Live τώρα    
Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη: Άναψε συζητήσεις το όνομα του κόμματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη: Άναψε συζητήσεις το όνομα του κόμματος

1356974120.jpg

Το στίγμα του νέου κόμματος περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την κατάθεση της Ιδρυτικής Διακήρυξης της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.) μαζί με τις 300 υπογραφές που απαιτούνται στον Άρειο Πάγο. «Σημαία μας είναι η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη».

Τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευσαν η εκπρόσωπος Τύπου Θεώνη Κουφονικολάκου και οι αναπληρωτές εκπρόσωποι της Συμπαράταξης, καθώς και μία ανώτατη δικαστικός, η Μαρία Λεπενιώτη, η οποία συνυπέγραψε την Ιδρυτική Διακήρυξη. Η Μ. Λεπενιώτη διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, όμως έγινε γνωστή ως η εμβληματική πρόεδρος του δικαστηρίου που έβαλε φυλακή τη Χρυσή Αυγή.

Το κόμμα παρουσιάστηκε σε μια μαζική εκδήλωση στο Θησείο, που αποτιμήθηκε θετικά από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα. Ακολούθησε η ανακοίνωση του επικοινωνιακού επιτελείου του νέου κόμματος. Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης ορίστηκε η Θεώνη Κουφονικολάκου και αναπληρωτές εκπρόσωποι Τύπου οι Κώστας Καρπουχτσής, Γιώργος Μπαλατσούκας, Νίκος Νυφούδης και Άννα Παπαδοπούλου.

Στη δημοσιότητα δόθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα την ημέρα της ανακοίνωσης της ΕΛ.Α.Σ. και η ιδρυτική διακήρυξή της που περιλαμβάνει 7 δεσμεύσεις: Ζωή με αξιοπρέπεια, ισχυρή Δημοκρατία χωρίς ασυλίες, ισχυρή οικονομία δίκαιης ανάπτυξης και αξιοπρέπειας, διαφάνεια και έλεγχο σε κάθε επίπεδο της εξουσίας, κοινωνικό κράτος δικαιωμάτων απέναντι στην κερδοσκοπία, ανθεκτική Ελλάδα σε έναν κόσμο διαρκών κρίσεων, ψηφιακή δημοκρατία και κυριαρχία για ισχυρή Ελλάδα που θωρακίζει τα δικαιώματά της και χτίζει γέφυρες ειρήνης, για νέα εθνική πυξίδα. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στη συνέχεια τους πολίτες να υπογράψουν τη διακήρυξη στη διαδικτυακή πλατφόρμα myelas.gr δηλώνοντας τη στήριξή τους.

Ειρωνείες και αλαζονεία από τη Ν.Δ.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από κυβερνητικούς κύκλους αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου φορέα και συνεχίστηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το συνέδριο ygeiamou.gr απαντώντας σε ερώτηση είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κρίθηκε στις εκλογές του 2023. Θα κριθεί και τώρα ως αρχηγός ενός κόμματος που δεν έχει δώσει κανένα αποτύπωμα, αν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με νέο ΑΦΜ».

Αιχμές άφησε και από το συνέδριο του Economist λέγοντας: «Έχουμε πειραματιστεί με τον λαϊκισμό στο παρελθόν. Τώρα πειραματιζόμαστε με τον λαϊκισμό και το rebranding».

Κουφονικολάκου: Να ελεγχθούν τα δάνεια της Ν.Δ.

Ο Άδωνης Γεωργιάδης (ΣΚΑΪ) άφησε αιχμές για το όνομα του νέου φορέα λέγοντας: «Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι το όνομα “ΕΛ.Α.Σ.” περνάει από τον Άρειο Πάγο. Υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις και προεδρικά διατάγματα που απαγορεύουν την ανακήρυξη κόμματος που παραπέμπει σε εθνικά σύμβολα και ταυτίζονται με την πατρίδα, τη σημαία κ.λπ. Μην εκπλαγείτε αν κοπεί το όνομα στον Άρειο Πάγο». Παράλληλα, άφησε αιχμές και για τα οικονομικά του νέου κόμματος.

Απαντώντας στις αιχμές του Άδωνη Γεωργιάδη, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.Α.Σ. Θεώνη Κουφονικολάκου απάντησε «μπορούν να έρθουν να τα ελέγξουν και ειδικά στην περίπτωση του Άδωνη Γεωργιάδη, καλό θα ήταν να έρθει με πλάνο αποπληρωμής του χρέους ύψους 530 εκατ.€ της Ν.Δ. στις τράπεζες».

Η επίθεση Ανδρουλάκη

Επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης -στον σταθμό Open- χαρακτηρίζοντάς τον «κακό αντιγραφέα». Για να προσθέσει ότι η χώρα έχει ανάγκη από νέα αρχή· ωστόσο, όπως είπε, «με παλιές πρακτικές και νοοτροπίες δεν γίνεται. Νέα αρχή με αναξιοπιστία και εξαρτήσεις δεν γίνεται».

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης τη μία λέει ότι δεν θα σχολιάσει το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και την άλλη διολισθαίνει στην τοξικότητα, αλλά το εμφανές άγχος και ο πανικός του δεν αφορούν την ΕΛ.Α.Σ.» ήταν η απάντηση που έδωσε η Θεώνη Κουφονικολάκου. (Mega)

Κοινωνικό κράτος, μείωση φόρων μισθωτών

Το επόμενο διάστημα το επικοινωνιακό επιτελείο αλλά και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός θα πληθύνουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους καθώς και τις παρουσίες τους -τηλεοπτικές ή μη- με στόχο να επικοινωνήσουν τις θέσεις και τις αρχές του νέου κόμματος.

Ήδη μια πρώτη γεύση έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος τονίζοντας σε συνέντευξή της ότι ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στους «δύο βασικούς πυλώνες του προγράμματος της Συμπαράταξης, δηλαδή στην επανίδρυση του κοινωνικού κράτους και στη μείωση του φορολογικού βάρους των μισθωτών, που έχουν επωμιστεί το φορτίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας». (Mega)

Ταυτόχρονα, μίλησε για την ενθάρρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας μέσω της πάταξης της διαφθοράς και περιέγραψε την πρόταση του κόμματος για τη διαφάνεια «με βάση την οποία ένα σύστημα με την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορεί να ενεργοποιεί δείκτες κινδύνου σε δημόσιες συμβάσεις αυξημένου ρίσκου».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0