς υποβαθμισμένης λειτουργίας για ένα κατ' εξοχήν και κορυφαίο πολιτικό ζήτημα και πρωτόγνωρο για την πολιτική ζωή του τόπου. Δηλαδή, αυτό της δίωξης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης", υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Νίκος Βούτσης. "Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση επέλεξε τον άκρως ολισθηρό και αντικοινοβουλευτικό επί της ουσίας, δρόμο της κατάθεσης τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο, πρακτική που έχει καταγγελθεί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής ως αντιβαίνουσα απολύτως τον Κανονισμό Λειτουργίας της Βουλής", προσθέτει ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η τροπολογία Μιχελάκη έπρεπε να συζητηθεί στην επιτροπή της Βουλής.
Ο Ν. Βούτσης υπογραμμίζει ότι για την καθυστέρηση ευθύνεται η κυβέρνηση που εισάγει τα νομοσχέδια, ενώ για το περιεχόμενο της τροπολογίας Μιχελάκη τονίζει ότι "αμφισβητείται και υποβαθμίζεται ο κυρίαρχος ρόλος της Βουλής".