Λαϊκή απαίτηση είναι οι συνεργασίες στην προοδευτική αντιπολίτευση πάνω σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα ώστε να μην έχει άλλη ευκαιρία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Η κυβέρνηση έχει καταδικάσει τον λαό σε μια πρωτοφανή οικονομική ασφυξία, αναφέρει ο βουλευτής Ξάνθης και χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «ενορχηστρωτή του πλιάτσικου στις πλάτες του ελληνικού λαού». Ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κλείνει άρον άρον την Εξεταστική για να συγκαλύψει το σκάνδαλο και προαναγγέλλει «εξελίξεις» για το πόρισμα.
Πώς κρίνετε την αποστολή στρατιωτών στη Γάζα από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης;
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιλέγει να δεσμεύσει τη χώρα σε στρατιωτική συμμετοχή σε διεθνείς αποστολές χωρίς δημοκρατικό έλεγχο, χωρίς κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, χωρίς διαφάνεια. Πρέπει να μας πούνε ποιος αποφάσισε την αποστολή μάχιμων τμημάτων στη Γάζα και τι είδους αποστολή είναι αυτή: τι δύναμη και με ποιες εντολές θα επιχειρεί στη συγκεκριμένη περιοχή. Το ακόμη πιο κρίσιμο, όμως, είναι πως ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του καθιστούν τη χώρα ευθέως αρωγό του γενοκτονικού ισραηλινού στρατού. Του στρατού, δηλαδή, που έχει δολοφονήσει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους. Αν κάποιοι φαντασιώνονται ότι αυτός πρέπει να είναι ο στρατιωτικός ρόλος της Ελλάδας στη Γάζα και στην Παλαιστίνη, εμείς τους απαντάμε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία τέτοια νομιμοποίηση, γι’ αυτό και αυτή η απόφαση πρέπει να ανακληθεί. Εμείς την αμφισβητούμε ευθέως. Στεκόμαστε ολόψυχα στο πλάι του παλαιστινιακού λαού, που συνεχίζει να δοκιμάζεται καθημερινά από την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της κυβέρνησης. Πού θα κινηθεί το πόρισμα της Νέας Αριστεράς; Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τη διερεύνησή του;
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα σκάνδαλο που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Το ίδιο το διαβιβαστικό, άλλωστε, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η πολύ συγκεκριμένη περίοδος που ερευνά (2019-2024), τα όσα αναφέρονται σε αυτό -περί εγκληματικής συμμορίας- και βεβαίως τα όσα αποδείχθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Η ελληνική κοινωνία και κυρίως ο αγροτικός κόσμος της χώρας γνωρίζουν πια και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Η Ν.Δ. απέτυχε στη «διάχυση» των ευθυνών που επιχείρησε. Η Νέα Αριστερά εργάζεται μεθοδικά και με σχέδιο ώστε να αποτυπωθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Ευθύνες που έχουν συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα.
Δημοσιεύματα αυτές τις μέρες αναφέρουν πως νέο υλικό με συνομιλίες που δεν είχαν αξιολογηθεί αρχικά διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στη συνέχεια στην Οικονομική Αστυνομία για περαιτέρω έλεγχο. Εμείς είχαμε ζητήσει από την αρχή να λάβουμε γνώση ολόκληρου του υλικού. Επιπλέον, δεδομένο θεωρείται πως θα ακολουθήσει σύντομα και δεύτερη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση «οργάνωσε» και έκλεισε άρον άρον την Εξεταστική αποκλειστικά για να συγκαλύψει. Σε κάθε περίπτωση, σε λίγες ημέρες θα υπάρξουν νεότερα ως προς το σκέλος του πορίσματος.
