Στις 17:15 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά την επαναβεβαίωση της αμοιβαίας βούλησης για αποχή από ένταση και προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι δύο ηγέτες αναμένεται να προβούν και σε επισκόπηση της προόδου, που έχει καταγραφεί στον πολιτικό διάλογο, τη “θετική” ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».
Μετά τη συνάντηση των δυο ηγετών ακολουθούν διευρυμένες επαφές με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη, αρμοδίων για τον πολιτικό διάλογο και τη «θετική» ατζέντα και του Μπουράκ Ακσαπάρ, του Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου ομολόγου του, Ιμπραήμ Καλίν, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Αθανάσιου Ντόκου, της Συμβούλου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αριστοτελίας Πελώνη, και της Διευθύντριας Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρας Κάπη.
Μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τουρκίας θα παραθέσει δείπνο στον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική αποστολή. Αργότερα, ο Κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει από την Άγκυρα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης έφτασε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας το μεσημέρι της Δευτέρας όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις κυβερνητικές πηγές κατά τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναμένεται να υπογραφούν δύο νέες συμφωνίες.
Η πρώτη αφορά σε συμφωνία συνεργασίας, που αφορά στη Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις.
Η δεύτερη αφορά στην συνεργασία στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, ότι θα ανακοινωθεί ακόμη η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη μετέχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Τα «αγκάθια» της συνάντησης
Υπενθυμίζεται όπως σημείωνε και η ΑΥΓΗ, για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, «τα θετικά των "ήρεμων νερών" είναι υπαρκτά και η συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου απαραίτητη. Πρόοδοι έχουν γίνει και στα θέματα της λεγόμενης "θετικής ατζέντας" - κι ίσως πέσει και καμιά υπογραφή σε κάποια νέα συμφωνία σήμερα στην Άγκυρα. Αλλά κανένα από τα "αγκάθια" δεν έχει αποσυρθεί από το τραπέζι, παρά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Πρώτα απ’ όλα συνεχίζονται οι κορώνες του Ερντογάν απέναντι στη Λευκωσία, με αφορμή και τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στο νησί. Δεύτερον, η Τουρκία δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, αμφισβητώντας την κυριαρχία τους. Και εσχάτως ανέβασε τους τόνους όταν η Ελλάδα ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο εθνικών θαλάσσιων πάρκων, το ένα από αυτά στο Αιγαίο, εντός της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, το οποίο θα περιλαμβάνει ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες γύρω από τη Μήλο, την Ανάφη και την Αστυπάλαια, την ελληνική κυριαρχία των οποίων αμφισβητεί η Άγκυρα.
» Συνεπώς, στα δύσκολα δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών και η κάθε πλευρά όλο αυτό το διάστημα επιμένει στις πάγιες θέσεις της. Όπως είπε στην τελευταία συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, "οι διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται, όμως στόχος είναι να μην παράγονται κρίσεις σε βαθμό που θα διακυβεύεται η ηρεμία και η ειρήνη στην περιοχή". Κοντολογίς, το μεγάλο άλμα για να ανοίξει ο δρόμος προς τη Χάγη δεν έχει γίνει, ενώ η τουρκική πλευρά δεν έχει εκφράσει αυτή την πρόθεση ποτέ».