Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.8°C14.5°C
2 BF 78%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
7.8°C9.6°C
4 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.5°C10.9°C
1 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.8°C15.8°C
0 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
5 °C
4.9°C4.9°C
0 BF 100%
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Συνθήκες αδιαφάνειας καλύπτουν εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Συνθήκες αδιαφάνειας καλύπτουν εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το ζήτημα της εξαφάνισης άγνωστου αριθμού ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστευτικής / προσφυγικής καταγωγής, στην Ελλάδα, θέτουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκου Παναγιωτόπουλου, Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη βουλεύτριες και βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, με πρωτοβουλία της Ρ. Δούρου.

Με αφορμή την τελευταία έρευνα του διεθνούς δημοσιογραφικού ερευνητικού δικτύου Lost in Europe, σύμφωνα με την οποία 51.433 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταναστευτικής / προσφυγικής καταγωγής έχουν δηλωθεί ως εξαφανισμένοι από δομές μετά την άφιξή τους σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα από το 2021 ώς το 2023, οι βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., θέτουν την περίπτωση της Ελλάδας. Επισημαίνουν ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκτυο, «διατηρούσαν στοιχεία το 2018-2020 και εμφανίζονται το 2024 να μη διατηρούν πια τέτοια στοιχεία».

Αναζητώντας στατιστικά στοιχεία, το Δίκτυο Lost in Europe απευθύνθηκε στη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας (ΓΓΕΠΘΠ) και στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να λάβει ουσιαστικές απαντήσεις. Οι βουλευτές, στην ερώτησή τους, θυμίζουν ότι στην έρευνα του Δικτύου το 2021 στην Ελλάδα καταγράφονταν 2.118 εξαφανίσεις κατά την περίοδο 2018-2020 (το πρώτο εξάμηνο του 2020). Τα στοιχεία είχε παράσχει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στοιχεία περιείχε και η έκθεση του European Migration Network της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2020) για το 2018 και το 2019

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ρωτούν τους υπουργούς, πρώτον, αν η Ελλάδα διατηρεί σήμερα στοιχεία για τις εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστευτικής / προσφυγικής καταγωγής και αν όχι, που οφείλεται αυτή η παράλειψη. Και δεύτερον, αν τηρούνται στοιχεία, ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη για αυτά.

Αναλυτικά η Ερώτηση και η ΑΚΕ προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας

Θέμα: Αδιαφάνεια στο θέμα της εξαφάνισης ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστευτικής / προσφυγικής καταγωγής

Το πιο ευάλωτο κομμάτι των προσφύγων αποτελούν τα ασυνόδευτα ανήλικα που βιώνουν την τραυματική εμπειρία της προσφυγιάς χωρίς καμία προστασία από οικογένεια, γονέα, κηδεμόνα ή άλλον ενήλικα.  

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του διεθνούς δημοσιογραφικού ερευνητικού δικτύου Lost in Europe, 51.433 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταναστευτικής / προσφυγικής καταγωγής έχουν δηλωθεί ως εξαφανισμένοι από δομές μετά την άφιξή τους σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα από το 2021 ώς το 2023. Ωστόσο σύμφωνα με το δίκτυο, αυτή η διαπίστωση δεν είναι παρά ένα τμήμα της πραγματικότητας. Και τούτο γιατί “η συλλογή ή ακόμα και η καταγραφή σχετικών δεδομένων έχει αποδειχθεί δύσκολη λόγω πολλών παραγόντων, όπως η μη συστηματική και με ενιαίο τρόπο καταγραφή σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με χώρες να μη διατηρούν καν σχετικά στατιστικά στοιχεία -ή τουλάχιστον έτσι να ισχυρίζονται-, πιθανές «διπλο-εγγραφές» παιδιών που φεύγουν από μια δομή και επιστρέφουν στη συνέχεια στην ίδια ή πάνε σε κάποια άλλη, ασυνόδευτοι ανήλικοι που καταγράφονται σε μια χώρα ως ενήλικοι και σε άλλη ως ανήλικοι κ.ά.”. 

Ειδικότερα, με την έρευνα “παρατηρείται αυξημένη τάση στις αρχές των χωρών της Ε.Ε. να μην απαντούν, χώρες να επιμένουν σταθερά να μη διατηρούν τέτοια στοιχεία (Γαλλία, Βουλγαρία, Ρουμανία) ή χώρες που διατηρούσαν στοιχεία το 2018-2020 να εμφανίζονται το 2024 να μη διατηρούν πια τέτοια στοιχεία. Ως τέτοιες εμφανίζονται η χώρα μας και η Ισπανία”.  

