Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
27.5°C31.3°C
1 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.5°C31.0°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.9°C26.6°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.8°C27.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.8°C28.0°C
0 BF 54%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Τρέχει να στηρίξει τον Θεοδωρικάκο μετά τις νέες αποκαλύψεις για το μακρύ χέρι του Μαξίμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Τρέχει να στηρίξει τον Θεοδωρικάκο μετά τις νέες αποκαλύψεις για το μακρύ χέρι του Μαξίμου

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τάκης Θεοδωρικάκος
(INTIME NEWS/ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

Με επίσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης τρέχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καλύψει τον Τάκη Θεοδωρικάκο ο οποίος βρίσκεται σε δεινή θέση μετά τις αποκαλύψεις για την επιχείρηση «άλωσης» της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ και το μακρύ χέρι του Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη στις 10:00 θα μεταβεί στο υπουργείο Ανάπτυξης όπου έχει πλέον αναλάβει υπουργός ο Τάκης Θεοδωρικάκος μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που είδαν το φως, κατά τη θητεία του ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Τάκης Θεοδωρικάκος προσπάθησε να προωθήσει στελέχη της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργικού γραφείου στην υπηρεσία των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ερευνούσε την εμπλοκή αστυνομικών στην Greek Mafia.

Σύμφωνα με το in.gr, στέλεχος της υπηρεσίας σε κατάθεσή του στη Δικαιοσύνη φέρεται να σημειώνει ότι το γραφείο Θεοδωρικάκου ζητούσε παρατύπως πληροφορίες για φακέλους επίορκων αστυνομικών, ορισμένοι μάλιστα από τους οποίους ήταν  ταυτόχρονα στόχος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Μεταξύ άλλων αποκαλύπτεται ότι υπήρχαν αιτήματα για προώθηση τριών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, με την επισήμανση ότι οι τρεις ενδιαφερόμενοι αστυνομικοί «είχαν υψηλές συστάσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο». Μάλιστα, η προώθηση του ενός εξ αυτών ήταν παράνομη, καθώς ο αστυνομικός υπηρετούσε στη φρούρηση ανώτατου κυβερνητικού στελέχους, αν και οργανικά εμφανιζόταν να υπηρετεί σε τμήμα του κέντρου της Αθήνας. Την παρέμβαση του γραφείου Θεοδωρικάκου προκειμένου να μπουν εκλεκτοί του Μαξίμου στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχτηκε στη δική του κατάθεση και συνεργάτης του υπουργού.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μαξίμου

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ήδη από νωρίς το πρωί της Τρίτης ζήτησε απαντήσεις από την κυβέρνηση, η οποία τηρεί στάση ένοχης σιωπής. Όπως ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση, «η δημοσιογραφική έρευνα περιγράφει μια ανεπίτρεπτη κατάσταση πραγμάτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με επίκεντρο την ευαίσθητη υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν υπουργός ήταν ο κ. Τ. Θεοδωρικάκος και ενώ συσσωρεύονταν ή μία μετά την άλλη οι καταγραφές συνομιλιών ανάμεσα σε αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας με μέλη της «Greek Mafia». Αυτό καταδεικνύουν οι καταθέσεις του πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας, αλλά και η πιο πρόσφατη, ενός στενού συνεργάτη του τότε υπουργού, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Β. Λαμπρόπουλου στην ιστοσελίδα in.gr. Απ’ ότι φαίνεται, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μαξίμου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τόνιζε ότι «από αυτό ήρθαν «συστάσεις» για την τοποθέτηση συγκεκριμένων αστυνομικών στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, με τη μία περίπτωση να μην αποτελεί καν επιλογή, καθώς, «συμπτωματικά», είχε υπηρετήσει στη φρουρά κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, κάτι που συνιστά ασυμβίβαστο για ευνόητους λόγους.

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητη η προσπάθεια δημιουργίας ενός «ομφάλιου λώρου» που ξεκινούσε από το Μαξίμου, περνούσε από το γραφείου Υπουργού και κατέληγε στην Υπηρεσία ελέγχου της διαφθοράς στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε όλα τα παραπάνω αναγκαστικά και εύλογα συνυπολογίζονται οι συνομιλίες της δικογραφίας που βρίσκεται στη Βουλή, ανάμεσα σε αξιωματικό της Αστυνομίας και πρατηριούχο καυσίμων που δολοφονήθηκε από την «Greek Mafia». Συνομιλίες με διαβεβαιώσεις ότι θα εισακουστούν πλήρως οι εισηγήσεις της πολιτικής ηγεσίας. Αλλά και οι καταθέσεις για την απαίτηση πληροφοριών από το γραφείο Υπουργού αναφορικά με τις έρευνες για στελέχη της Αστυνομίας!».

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επισήμανε ότι «προκαλούνται σοβαρά ερωτηματικά από όλα αυτά τα σκοτεινά και δυσώδη που αθροίζονται στα «κατορθώματα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

  • Για ποιο λόγο επενέβη το Μαξίμου στις τοποθετήσεις στελεχών στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ δεν είχε κανένα δικαίωμα να το πράξει;
  • Ήθελε να θωρακίσει την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε σχέση με την υπόθεση της Greek Mafia και την εμπλοκή αστυνομικών;
  • Ποιες είναι οι υπουργικές εισηγήσεις, που θα γίνονταν πλέον δεκτές και γιατί προηγουμένως συναντούσαν προσκόμματα;
  • Γιατί ζητούνταν, κατά παράβαση των κανονισμών, πληροφορίες για την πορεία των ερευνών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων σε σχέση με συγκεκριμένα στελέχη της Αστυνομίας;
  • Με ποιο πολιτικό κριτήριο επανέρχεται στην κυβέρνηση ένας υπουργός που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τέτοιας υπόθεσης;

Τα ερωτήματα γίνονται όλο και πιο πιεστικά. Θα επιλέξει κι αυτά να τα αγνοήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και τις καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις «των πάντων» από ΕΥΠ και Predator, το μπάζωμα της αλήθειας για το έγκλημα των Τεμπών, τη κατάντια του κράτους δικαίου με ευθύνη της;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL