Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.1°C30.8°C
4 BF 28%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.8°C31.6°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
29.8°C31.0°C
3 BF 42%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.8°C28.2°C
3 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
28.0°C28.4°C
1 BF 36%
Ευρωεκλογές: Ιστορική ευκαιρία για ριζικές ανατροπές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωεκλογές: Ιστορική ευκαιρία για ριζικές ανατροπές

Βαν καλύτερη ζωή

Κάθε εκλογική αναμέτρηση πανελλαδικού χαρακτήρα (βουλευτικές εκλογές, ευρωεκλογές, εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμα και εκλογές συνδικαλιστικού χαρακτήρα) αποκτά την ιστορική της σημασία πέρα από το τυπικό-θεσμικό της επίπεδο όταν συνδέεται άμεσα με τις ιστορικές συγκυρίες της εποχής της. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα το αποτέλεσμά της προαναγγέλλει ή και επηρεάζει καίρια τις άμεσες μελλοντικές εξελίξεις.

Τα παραδείγματα των ευρωεκλογών του 2014 και του 2019 είναι πράγματι χαρακτηριστικά, αφού προδιαμόρφωσαν ή ακόμα και επηρέασαν σημαντικά τις εξελίξεις.

Το κρίσιμο κοινωνικό πείραμα

Η σημερινή ιστορική συγκυρία έχει δύο κρίσιμα χαρακτηριστικά που της προσδίδουν μια μοναδική ιδιαιτερότητα.

α) Η πολύπλευρη κρίση που μαστίζει την Ευρώπη (απώλεια γεωπολιτικής ισχύος, ενεργειακή κρίση, αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, ραγδαία άνοδος και θεσμική «νομιμοποίηση» της Ακροδεξιάς) δεν αφορά ένα ξεχωριστό εξωτερικό περιβάλλον για την Ελλάδα, αλλά αντίθετα οι πλευρές της κρίσης αυτής αναπαράγονται (συχνά διευρυνόμενες) στο εσωτερικό λόγω των επιλογών του κυβερνητικού καθεστώτος.

Η ρήση «ψηφίζω για την Ευρώπη, ψηφίζω για την Ελλάδα» αποτελεί μια ταυτόχρονη απάντηση στα προβλήματα της εποχής μας και της χώρας μας, αναδεικνύοντας τον εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρα των εκλογών της 9ης Ιουνίου.

β) Η ψήφος των πολιτών στις εκλογές αυτές θα πρέπει να αποτελέσει απάντηση -και ταυτόχρονα καταδίκη- της συνολικά ασκηθείσας πολιτικής από το κυβερνητικό καθεστώς από το 2019 μέχρι σήμερα. Ο τελευταίος χρόνος, μάλιστα, αποτύπωσε τις πλέον ακραίες, στυγνές και απεχθείς εκφράσεις μιας χειραγωγούμενης από τις ολιγαρχικές ομάδες κυβέρνησης, η οποία «παράγει» κρίσεις σε όλα τα επίπεδα (οικονομία, κράτος, εργασία, κόστος ζωής των πολιτών), τραυματίζοντας καίρια τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα δικαιώματα των πολιτών.

Ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα δεν είχαν αποκτήσει τόσο μεγάλη σημασία, τέτοιο πολιτικό βάρος, η ψήφος και η συμμετοχή των πολιτών. Γιατί το ρευστό πολιτικό σκηνικό, η σημαντική φθορά της κυβέρνησης και η απονομιμοποίησή της ακόμα και από ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνικής- εκλογικής της βάσης μπορούν (και πρέπει) να οδηγήσουν σε αναδιάταξη και ανατροπή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών, γεγονός που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις.

Το λάβαρο του 41%, που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ακόμη ως φόβητρο και ως όπλο πολιτικο-ιδεολογικής καταστολής, είναι σήμερα διάτρητο από την ίδια τη ζοφερή για τους πολίτες πραγματικότητα. Και αυτή ακριβώς η εξέλιξη θα πρέπει να καταγραφεί και να νομιμοποιηθεί μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία.

Ψήφος αντίστασης, ψήφος ανατροπής, αλλά ταυτόχρονα και ψήφος δημοκρατικής και προοδευτικής προοπτικής. Αυτές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Κι αυτή η προοπτική, αυτή η βεβαιότητα ότι η μεγάλη λαϊκή-κοινωνική πλειοψηφία μπορεί να πάρει τις τύχες της στα χέρια της δεν μπορεί να προκύψει παρά μόνο αν ενισχυθεί αποφασιστικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αν αναδειχθεί σε ισχυρό πόλο εξουσίας, ικανό να ανατρέψει αυτό το άθλιο καθεστώς.

Αυτή ακριβώς η εκτίμηση βρίσκεται πέραν των απλών κομματικών ή πολιτικο-ιδεολογικών προτιμήσεων. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποδείχθηκε ιστορικά εδώ και 12 χρόνια ότι μπορεί να συσπειρώσει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, να συγκροτήσει μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία με βάση το προοδευτικό-ριζοσπαστικό του πρόγραμμα.

Σε αυτήν ακριβώς την κρίσιμη ιστορική περίοδο που διανύουμε συντελείται στην πράξη ένα σημαντικό ιστορικό «κοινωνικό πείραμα» τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Γιατί από το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί αν η μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία διαθέτει το ηθικό και πολιτικό «απόθεμα» ώστε να προχωρήσει όχι μόνο στη ριζική αποδυνάμωση του κυβερνητικού-ολιγαρχικού καθεστώτος, αλλά ταυτόχρονα στο άνοιγμα μιας προοδευτικής πορείας για την ίδια την επιβίωση της χώρας, για την προοπτική της νέας γενιάς.

Μέσα σ’ αυτό το κρίσιμο ιστορικό πείραμα ο ρόλος και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποβαίνουν καθοριστικές.

* Ο Μενέλαος Γκίβαλος είναι αν. καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL