Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
30.6°C34.6°C
1 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.3°C32.7°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.8°C31.5°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
33 °C
26.5°C34.4°C
1 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
35 °C
34.9°C37.4°C
3 BF 18%
Ευρωεκλογές 2024 / Απλές συστάσεις του ΕΣΡ στα κανάλια παρά τις καταγγελίες για την άνιση προβολή κομμάτων
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωεκλογές 2024 / Απλές συστάσεις του ΕΣΡ στα κανάλια παρά τις καταγγελίες για την άνιση προβολή κομμάτων

Κάμερα έξω από το ΕΣΡ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Απλές συστάσεις προς τα κανάλια, να τηρήσουν όσα προβλέπονται περί αναλογικής ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων ενόψει τον ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου, απευθύνει το ΕΣΡ ενώ την ίδια ώρα η Ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει ότι ήδη υπάρχουν σχετικές διαμαρτυρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΕΣΡ χωρίς να επιβάλει κάποια ποινή, επαναλαμβάνει την «υποχρέωση προβολής των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα κατά την προεκλογική περίοδο απορρέει από το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 15 παρ. 2) και την σύμφωνη με αυτό ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα που απαιτείται κατ΄ εξοχήν στις πολιτικές συνθήκες των προεκλογικών περιόδων χάριν της ελεύθερης και ανόθευτης διαμόρφωσης των απόψεων του εκλογικού σώματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έγραφε και η ΑΥΓΗ, ο έλεγχος της πολιτικής πολυφωνίας στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι μία από τις βασικές αρμοδιότητες του ΕΣΡ ωστόσο, καθώς η ανεξάρτητη αρχή δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για να εξυπηρετήσει τη λειτουργία αυτή, αντιστρέφει το βάρος του ελέγχου και το μεταθέτει στα ίδια τα κανάλια.

Ειδικότερα, το ΕΣΡ ζητεί από κάθε τηλεοπτικό σταθμό να στέλνει κάθε εβδομάδα τα σχετικά στοιχεία για την προβολή αρχηγών, υποψηφίων και εκπροσώπων κομμάτων που παρουσιάζουν στις εκπομπές τους.

Τι προβλέπουν οι κανόνες

Σχετικά με τον αριθμό των εμφανίσεων των υποψήφιων βουλευτών το ΕΣΡ ενημερώνει ότι:

 1. Σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ επιτρέπεται η εμφάνιση υποψηφίου δύο φορές.
 2. Σε κάθε ραδιοφωνικό σταθμό τοπικής εμβέλειας και σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό περιφερειακής εμβέλειας επιτρέπεται η εμφάνιση υποψηφίου μέχρι τρεις φορές.
 3. Σε περίπτωση που ο αρχηγός (πρόεδρος) κόμματος είναι συγχρόνως και υποψήφιος, μπορεί να εμφανίζεται απεριόριστα όπως όλοι οι αρχηγοί.

Άλλες ρυθμίσεις, οι όροι και προϋποθέσεις και ο χρόνος προβολής των κομμάτων και των υποψηφίων από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και οι υποχρεώσεις των σταθμών και ειδικότερα της ΕΡΤ, προβλέπονται στην ΚΥΑ για τις ευρωεκλογές. Για την προβολή των κομμάτων η απόφαση προβλέπει:

 • Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν την υποχρέωση να οργανώσουν τουλάχιστον τρεις ομαδικές συζητήσεις με εκπροσώπους τουλάχιστον πέντε και το πολύ εννέα πολιτικών κομμάτων. Οι συζητήσεις στην τηλεόραση πρέπει να μεταδοθούν στο διάστημα από 5 μ.μ. έως 1.30 π.μ., ενώ στο ραδιόφωνο από 8 π.μ. έως 10 μ.μ.
 • Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί καθώς και οι συνδρομητικές πλατφόρμες Nova και Cosmote υποχρεούνται να διαθέσουν δωρεάν ένα δεκάλεπτο την εβδομάδα από τις 7 π.μ. έως 1 π.μ. σε όλα τα πολιτικά κόμματα για την παρουσίαση του προγράμματός τους ή όποια άλλη δραστηριότητα επιλεγεί από αυτά. Μετακύλιση ή συσσώρευση των δεκαλέπτων δεν επιτρέπεται. Στη διάρκεια των δεκαλέπτων επιτρέπεται στα πολιτικά κόμματα να μεταδίδουν διαφημιστικά μηνύματα. Υποχρεωτικά η διερμηνεία στη Νοηματική και ο υποτιτλισμός.
 • Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί υποχρεούνται να μεταδώσουν απευθείας ή σε μαγνητοσκόπηση μία συνέντευξη Τύπου διάρκειας 45’ ή άλλη ίσης διάρκειας πολιτική εκδήλωση του αρχηγού ή εκπροσώπου του κάθε κόμματος, από τις 11 π.μ. έως τις 3 της επόμενης μέρας. Υποχρεωτική η ταυτόχρονη μετάδοση στη Νοηματική γλώσσα, επί ποινή προστίμου έως 20.000 ευρώ από το ΕΣΡ.
 • Υποχρεούνται επίσης να διαθέτουν το ένα τρίτο του χρόνου των δελτίων ειδήσεων για την παρουσίαση της προεκλογικής δραστηριότητας των κομμάτων.
 • Η ΕΡΤ υποχρεούται σε όλα τα παραπάνω. Υποχρεούται επίσης να επιτρέπει την απευθείας αναμετάδοση των συνεντεύξεων και να διαθέτει δωρεάν το περιεχόμενο των σχετικών μαγνητοσκοπήσεων ή μαγνητοφωνήσεων σε οποιονδήποτε ιδιωτικό ενημερωτικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό υποβάλει σχετικό αίτημα.
 • Επιπλέον, έχει την υποχρέωση να μεταδώσει σε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο μια συνέντευξη διάρκειας 45’ του αρχηγού ή εκπροσώπου του κάθε κόμματος.
 • Η ΕΡΤ υποχρεούται να καλύψει μία προεκλογική συγκέντρωση ή άλλη πολιτική εκδήλωση κάθε πολιτικού κόμματος που θα επιλέξουν τα ίδια τα κόμματα. Επιπλέον, έχει την υποχρέωση να μεταδώσει ακόμα μία συγκέντρωση κάθε κόμματος, με υπόδειξή του, η οποία θα διοργανωθεί σε οποιαδήποτε πόλη της περιφέρειας - και εφόσον μπορεί να καλυφθεί μέσω των διαθέσιμων τεχνικών μέσων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΣΡ:

«Παρακαλούμε να ασκήσετε την δέουσα εποπτεία ώστε να εφαρμοστεί πλήρως το σύνολο των νομικών κανόνων που αφορούν τις επικείμενες ευρωεκλογές της 9.6.2024. Διατυπώνονται προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης διαμαρτυρίες για μη τήρηση των κανόνων της αναλογικής ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές.

Η υποχρέωση προβολής των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα κατά την προεκλογική περίοδο απορρέει από το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 15 παρ. 2) και την σύμφωνη με αυτό ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα που απαιτείται κατ΄ εξοχήν στις πολιτικές συνθήκες των προεκλογικών περιόδων χάριν της ελεύθερης και ανόθευτης διαμόρφωσης των απόψεων του εκλογικού σώματος.

Η υποχρέωση αυτή πρέπει να τηρείται από κάθε μεταδιδόμενη ενημερωτική και πολιτική εκπομπή και, ιδίως, από τα δελτία ειδήσεων ως κύριες πηγές ενημέρωσης των τηλεθεατών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL