Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.1°C
2 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
2 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.0°C
1 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.8°C22.2°C
2 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 46%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Πρόθυμος να στείλει ελληνικό στρατό στην Ουκρανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Πρόθυμος να στείλει ελληνικό στρατό στην Ουκρανία

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
PHOTO ΑΡΧΕΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρόθυμος να στείλει ελληνικό στρατό στην Ουκρανία όπως αναμένεται να υποστηρίξει σήμερα στο Παρίσι κατά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο του «συνασπισμού των προθύμων».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμφανιστεί πρόθυμος να στείλει ελληνικό στρατό στην Ουκρανία με τον όρο ότι η συμμετοχή σε διεθνή στρατιωτική δύναμη θα γίνει μετά την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές ο ελληνικός στρατός που θα πάει στην Ουκρανία δύναμη δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εντός ρωσικής επικράτειας, ενώ σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τη Μόσχα, οι ελληνικές δυνάμεις θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που η συμφωνία προχωρήσει, δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα στείλει στρατό ξηράς που θα αναπτυχθεί στο ουκρανικό έδαφος ή θα συμμετάσχει με ναυτικές δυνάμεις  στη Μαύρη Θάλασσα για την επιτήρηση της κατάπαυσης πυρός.

Η λεγόμενη Σύνοδος του «συνασπισμού των προθύμων» θα συζητήσει και τη δημιουργία μίας «δύναμης εξασφάλισης» της ειρήνης η οποία δεν θα αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά και την Ευρώπη συνολικά.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν και άλλα τρία ζητήματα και συγκεκριμένα:

1] Η συνέχιση της άμεσης βοήθειας προς την Ουκρανία επί τη βάσει των αναγκών που η ίδια έχει προσδιορίσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι των χωρών που θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη θα κληθούν να αποσαφηνίσουν το είδος της βοήθειας που επιθυμούν και είναι σε θέση να παράσχουν, καθώς και τις διαδικασίες με τις οποίες η βοήθεια αυτή θα υλοποιηθεί.

2] Η πιθανολογούμενη κατάπαυση πυρός, η οποία σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά θα πρέπει να είναι «πλήρης και επαληθεύσιμη». 

3] Η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL