Live τώρα    
Ν.Δ.: Συνέδριο ήταν και... πάει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ.: Συνέδριο ήταν και... πάει

"Ποτέ άλλοτε ένα συνέδριο του κόμματος δεν πέρασε τόσο στα ψιλά". Η διαπίστωση ανήκει σε ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ., που "πρόλαβε" και κάτι από ΕΡΕ, και αφορά το Συνέδριο του -βασικού- κυβερνώντος κόμματος, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής. Ένα συνέδριο χωρίς πολιτικό επίδικο, με μερικές μόνο... νύξεις πολιτικής, το οποίο "χάθηκε" κάπου μεταξύ της επίθεσης Βορίδη στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, του ανοίγματος Πολύδωρα στους νεοναζί, αλλά και στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, που άρχισαν χθες και έχουν περιλούσει με κρύο ιδρώτα το Μέγαρο Μαξίμου...

Με εξαίρεση τα υπονοούμενα του Αντ. Σαμαρά για μετεξέλιξη της Ν.Δ. σε "Νέα Ελλάδα", αλλά και την γκρίνια μεσαίων "γαλάζιων" στελεχών για την "παντοκρατορία" Στουρνάρα και την "ΠΑΣΟΚοποίηση" της κυβέρνησης, το τριήμερο στο Τάε Κβον Ντο δεν είχε να προσδώσει τίποτα στην πολιτική φυσιογνωμία της Ν.Δ.

"Σαμαροποίηση"

Βεβαίως, σε οργανωτικό επίπεδο, κατά κοινή ομολογία όλων των "γαλάζιων" στελεχών, από το τριήμερο Συνέδριο η Ν.Δ. βγήκε... πλήρως "σαμαρική", κάτι που δεν είχε επιτευχθεί στο προηγούμενο Συνέδριο. Ακόμη και ο μυστικοσύμβουλος του Αντ. Σαμαρά και πολιτευτής της Ν.Δ., Φ. Κρανιδιώτης, κατάφερε αυτή τη φορά να εκλεγεί ως μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, ενώ στο προηγούμενο Συνέδριο είχε καταψηφιστεί με ηχηρό, μάλιστα, τρόπο. Παράλληλα, δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερες ομαδοποιήσεις, ενώ όλα τα μπλοκ ("καραμανλικοί", φιλελεύθεροι, "λαϊκοδεξιοί") δεν έδωσαν μάχη παρασκηνίου -ίσως επειδή η Ν.Δ. βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην εξουσία.

Υπονοούμενα διεύρυνσης

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντ. Σαμαράς, έστω με υπονοούμενα και νύξεις, άφησε να διαφανούν οι προθέσεις του για μετεξέλιξη της Ν.Δ. σε κάτι άλλο. Σε μια συγκυρία που η Συγγρού έχει σφιχταγκαλιαστεί με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ο Αντ. Σαμαράς παρέλειψε... χαρακτηριστικά να αναφερθεί σε "Νέα Δημοκρατία" και μιλούσε συνεχώς για τη "Νέα Ελλάδα", δίνοντας το στίγμα των μελλοντικών προθέσεών του. Συν τοις άλλοις, ο πρωθυπουργός απηύθυνε και προσκλητήριο "σε όσους έφυγαν, αλλά και σε όσους δεν ήταν ποτέ μαζί μας".

Επέστρεψαν στο "μαντρί"

Το προσκλητήριο Σαμαρά αξιοποίησαν... μόλις ένα 24ωρο αργότερα δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, ένας διαγραφείς από τη Ν.Δ. (Θ. Σολδάτος) και ένας αποχωρήσας από τους ΑΝ.ΕΛΛ. (Κ. Μαρκόπουλος), οι οποίοι έσπευσαν χθες να στείλουν επιστολές στον πρωθυπουργό πως... ανταποκρίνονται στην πρόσκλησή του. Κατόπιν τούτου, χθες το απόγευμα, ο Αντ. Σαμαράς απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, γνωστοποιώντας του ότι οι κ. Σολδάτος και Μαρκόπουλος επανεντάσσονται στην Κ.Ο. της Ν.Δ.

"Αποπροσανατολισμός από Βορίδη

Σαν να μην έφταναν αυτά, το ούτως ή άλλως απολιτικό Συνέδριο της Ν.Δ. "χάθηκε" επικοινωνιακά ήδη από το πρωί του Σαββάτου. Απ' όταν, δηλαδή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μ. Βορίδης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τον ιδρυτή του, Ανδρ. Παπανδρέου, χρεώνοντάς του τα δεινά της χώρας. Η πρωτοβουλία Βορίδη προκάλεσε "βραχυκύκλωμα" μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο Ευ. Βενιζέλος τηλεφώνησε στον Αντ. Σαμαρά για να εκφράσει τη δυσφορία του. Παράλληλα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσαν πυρ ομαδόν κατά του Μ. Βορίδη, υπενθυμίζοντας το φιλοχουντικό παρελθόν του.

Φάλτσο (;) Πολύδωρα

Αμέσως μετά το κλείσιμο του Συνεδρίου, ήρθε το "άνοιγμα" του Βυρ. Πολύδωρα στη Χ.Α., αφού μιλώντας στον ρ/σ Real ο πρώην υπουργός τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας των δύο κομμάτων και προέβλεψε ότι στις επόμενες εκλογές οι ψηφοφόροι του νεοναζιστικού μορφώματος θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο. Ερωτηθείς χαρακτηριστικά αν πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ν.Δ. και Χ.Α., ο Βυρ. Πολύδωρας απάντησε: «Βεβαίως. Μας έπιασε η ευαισθησία για τη Χρυσή Αυγή, η οποία είναι ψηφισμένη από 600 χιλιάδες κόσμο, θα ψηφιστεί από 1 εκατομμύριο και εμείς θα κάνουμε αναμνήσεις του Συντάγματος της Βαϊμάρης".

Η αναφορά του Β. Πολύδωρα προκάλεσε νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο η δήλωση - άδειασμα της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., Αν. Ασημακοπούλου, ήταν ιδιαίτερα "χλιαρή". Η "γαλάζια" πορτ παρόλ, αφού χαρακτήρισε "αυτονόητο" το ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί η Ν.Δ. με τους νεοναζί, αποκάλεσε τη δήλωση του Βυρ. Πολύδωρα... "περίεργη".

"Success story" τέλος

Πάντως, πριν ο Αντ. Σαμαράς ασχοληθεί με τον στρατηγικό σχεδιασμό του περί "νέας Ελλάδας", έχει αμεσότερα και σοβαρότερα προβλήματα. Ήδη από χθες, κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου, καθώς η "γεύση" των υπουργών από τις πρώτες τους συναντήσεις με την τρόικα είναι άσχημη. Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να προκρίνουν "σπάσιμο" της δόσης, προκειμένου να εκβιάσουν για την ταχύτατη εφαρμογή της "αναδιάρθρωσης" (sic) στο Δημόσιο, ενώ, κατά πληροφορίες, ζητούν τη λήψη νέας δέσμης σκληρών μέτρων, ακόμη και μεσούντος του θέρους.

Πάντως, στην κυβέρνηση δίνουν ήδη δραματική διάσταση στις συζητήσεις με την τρόικα, αν και χθες διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ήθελε τον Αντ. Σαμαρά να έχει αποκλείσει στους "τροϊκανούς" νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν αύξηση της φορολογίας είτε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0