Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής Νίκος Παππάς ανέπτυξε τη θέση του για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού και επαγγελματικού συστήματος στην Ευρώπη, προκειμένου να ανταποκριθεί στις συνεχείς ανατροπές που προκαλούνται από την τεχνολογική πρόοδο και τις κοινωνικές ανισότητες.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το μέλλον της επαγγελματικής εκπαίδευσης στις μεταβαλλόμενες συνθήκες αγοράς εργασίας στην Ε.Ε., ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση πρέπει να εξελιχθούν σε εργαλεία ενδυνάμωσης των εργαζομένων, δίνοντάς τους τις απαραίτητες δεξιότητες για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης. «Η αγορά εργασίας μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς, και η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες των εργαζομένων, ώστε να μην μείνουν πίσω σε μια συνεχώς εξελισσόμενη κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της δια βίου μάθησης και της αναβάθμισης της Δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ως θεμελιώδεις πυλώνες για την εξασφάλιση εργασιακής ασφάλειας για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή κοινωνικής τάξης. Πρότεινε τη δημιουργία ενός πιο ισχυρού πλαισίου για την υποστήριξη της πρόσβασης σε ποιοτικές θέσεις εργασίας, μέσω του προγράμματος Erasmus+ και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, καλώντας για μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων που διατίθενται για αυτές τις δράσεις.
Επισήμανε ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εξασφαλίσουν για όλους τους πολίτες την ίση πρόσβαση σε ευκαιρίες εκπαίδευσης, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις προκλήσεις του μέλλοντος και να επιτύχουν την πλήρη κοινωνική ένταξη. «Η εκπαίδευση και η δια βίου μάθηση δεν είναι εμπορεύσιμα αγαθά, αλλά κοινωνικά δικαιώματα», τόνισε, κλείνοντας την παρέμβασή του.