Live τώρα    
8°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
8 °C
6.2°C8.7°C
5 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
3 °C
2.7°C4.5°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
8 °C
7.7°C8.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
3 °C
2.9°C3.5°C
2 BF 91%
ΝΔ / Κομματική πειθαρχία στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΔ / Κομματική πειθαρχία στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

135290290.jpg
ΑΝΑΛΥΣΗ

Στα Χανιά, όπου θα περάσει τις μέρες των γιορτών, αναμένεται να λύσει τον γρίφο της Προεδρίας της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει στο παρελθόν ότι λαμβάνει τις μεγάλες αποφάσεις στο βουνό. Αυτή τη φορά όμως θα επεξεργαστεί όλες τις παραμέτρους γύρω από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα κοντά στη θάλασσα της πατρογονικής εστίας…

Η ανακοίνωση της κυβερνητικής πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας αναμένεται στην αυγή του νέου έτους. Οι ένοικοι του Μαξίμου δηλώνουν κατηγορηματικά ότι ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί το πρόσωπο αλλά και ο πολιτικός προσανατολισμός της επιλογής του Κ. Μητσοτάκη. Υπουργοί, βουλευτές και κομματικοί παράγοντες τροφοδοτούν μάλιστα την ονοματολογία σε πρωτοφανή βαθμό, όπως υποστηρίζουν οι παλαιότεροι.

Μαξίμου: Χωρισμένοι στα δύο

Οι επιτελικοί συνεργάτες είναι χωρισμένοι στα δύο αναφορικά με το πολιτικό-ιδεολογικό φορτίο του «εκλεκτού» της κυβέρνησης για το Προεδρικό Μέγαρο. Όσοι φέρουν εκσυγχρονιστικά γαλόνια -«κόκκινο πανί» για τη βαθιά Ν.Δ. από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης- υποστηρίζουν πως πρέπει να συνεχιστεί η παράδοση που έχει ως αφετηρία το 1995. Ήτοι η κυβέρνηση να επιλέξει ένα πρόσωπο που να συνδέεται με τον απέναντι προοδευτικό πόλο, ώστε να επιτευχθεί διακομματική συναίνεση. Παραπέμπουν δε στην εκλογή με ευρεία συναίνεση των Κωστή Στεφανόπουλου το 1995, Κάρολου Παπούλια το 2005, Προκόπη Παυλόπουλου το 2015, Κατερίνας Σακελλαροπούλου το 2020. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει την παραπάνω συναινετική οδό, θα πραγματοποιήσει νεύμα προς τους ψηφοφόρους του Κέντρου που δείχνουν σαφή στάση αποστασιοποίησης από τη Ν.Δ.

Οι κραδασμοί που θα προκληθούν εντούτοις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο ευρύτερο γαλάζιο οικοδόμημα έχουν τοποθετηθεί στην πρωθυπουργική ζυγαριά. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κ. Μητσοτάκης, αν επιλέξει μια υποψηφιότητα έξω από τα παραταξιακά τείχη, θεωρείται σίγουρο ότι θα επιβάλει κομματική πειθαρχία κατά την κρίσιμη ψηφοφορία. Σε μια τέτοια περίπτωση ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για το γεγονός ότι ο ίδιος ως βουλευτής διαφοροποιήθηκε το 2015 από την επίσημη κομματική γραμμή και δεν ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Δεν αντιστάθηκε στις “σειρήνες” του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας τον Δεκέμβριο του 2008 και, τέλος, δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα» έλεγε τότε ο πρωθυπουργός. Στο περιβάλλον του υποστηρίζει πλέον ότι απείχε από την ψηφοφορία της 18ης Φεβρουαρίου 2015 διότι ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. ήταν επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Είναι αμφίβολο πάντως αν μια τέτοια εξήγηση θα ηχήσει πειστικά στο εσωτερικό της Κ.Ο. μια δεκαετία αργότερα.

Το παρασκήνιο με Δένδια

Σ’ αυτό το φόντο κερδίζουν έδαφος, σύμφωνα με τους γνώστες του παρασκηνίου, οι εισηγήσεις για μια υποψηφιότητα με κεντροδεξιά χαρακτηριστικά. Η εκδοχή αυτή θα διασφαλίσει εσωκομματική ενότητα και ηρεμία, αλλά, όπως φαίνεται, ο Κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να τη συνδέσει και με την παράταση της δικής του προεδρίας, κάτι που περιπλέκει την κατάσταση. Ο πρωθυπουργός, πατώντας στις μυστικές δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν τη συντριπτική υπεροχή του Νίκου Δένδια στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων για την Προεδρία, θα επιθυμούσε μια «τιμητική αποστρατεία» του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Λίγους μήνες νωρίτερα άλλωστε πρότεινε για τη θέση του επιτρόπου στην Κομισιόν τον Απόστολο Τζιτζικώστα, τον οποίο επίσης θεωρούσε βασικό αντίπαλο στο κομματικό στερέωμα.

Οι δημόσιες διαδοχικές αρνήσεις του Ν. Δένδια ωστόσο προκαλούν δυσανεξία στο Μαξίμου. Λίγες ώρες μάλιστα αφότου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι «αλίμονο στη χώρα αν εγώ ήμουν η μοναδική λύση», ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός και το 2027. Η δήλωση αυτή, που βάζει ξανά στον πάγο τα σενάρια περί πρωθυπουργικής μεταπήδησης σε ευρωπαϊκό πόστο, δεν είχε ως μόνο αποδέκτη τον 66χρονο υπουργό, που απολαμβάνει την αποδοχή όλων των νεοδημοκρατικών τάσεων.

Ο Κ. Μητσοτάκης, όπως μεταφέρουν αξιόπιστες πηγές, γνωρίζει καλά τα σχέδια που εξυφαίνονται περί πιθανής κυβερνητικής σύμπραξης της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και -αν χρειαστεί- κάποιον τρίτο, μικρότερης εμβέλειας εταίρο αν αντικατασταθεί ο ίδιος από τον Ν. Δένδια στη γαλάζια κεφαλή. Η υπόθεση των υποκλοπών άλλωστε δεν φαίνεται να αφήνει περιθώρια για ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη, παρά το καλό κλίμα που καταγράφηκε στη συνάντηση της Τετάρτης.

Παρέλαση ονομάτων

Στις μυστικές μετρήσεις που παραγγέλνει το Μαξίμου, τη δεύτερη θέση της προεδρικής δημοφιλίας καταλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Έχει ψηφιστεί πρόεδρος της Βουλής τρεις φορές -μία το 2019 και δύο το 2023- με ευρείες πλειοψηφίες και γαλάζια στελέχη εκτιμούν πως έχει συμπάθειες και εκτός της Ν.Δ. Στην προεδρική εξίσωση έχουν εισέλθει και οι πρώην υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί Παναγιώτης Πικραμμένος και Ιωάννης Σαρμάς, ενώ στις δημοσκοπήσεις έχει καταγραφεί και η δυναμική των Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννη Στουρνάρα, ακόμα και της Μαρίας Δαμανάκη.

Τέλος, όπως συζητείται στους κοινοβουλευτικούς και κομματικούς διαδρόμους, ο Κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να εξηγήσει τους λόγους μη ανανέωσης της θητείας της Κ. Σακελλαροπούλου αν δεν προκύψει μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Οι γνώστες του παρασκηνίου αναφέρουν μάλιστα ότι αυτή η εκδοχή δεν έχει αποκλειστεί από τα σχέδια του πρωθυπουργού και λένε ότι αν προταθεί η Κ. Σακελλαροπούλου, η «καυτή πατάτα» θα μεταφερθεί στους βουλευτές οι οποίοι επιθυμούν μια κεντροδεξιά υποψηφιότητα, αλλά είχαν δώσει την ψήφο τους στη νυν Πρόεδρο το 2020…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL