Live τώρα    
Αντρέας Κιντλ στην ΑΥΓΗ / «Η 88η ΔΕΘ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τις ελληνογερμανικές σχέσεις»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντρέας Κιντλ στην ΑΥΓΗ / «Η 88η ΔΕΘ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τις ελληνογερμανικές σχέσεις»

Ο Αντρέας Κιντλ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Από σαράντα κύματα έχουν περάσει οι ελληνογερμανικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, με τους εκάστοτε πρέσβεις των δύο χωρών, στην Αθήνα και το Βερολίνο αντίστοιχα, να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να εξομαλύνουν τις εντάσεις.

Για τον νυν πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, Αντρέας Κιντλ, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς οι διμερείς σχέσεις έχουν επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στην προ κρίσης κανονικότητα. Επιπλέον στην 88η ΔΕΘ, η οποία ανοίγει το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου τις πύλες της, η Γερμανία είναι η επίσημη προσκεκλημένη - κι έχει ανταποκριθεί με μια εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή από εταιρείες κάθε είδους.

Ο πρέσβης Κιντλ βλέπει στη φετινή ΔΕΘ «μια εξαιρετική ευκαιρία» για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων της Γερμανίας και της Ελλάδας, ενώ υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στην «Α», ότι η ουσιαστική ατμομηχανή στις διμερείς σχέσεις είναι οι άνθρωποι που με τις προσωπικές και επιχειρηματικές τους σχέσεις φέρνουν καθημερινά πιο κοντά τις δύο χώρες.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

- Στη φετινή 88η ΔΕΘ συμμετέχει μια εντυπωσιακά μεγάλη αντιπροσωπεία εταιρειών από τη Γερμανία. Πώς εξηγείτε αυτό το ενδιαφέρον; Αναμένετε μια αναγέννηση των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων;

Για εμάς, η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης στην 88η ΔΕΘ είναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνογερμανικά γεγονότα αυτής της χρονιάς και ταυτόχρονα μια εξαιρετική ευκαιρία να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις οικονομικές μας σχέσεις. Στο γερμανικό περίπτερο συμμετέχουν πάνω από 130 εκθέτες και από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γερμανική συμμετοχή σε εμπορική έκθεση στο εξωτερικό τα τελευταία 25 χρόνια!

Συμμετέχουν από start up επιχειρήσεις έως και εισηγμένες εταιρείες στο δείκτη DAX και από κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα έως ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης.

Και μην ξεχνάτε ότι η Γερμανία είναι κορυφαίος εμπορικός εταίρος για την Ελλάδα, και σε επίπεδο εξαγωγών και εισαγωγών, ενώ εξαιρετικά σημαντικές είναι και οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες έφτασαν περίπου τα 7,7 δισ. ευρώ το 2022. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πάνω από 150 γερμανικές εταιρείες με περισσότερους από 28.000 εργαζομένους. Αυτά τα εντυπωσιακά δεδομένα αποδεικνύουν ότι οι γερμανικές εταιρείες βλέπουν τεράστιες δυνατότητες στην Ελλάδα.

Παρεμπιπτόντως, καμία γερμανική εταιρεία δεν έφυγε από την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης. Δεν βλέπω λοιπόν το τεράστιο ενδιαφέρον των γερμανικών εταιρειών για τη ΔΕΘ ως αναγέννηση, αλλά ως επιβεβαίωση και συνέχιση της ανοδικής πορείας των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων. Είμαι πεπεισμένος ότι η ΔΕΘ θα δώσει διαρκή ώθηση για νέα ανάπτυξη, επενδύσεις και αξιοποίηση του οικονομικού δυναμικού των δύο χωρών μας.

- Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν πολύ τεταμένες. Η προσφυγική κρίση, πάλι, έφερε τις δύο χώρες πιο κοντά. Τι είναι αυτό που ωθεί τις διμερείς σχέσεις σήμερα;

Σημαντική ατμομηχανή για τις διμερείς μας σχέσεις ήταν και είναι πάντα οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω. Άλλωστε, το Ελληνογερμανικό  Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Οι σχέσεις μας όμως δεν περιορίζονται στην οικονομία, εκτείνονται σε πάρα πολλούς τομείς.

Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (DAI) στην Αθήνα συμπληρώνει φέτος 150 χρόνια ζωής. Είναι η δεύτερη αρχαιότερη αρχαιολογική σχολή στην Ελλάδα, στην οποία έχουν ανατεθεί οι σημαντικές ανασκαφές στην Ολυμπία, τη Σάμο και τον Κεραμεικό στην Αθήνα.

Το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας είναι το παλαιότερο ινστιτούτο της οικογένειας Goethe που λειτουργεί στο εξωτερικό.

Πάνω από 4,5 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες ταξιδεύουν στην όμορφη χώρα σας κάθε χρόνο για να απολαύσουν τις παραλίες της, να κάνουν πεζοπορία ή να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ταυτόχρονα ζουν σήμερα στη Γερμανία 450.000 Έλληνες ή άτομα ελληνικής καταγωγής. Με άλλα λόγια, η ατμομηχανή των διμερών μας σχέσεων είναι οι άνθρωποι, που με τις προσωπικές και επιχειρηματικές τους σχέσεις φέρνουν καθημερινά πιο κοντά τις δύο χώρες.

- Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι μεγαλύτερες προκλήσεις στις διμερείς μας σχέσεις;

Πιστεύω ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στις διμερείς μας σχέσεις είναι ταυτόχρονα οι παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χώρες μας: Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος συνεχίζεται για πάνω από δύο χρόνια και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ο οποίος μεταξύ άλλων φέρνει μαζί του τον κίνδυνο ενός νέου προσφυγικού κύματος.

Η Ελλάδα και η Γερμανία μοιράζονται την τύχη να είναι κράτη μέλη της ΕΕ και, ως εκ τούτου, δεν αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν μόνες τους αυτές τις προκλήσεις. Ταυτόχρονα, μοιράζονται την ευθύνη να αναζητούν απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις εντός της ΕΕ. Εναπόκειται σε εμάς να εργαστούμε από κοινού για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί εγγύηση σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας.

- Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται εδώ και δυόμισι χρόνια, ο πόλεμος στη Γάζα σχεδόν ένα χρόνο. Πόσο ορατό θεωρείτε το τέλος τους; Και πώς θα μπορούσαν να συνεισφέρουν οι Ευρωπαίοι, οι Γερμανοί και οι Έλληνες, για την επίτευξη της ειρήνης;

Η Ουκρανία αμύνεται για περισσότερα από δύο χρόνια ενάντια στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, ο οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Οι βάναυσες ρωσικές επιθέσεις κοστίζουν τη ζωή πολλών αμάχων και προκαλούν σοβαρές ζημιές στις υποδομές της Ουκρανίας. Επειδή ρωτάτε για το τέλος, ίσως μπορώ να το θέσω ως εξής: Εάν η Ρωσία σταματούσε την επίθεσή της, ο πόλεμος θα είχε τελειώσει. Εάν η Ουκρανία σταματήσει να αμύνεται, θα ήταν το τέλος της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως κρίσιμο εμείς, Ευρωπαίοι, Γερμανοί και Έλληνες, να συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας για όσο διάστημα χρειαστεί. Μόνο έτσι μπορούμε να καταστήσουμε σαφές στη Ρωσία ότι η παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ δεν θα οδηγήσει σε επιτυχία.

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στο Ισραήλ, στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή είναι εξαιρετικά ανησυχητική και απειλεί συνεχώς να οδηγήσει σε περιφερειακή ανάφλεξη. Ως εκ τούτου, η Γερμανία πιέζει σθεναρά για αποκλιμάκωση, για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και την παροχή  ανθρωπιστικής βοήθειας. Είμαστε σε στενή επαφή με όλους τους εταίρους για αυτό.

Είναι σαφές ότι εμείς, ως Ευρωπαίοι, ως Γερμανοί και ως Έλληνες πρέπει να συνεργαστούμε για να τερματιστεί η αιματοχυσία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου επίσης να αποτραπεί μια  ανυπολόγιστα επικίνδυνη κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο ως ένας σημαντικός περιφερειακός πόλος σταθερότητας.

- Στην τελευταία κρίση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, το καλοκαίρι του 2020, επενέβη ως μεσολαβητής η Άγκελα Μέρκελ. Αυτή τη στιγμή το κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις είναι σχετικά ήρεμο, αλλά αν προέκυπτε μια νέα κρίση, θα μπορούσε η νυν γερμανική κυβέρνηση να μεσολαβήσει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας;

Χαιρετίζουμε θερμά το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο και το ταξίδι του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Άγκυρα φέτος τον Μάιο συνέβαλαν σημαντικά στην εκτόνωση της έντασης και έστειλαν σαφή μηνύματα για εποικοδομητική συνεργασία.

Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στις πολλές ελληνοτουρκικές συμφωνίες και διακηρύξεις που υπογράφηκαν τον Δεκέμβριο και τον Μάιο, στη διευκόλυνση -για την οποία ακούω ξανά και ξανά καλά λόγια στα ταξίδια μου- για την έκδοση βίζας για ταξίδια Τούρκων τουριστών σε δέκα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, καθώς και στη σημαντική μείωση των παραβιάσεων του εναέριου χώρου.

Όλα αυτά με κάνουν σίγουρο ότι το θετικό κλίμα στα ελληνοτουρκικά θα διατηρηθεί. Ταυτόχρονα, φυσικά γνωρίζω, ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν πολύπλοκες. Επομένως, όπου μπορεί να βοηθήσει η Γερμανία, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όπως στο παρελθόν. Η συνέχιση της προσέγγισης μεταξύ των δύο σημαντικών μελών του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, είναι - μεταξύ άλλων με το βλέμμα στραμμένο στην εξαιρετικά ασταθή περιοχή, για την οποία μιλήσαμε παραπάνω- και προς το δικό μας γερμανικό συμφέρον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0