Ο αγροτικός κόσμος προχώρησε σε κινητοποιήσεις για την επιβίωσή του. Όμως η κυβέρνηση δεν λύνει τα προβλήματα, με αποτέλεσμα να απειλείται το μέλλον της γεωργίας και του αγροτικού κόσμου. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;
Οι φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας χαρακτηρίστηκαν από πολύ μεγάλη συμμετοχή στα μπλόκα. Οι γνωρίζοντες κάνουν λόγο για τις μεγαλύτερες αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων 30 χρόνων. Οι πραγματικοί παραγωγοί έδιναν και δίνουν αγώνα επιβίωσης την ώρα που οι «Φραπέδες» και άλλοι γαλάζιοι κομματάρχες του κ. Μητσοτάκη λεηλατούν πόρους, εθνικό απόθεμα και ενισχύσεις, στήνοντας πλιάτσικο -με τις ευλογίες της κυβέρνησης- και υπό το δόγμα «όσο κρατά ο Μάκης και το Μαξίμου, είσαι βράχος».
Η Ν.Δ. επέλεξε να μην ικανοποιήσει σχεδόν κανένα από τα δίκαια αιτήματα που κατέθεσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι (μείωση κόστους παραγωγής κ.λπ.), επιβεβαιώνοντας πως είναι κοινωνικά ανάλγητη και πως την ενδιαφέρει να εξυπηρετήσει μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα.
Σήμερα απαιτείται ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, με παρεμβάσεις στην ενέργεια και στα καύσιμα, αυστηρό έλεγχο της αγοράς για την αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών και της αισχροκέρδειας, ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στη βιωσιμότητα, στη συλλογική οργάνωση και στη στήριξη της μικρομεσαίας αγροτικής εκμετάλλευσης, δημοκρατική διαμόρφωση και διάφανη θέση για τη νέα ΚΑΠ και για εμπορικές συμφωνίες όπως η Mercosur, στο πλαίσιο της προάσπισης του εθνικού συμφέροντος και των συμφερόντων των αγροτών. Τέλος, χρειάζεται συγκεκριμένο πλέγμα δράσεων για τη στήριξη της εγχώριας κτηνοτροφίας που σήμερα χειμάζεται από τις ζωονόσους.
Η κυβέρνηση έχει γονατίσει την κοινωνία με την ακρίβεια και τα απανωτά σκάνδαλα. Τι πρέπει να γίνει για να συνεργαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις ώστε να υπάρχει μια διέξοδος για τους πολίτες στις επόμενες εκλογές;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε δεν κρύφτηκε: υπηρετεί πιστά ένα νεοφιλελεύθερο σχέδιο, αποκλειστικά για να ενισχύσει τα καρτέλ στην ενέργεια, στα σούπερ μάρκετ, στα τρόφιμα, παντού. Έχει καταδικάσει τον λαό σε μια πρωτοφανή οικονομική ασφυξία. Ταυτόχρονα, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αποδείχθηκε παραγωγός και επιταχυντής σωρείας σκανδάλων (υποκλοπές, ΟΠΕΚΕΠΕ, «Σκόιλ Ελικικού» κ.λπ.), με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αποτελεί ενορχηστρωτή όλου αυτού του πλιάτσικου στις πλάτες του ελληνικού λαού και μέσω του «πάρτι» των απευθείας αναθέσεων.
Οι ευθύνες που αντιστοιχούν στα κόμματα της Αριστεράς αλλά και συνολικά στο κομμάτι της λεγόμενης προοδευτικής αντιπολίτευσης είναι μεγάλες. Η ελληνική κοινωνία προσμένει και περιμένει. Για την ακρίβεια, απαιτεί να μπει ένα τέλος στο σημερινό σύστημα φαυλότητας και σήψης, που έχει οδηγήσει τον τόπο δεκαετίες πίσω. Να μπει ένα τέλος στο καθεστώς Μητσοτάκη.
Οι συνεργασίες, οι συμπράξεις, η συνεννόηση -προφανώς πάνω σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα- αποτελούν μονόδρομο για ολόκληρη την προοδευτική αντιπολίτευση. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι λαϊκή απαίτηση για τις επόμενες εκλογές προκειμένου η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα συμφέροντα που αυτή εκπροσωπεί να μην έχουν ακόμα μία ευκαιρία. Αυτή θα πρέπει να είναι η δική μας κόκκινη γραμμή.