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, το  ερευνητικό δίκτυο Lost in Europe απευθύνθηκε στη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας (ΓΓΕΠΘΠ), ζητώντας  στατιστικά στοιχεία δηλώσεων εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων από τις δομές. Στην ανυπόγραφη, ως προς την υπηρεσία που απαντά, απάντηση, “μετά από τρεις εβδομάδες και συνεχείς οχλήσεις” τονίζεται ότι “δεν συλλέγονται στοιχεία για εξαφανίσεις. Αρμόδια αρχή για τη συλλογή τέτοιων στοιχείων είναι η Ελληνική Αστυνομία”. Πράγματι το δίκτυο απευθύνθηκε στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με το ίδιο αίτημα για στατιστικά στοιχεία, για να λάβει την απάντηση ότι “η Ελληνική Αστυνομία δεν τηρεί τα αιτούμενα στατιστικά στοιχεία”.

Υπενθυμίζεται ότι στην έρευνα του Δικτύου το 2021 στην Ελλάδα καταγράφονταν 2.118 εξαφανίσεις κατά την περίοδο 2018-2020 (το πρώτο εξάμηνο του 2020). Τα στοιχεία είχε παράσχει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στοιχεία περιείχε και η έκθεση του European Migration Network της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2020) για το 2018 και το 2019. Μεταξύ των στοιχείων του ΥΠΕΞ και της έκθεσης παρατηρούνταν αποκλίσεις, τις οποίες δικαιολογούσαν ως άτυπες φυγές δηλαδή περιπτώσεις παιδιών που επέστρεφαν – κάτι που περιγράφει στην φετινή απάντησή της προς το Δίκτυο και η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, η οποία, σημειωτέον, φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της στατιστικά στοιχεία με το πόσα ασυνόδευτα ανήλικα μένουν στις υπάρχουσες δομές κάθε μήνα με βάση στοιχεία του ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
Επειδή τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταναστευτικής / προσφυγικής καταγωγής έχουν δικαίωμα, όπως όλα τα παιδιά, στην πλήρη παιδική προστασία σε κάθε κομμάτι της διαδρομής τους, από τις χώρες προέλευσης στην Ελλάδα και τελικά σε άλλες χώρες της ΕΕ, 

Επειδή η προστασία των ανηλίκων αποτελεί θεμελιώδη συνταγματική επιταγή και νομική υποχρέωση των οργάνων της πολιτείας, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης περί νομικής καταστάσεως των προσφύγων καθώς και σύμφωνα με τη Νέα Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2022-2027), τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το ν. 4960//2022 (ΦΕΚ A 145 - 22.07.2022) Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων,

Επειδή όπως προκύπτει από τις έρευνες, με πιο πρόσφατη αυτή του διεθνούς δημοσιογραφικού ερευνητικού δικτύου Lost in Europe, η Ελλάδα, ενώ διατηρούσε μέχρι το 2020 στοιχεία για τις εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστευτικής / προσφυγικής καταγωγής, πλέον σήμερα τα σχετικά στοιχεία “αγνοούνται”,

Ερωτώνται κατ' αρμοδιότητα οι Υπουργοί

Διατηρεί σήμερα η χώρα μας στοιχεία για τις εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστευτικής / προσφυγικής καταγωγής; Αν όχι, που οφείλεται αυτή η παράλειψη;

Στην περίπτωση που η χώρα διατηρεί στοιχεία, ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη για αυτά, πέραν της ΕΛ.ΑΣ και της ΓΓΕΠΘΠ, στην οποία μάλιστα υπάγεται και ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης που αφορά τον εντοπισμό ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται σε αστεγία ή επισφαλείς συνθήκες;

Αίτηση κατάθεση εγγράφων

Παρακαλούμε για την κατάθεση κάθε σχετικού εγγράφου προς ενημέρωση περί των στοιχείων σχετικών με τις εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστευτικής / προσφυγικής καταγωγής.


 

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές και βουλεύτριες


 

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέτα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κεδίκογλου Συμεών

Μάλαμα Κυριακή 

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος 

Νοτοπούλου Αικατερίνη 

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)

Φάμελλος Σωκράτης

Ψυχογιός Γεώργιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL