Σημαντικές ευθύνες για τα κενά στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών αποκαλύπτει η μεγάλη φωτιά στο Ρέθυμνο, που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και βοσκοτόπους αναφέρει ο Συμεών Κεδίκογλου Βουλευτής και Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η μεγάλη φωτιά στο Ρέθυμνο ανέδειξε τις σημαντικές ελλείψεις στην πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές σε καλλιέργειες και βοσκοτόπους. Ο Βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου, Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνει ότι η πυρκαγιά στον Δήμο Αμαρίου, που έκαψε 10.000 στρέμματα και απείλησε 15 χωριά, αποκάλυψε την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά την αντιπυρική περίοδο. Τονίζει επίσης, την ανάγκη για άμεση καταγραφή των ζημιών, καταβολή αποζημιώσεων, και ενίσχυση των πληγέντων από το Ταμείο Κρατικής Αρωγής.
«Παρά την εσπευσμένη μετάβαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή, και τις σχετικές δηλώσεις του, για ακόμη μία φορά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωση του.
Αναλυτικά η δήλωσή του
Ακόμη ένα πλήγμα επέφερε, δυστυχώς, στο κυβερνητικό αφήγημα για τη δήθεν «υποδειγματική» διαχείριση της φετινής αντιπυρικής περιόδου η εκτεταμένη πυρκαγιά στον Δήμο Αμαρίου του νοτίου Ρεθύμνου, που ξέσπασε στις 7 Αυγούστου και έκανε στάχτη 10 χιλιάδες στρέμματα, κυρίως στις Δημ. Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου.
Στη διάσπαρτη με καλλιέργειες περιοχή, η φωτιά κατέκαψε χιλιάδες μεγάλα ελαιόδεντρα («χοντρολιές»), που δεν θα αντικατασταθούν σύντομα, καθώς χρειάζονται πολλά χρόνια για να μεγαλώσουν και να δώσουν καρπούς. Επιπλέον, κάηκαν τεράστιες εκτάσεις βοσκοτόπων, γεγονός που θα εξαναγκάσει τους τοπικούς κτηνοτρόφους να αγοράζουν πλέον ζωοτροφές, συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημά τους. Τώρα επείγει η άμεση καταγραφή των ζημιών, και η καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, αλλά και η έκτακτη ενίσχυση από το Ταμείο Κρατικής Αρωγής των κτηνοτρόφων και όσων κατοίκων επλήγησαν, όπως ζητά ο Δήμος Αμαρίου.
Συνολικά, η πυρκαγιά απείλησε σχεδόν 15 χωριά και υπήρξε κίνδυνος να περάσει στον κάμπο της Μεσαράς. Επιπρόσθετα, κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές του Δήμου, κυρίως δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και πυλώνες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, ενώ κινδύνευσαν και σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία.
Παρά την εσπευσμένη μετάβαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή, και τις σχετικές δηλώσεις του, για ακόμη μία φορά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό.
Καταρχάς, αναφορικά με την πρόληψη, οι υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας απέτυχαν να ανταποκριθούν στην ανάγκη αυξημένης επιτήρησης της ευρύτερης περιοχής (από Φουρφουρά, Κουρούτες, Νίθαυρη, Αποδούλου, Αγία Παρασκευή, μέχρι και Αγία Γαλήνη), η οποία δέχεται σταθερά ισχυρούς βορείους ανέμους από το όρος του Ψηλορείτη. Επιπλέον, αναφορικά με την καταστολή, ερωτήματα προκύπτουν και για τους χειρισμούς του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή, που απέτυχε να αποτρέψει τουλάχιστον δύο αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς, στις 8 Αυγούστου και στις 9 Αυγούστου.