Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C25.6°C
1 BF 78%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.7°C
1 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.0°C23.8°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.8°C26.1°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.9°C21.9°C
0 BF 72%
Εκλογές ΠΑΣΟΚ / Τα προγράμματα των έξι και η τηλεμαχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές ΠΑΣΟΚ / Τα προγράμματα των έξι και η τηλεμαχία

Το σήμα του ΠΑΣΟΚ
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σηματοδοτεί το πέρασμα των έξι υποψηφίων στην τελική ευθεία για την εκλογική κούρσα. Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου παρουσιάζουν σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τους βασικούς προγραμματικούς άξονες και τα πολιτικά επιχειρήματα βάσει των οποίων θα ζητήσουν την ψήφο μελών και φίλων ώστε σε έναν μήνα από σήμερα, τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. να έχει νέο πρόεδρο.

Το ζήτημα που διατηρούνταν μέχρι πρότινος και αποτελούσε εστία αντιπαράθεσης εμμέσως πλην σαφώς ανάμεσα σε Π. Γερουλάνο και Χ. Δούκα σχετικά με το αν η υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηνών συμβαδίζει με το Καταστατικό λύθηκε χωρίς την προσφυγή σε ψηφοφορίες και συνεδριάσεις οργάνων που θα περιέπλεκαν αρνητικά την εκλογική διαδικασία του κόμματος. Η ΕΔΕΚΑΠ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι και οι έξι υποψήφιοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει το Καταστατικό, ανακηρύσσοντάς τους ομόφωνα ως υποψήφιους για το αξίωμα του προέδρου κατά την εκλογική διαδικασία της 6ης Οκτωβρίου (πρώτος γύρος). Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη ΔΕΘ ο Ν. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «θα πάμε στις εσωκομματικές εκλογές ενωτικά, χωρίς αποκλεισμούς», συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ότι του κάνει εντύπωση που επανέρχεται συνεχώς.

Διαβουλεύσεις για την τηλεμαχία

Ουσιαστικά η σημερινή διαδικασία στο ΣΕΦ θα λειτουργήσει ως ένα πρώτο «ντιμπέιτ» που θα απευθύνεται πρωτίστως στο κομματικό ακροατήριο των μελών της Κ.Ε. Το επόμενο σημαντικό διαδικαστικό και ουσιαστικό βήμα στον δρόμο προς την εσωκομματική κάλπη θα είναι ο προσδιορισμός των όρων διεξαγωγής του ντιμπέιτ των υποψηφίων που θα διενεργήσει η ΕΡΤ. Τα επιτελεία ήδη βρίσκονται σε διαβουλεύσεις μεταξύ τους και με την ΕΔΕΚΑΠ, ενώ κατά πληροφορίες δεν υπάρχει κάποια πλευρά που να διαφωνεί με τη διενέργειά του. Η τηλεμαχία κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη από όλους τους βασικούς παίκτες δεδομένου ότι ξεκινούν με διπλή έγνοια: αφενός την αποφυγή ενός σοβαρού επικοινωνιακού λάθους που μπορεί να τους στοιχίσει αλλάζοντας τις ισορροπίες μεταξύ των πρώτων τριών θέσεων και αφετέρου να επιτύχουν να προσελκύσουν και νέους υποστηρικτές κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Ρευστή τριάδα

Ως προς αυτό, η κατάσταση στις πρώτες θέσεις της κούρσας μοιάζει ακόμη να είναι ρευστή βάσει των έως τώρα μετρήσεων, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να διατηρεί ένα προβάδισμα, αλλά όλα να εξαρτώνται τελικά από την ψαλίδα ενόψει του δεύτερου γύρου, το ζευγάρι που θα φτάσει στη δεύτερη κάλπη, τις συμμαχίες και τα μέτωπα που θα διαμορφωθούν ανάμεσα στους δύο φιναλίστ και τους ηττημένους του πρώτου γύρου και, φυσικά, τη σύνθεση του εκλογικού σώματος. Σε δημοσκόπηση της GPO για το Star το 35,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει πρόεδρος ο Ν. Ανδρουλάκης, ωστόσο το 59% προτιμά να εκλεγεί άλλο πρόσωπο. Από την άλλη, στη δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά προ εβδομάδας οι απαντήσεις των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι θα πάνε να ψηφίσουν δείχνουν ότι απέναντι στον Ν. Ανδρουλάκη δεν φαίνεται να διαφοροποιείται η τριάδα υποψηφίων (Χ. Δούκας, Π. Γερουλάνος, Άν. Διαμαντοπούλου) που δίνει τη μάχη για τον δεύτερο γύρο, ενώ ο νυν πρόεδρος έχει και εκεί προβάδισμα έναντι καθενός εκ των τριών. Ως προς τα πιθανότερα ζευγάρια, η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει προς το παρόν ελαφρύ προβάδισμα του Χ. Δούκα, καθώς τα ερείσματά του εκτείνονται πέραν του στενού κομματικού πυρήνα. Παράλληλα όμως ο Π. Γερουλάνος έχει σταθερή πορεία. Από την άλλη, η Άν. Διαμαντοπούλου εξαρχής έχει πλασαριστεί ως ισχυρή υποψηφιότητα, για την οποία όμως δεν προκύπτει δημοσκοπικά, τουλάχιστον έως τώρα, κάτι καλύτερο από την επίτευξη της τέταρτης ή της τρίτης θέσης.

Βασικές θέσεις

Η Άν. Διαμαντοπούλου, που παίζει το χαρτί της «κυβερνησιμότητας», προσκάλεσε και προκάλεσε τους συνυποψηφίους της σε ένα πρώτο ντιμπέιτ με κύριο θέμα «Τι είναι η Κεντροαριστερά σήμερα;».

Ο Χ. Δούκας τονίζει ότι κάνει μια προσπάθεια για να ενώσει δυνάμεις και να κερδίσει, ενώ υποστηρίζει πως «ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που θα επιλεγεί μπορεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας». Ερωτηθείς (Alpha) για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., απάντησε ότι «όταν θα έρθουν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (σ.σ.: με την εκλογή νέου προέδρου), θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα» και πως οι συνεργασίες είναι σημαντικές, αλλά σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, με προοδευτικό πρόσημο.

Ο Π. Γερουλάνος δίνει έμφαση στο προγραμματικό σχέδιό του «Αναγέννηση για την πατρίδα», ενώ στην ερώτηση για τις συνεργασίες απαντά ότι αν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο, αλλά όχι αυτοδύναμο, θα καλέσει όποιον είναι διαθέσιμος να υποστηρίξει αλλαγές υπέρ της κοινωνίας. Δηλώνει ότι δεν συζητά το ενδεχόμενο να μην είναι στον δεύτερο γύρο, ενώ για την Άν. Διαμαντοπούλου σχολίασε ότι κάποια στιγμή έκρινε πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και απογοητεύτηκε, συμπληρώνοντας: «Και δεν είναι η μόνη».

Ο Ν. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα πια σε όλες τις δημοσκοπήσεις και ο επόμενος στόχος του είναι να γίνει πρώτο, ενώ τάσσεται υπέρ της πολιτικής αυτονομίας του κόμματος. Σχετικά με τα σενάρια περί κοινών ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ απάντησε στη ΔΕΘ ότι «κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνει πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης» και παρατήρησε πως «αυτά τα διακινούν εκείνοι που θέλουν να διασωθούν οι ίδιοι». Χαρακτήρισε δε ως «το πιο σύντομο ανέκδοτο» το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ.

Οσοι θέλουν ένα μικρό, φοβικό ΠΑΣΟΚ του 13% και του 15%, ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, που θα μετατραπεί σε δεκανίκι του Κ. Μητσοτάκη, «ας μην ψηφίσουν εμένα» επαναλαμβάνει ο Μιχάλης Κατρίνης. Τονίζει ότι ο ίδιος είναι η επιλογή «αυτών που θέλουν ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, που θα αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της μεγάλης παράταξης», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε συνασπισμό κομμάτων με συνιστώσες.

Η Ν. Γιαννακοπούλου δηλώνει ότι τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν μπορούν να αποτελέσουν τη λύση στα προβλήματα των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL