Live τώρα    
Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ / Όλες οι «κακιές στιγμές» στο νέο «πλυντήριο» που έστησε ο Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ / Όλες οι «κακιές στιγμές» στο νέο «πλυντήριο» που έστησε ο Μητσοτάκης

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Δεν πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής η Εξεταστική. […] Δεν μπόρεσε να διαφωτίσει την εικόνα της κοινής γνώμης. Όλοι οι μάρτυρες θα καταθέσουν στο δικαστήριο και εκεί νομίζω ότι θα μάθουμε όλη την αλήθεια». Αυτά έλεγε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Ιανουάριο του 2025, μετά την κατακραυγή για τη συσκότιση των ευθυνών σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη. 

Αλλά, έναν χρόνο περίπου μετά, η αυλαία στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ -η σύσταση της οποίας έγινε υπό την πίεση της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας- αφήνει την εντύπωση ότι η συγκάλυψη αποτελεί συνειδητή επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν ήταν «ατυχία» η προηγούμενη «κακιά στιγμή» της Βουλής. 

Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής, που ξεκίνησαν στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνονται το μεσημέρι της Τρίτης 3 Φεβρουαρίου 2026 με την κατάθεση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης επί κυβέρνησης Καραμανλή (2009), Σωτήρη Χατζηγάκη (γνωστού για το σύνθημα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά»).

Δηλαδή, ακόμα ενός προσώπου βγαλμένου από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η απόπειρα διάχυσης των ευθυνών και το «άπλωμα» της υπόθεσης στον χρόνο (αντί της διερεύνησης της περιόδου 2019 – 2025).

Το πρωί ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Μόσχου Κορασίδη (αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2012 και στη συνέχεια Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), η οποία είχε ξεκινήσει στις 26.1.26.

Ο κ. Κορασίδης επανάλαβε ότι υπάρχει σκάνδαλο και αυτό δεν γίνεται να έχει στηθεί χωρίς πολιτικής κάλυψη. Επί την ημερών του, τόνισε, δεν υπήρχαν παρεβάσεις υπουργών στο έργο του Οργανισμού, ενώ αν επιχειρούσε να απειλήσει στελέχη του ο κ. Ξυλούρης, «ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα τον είχε μηνύσει».

Με απόφαση της πλειοψηφίας, τα κόμματα θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 24.2.26 προκειμένου να καταθέσουν τα πορίσματά τους στη γραμματεία της Επιτροπής, τα οποία θα συζητηθούν στις 26.2.26 σε νέα συνεδρίαση της Εξεταστικής - και στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το μεσημέρι προκλήθηκε ένταση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να κατηγορεί τον «προεδρίσκο» (όπως τον χαρακτήρισε) Ανδρέα Νικοκακόπουλο για αυταρχικές μεθόδους («που θυμίζουν τον δικτάτορα Παπαδόπουλο») και άρον άρον κλείσιμο της Εξεταστικής και πρόεδρο της Επιτροπής να φωνάζει στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ότι «θα έπρεπε να ντρέπεται» για τις συνεχείς διακοπές στη διαδικασία.

Το «γαλάζιο» τείχος της σιωπής

Παρά τις μεθοδεύσεις της ΝΔ, η «παρέλαση» των «Χασάπηδων» και των «Φραπέδων» και η ανάδειξη των σοκαριστικών διαλόγων των επισυνδέσεων από την αντιπολίτευση οδηγεί όσους/ες παρακολούθησαν το Κανάλι της Βουλής σε ένα αβίαστο συμπέρασμα:
«Ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετατράπηκε σε κομματικό φέουδο, σε μηχανισμό εξυπηρετήσεων, σε εργαλείο ρουσφετιού και ελέγχου», όπως ανάφερε το μεσημέρι της Τρίτης ο εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης.

«Και αντί η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις, έστησε τείχος σιωπής. Αντί να καλέσει όλους τους κρίσιμους μάρτυρες, τους απέκλεισε. Αντί να διερευνηθούν οι πολιτικές ευθύνες, επιχειρήθηκε να ξεπλυθούν», υπογράμμισε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης. 

Σύμφωνα με τον Β. Κόκκαλη, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στάθηκε αμετακίνητα στο πλευρό της διαφάνειας και της πλήρους διερεύνησης» καθώς ζήτησε να κληθούν όλοι οι κρίσιμοι μάρτυρες,  να προσκομιστούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και  να εντοπιστούν όχι μόνο οι τεχνοκρατικές, αλλά κυρίως οι πολιτικές ευθύνες στα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν δέχτηκε «να γίνει η Εξεταστική Επιτροπή μια διαδικασία-θέαμα, ούτε ένα «πλυντήριο» για ευθύνες» και καταδίκασε, -το έπραξε σύσσωμη η αντιπολίτευση- κάθε προσπάθεια συγκάλυψης.

«Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στη σιωπή. Δεν θα βάλουμε την υπογραφή μας σε μια διαδικασία που λειτούργησε ως πλυντήριο ευθυνών. Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν τελειώνει εδώ. Όσο κι αν το θέλετε. Θα επιστρέψει. Στη Δικαιοσύνη. Στην κοινωνία. Στην κρίση των πολιτών», επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Τη μεθόδευση της κυβέρνησης για τη συγκάλυψη του «γαλάζιου» σκανδάλου και την «αμνήστευση» των Βορίδη και Αυγενάκη στηλίτευσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας ότι θα έπρεπε να έχει συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή η οποία θα διερευνούσε τις ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών, με βάση τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Προστάτευσαν τον Μητσοτάκη και απέκλεισαν κρίσιμους μάρτυρες

Αξίζει να θυμίσουμε ότι, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, στις 15 Σεπτεμβρίου 2025, παρά τα τεκμηριωμένα αιτήματα μελών της αντιπολίτευσης, καταγράφηκε η συστηματική άρνηση της «γαλάζιας» πλειοψηφίας να εγκρίνει αιτήματα κλήτευσης βασικών μαρτύρων (μεταξύ αυτών και του πρωθυπουργού), οι οποίοι αναφέρονται ευθέως στη σχετική δικογραφία και θα εισέφεραν κρίσιμα στοιχεία. 

Αποκλείστηκαν πρώην υπουργοί, (αλλά και οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επί Μητσοτάκη), διευθυντές και συνεργάτες τους, οι οποίοι πρωτοστατούν στις επισυνδέσεις δίνοντας εντολές για να σταματήσουν έλεγχοι, ακόμα και να πληρωθούν άτομα που δεν το δικαιούνταν.  Απορρίφθηκε και το αίτημα για κατ΄αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων. 
Όπως διαπιστώνει η αντιπολίτευση, η ΝΔ απαξίωσε τη διαδικασία, με προφανή στόχο να «ξεμπερδεύει» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οι βουλευτές της ΝΔ, σε συμπαιγνία με το «γαλάζιο» προεδρείο, κατέστησαν τη λειτουργία της Επιτροπής προσχηματική.
Ενδεικτικά, παραθέτουμε ονόματα που δεν είδαμε να περνούν το κατώφλι τις αίθουσας 223 της Βουλής (από τον κατάλογο μαρτύρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ):
 
●         Μητσοτάκης Κυριάκος, 

●         Γεραπετρίτης Γεώργιος, 

●         Σταμενίτης Διονύσιος,

●         Χατζηβασιλείου Αναστάσιος, 

●         Κεφαλογιάννης Ιωάννης, 
●         Σενετάκης Μάξιμος, 

●         Κέλλας Χρήστος, 

●         Γιόγιακας Βασίλειος, Βουλευτής της ΝΔ Ν. Θεσπρωτίας 

●         Βαλιώτης  Αθανάσιος, προϊστάμενος Περιφερειακής Μονάδας Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας

●         Αλεξόπουλος Κωνσταντίνος, περιφερειακός διευθυντής οπεκεπε Κρήτης

●         Ζαφειρίου Βασιλική, Προϊσταμένη του Τμήματος Ελέγχου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης του ΟΠΕΚΕΠΕ, 

●         Μελιτίνη Οικονομάκη, μέλος του ΔΣ ΟΠΕΚΕΠΕ, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη (ΦΕΚ 43/23-1-2024), 

●         Παπαδάκης Γρύλος, πρόεδρος κτηνοτροφικού συλλόγου Μυλοποτάμου

●         Νασιόπουλος Κωνσταντίνος, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κέλλα Χρήστου 

●         Τρουλλινός Ιωάννης, Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Γιάννη Κεφαλογιάννη

●         Μπίκας Δημήτρης, πρώην υπάλληλος του ΥΠΑΑΤ

●         Μητροδήμος Κώστας, αγρότης από την Λάρισα 

●         Γκανής Βάιος, αγρότης 

●         Καλφούντζος Ηλίας, γεωπόνος 

●         Καπούνης Δημήτρης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου

Κατά τις συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής είδαμε και άλλα ευτράπελα, όπως η προσπάθεια του προεδρείου να περιορίσει τον χρόνο εξέτασης «ενοχλητικών» μαρτύρων, αλλά και η πρόκληση τεχνητής έντασης από τον εισηγητή της ΝΔ, Μακάριο Λαζαρίδη. Είναι ο ίδιος που εκφόβιζε ή/και απαξίωνε μάρτυρες και επιχειρούσε να περιορίσει τη συζήτηση σε τεχνικές αστοχίες, προκειμένου να αποπροσανατολίσει. 

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, είχε ταχθεί εξαρχής κατά της κυβερνητικής πρότασης για σύσταση Εξεταστικής αντί Προκαταρκτικής Επιτροπής, γιατί θεωρούσε ότι η έρευνα της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ σε βάθος 25 ετών υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της υπόθεσης και εξυπηρετεί την αποφυγή ουσιαστικής διερεύνησης ποινικών ευθυνών για πρώην υπουργούς (τους κ.κ. Βορίδη και Αυγενάκη), οι οποίοι αναφέρονται στη διαβιβασθείσα στη Βουλή δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Εξεταστική Επιτροπή ανέδειξε την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για τη λειτουργία και τον έλεγχο του Οργανισμού και κατ’ επέκταση για το σκάνδαλο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. 

Το «γαλάζιο» σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους Χασάπηδες, τους Φραπέδες, τη Σεμερτζίδου, τον Μαγειρία, τις κατ’ ευφημισμό Διοικήσεις και το υπόλοιπο «πάνθεον» μαρτύρων, ανέδειξε την πραγματική έννοια της νεοδημοκρατικής «Αριστείας» και την πραγματική διάσταση του πολυδιαφημισμένου Επιτελικού Κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0