Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
15.1°C20.9°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.0°C19.0°C
0 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
13.0°C18.8°C
1 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 94%
Στις ευρωεκλογές να νικήσει η πρόοδος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις ευρωεκλογές να νικήσει η πρόοδος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
(EPA/RONALD WITTEK)

Σε λίγο καιρό στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Αναμένεται να είναι μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, στην οποία οι δυνάμεις της συντήρησης επενδύουν πολλά και αγωνίζονται με κάθε τρόπο, διεκδικώντας να έχουν μια άνετη επικράτηση. Οι δυνάμεις αυτές επιδιώκουν να έχουν σύμμαχό τους και πάλι την αποχή. Τα συστημικά ΜΜΕ με τη συνεχή προπαγάνδα περί χαλαρότητας της ψήφου ενισχύουν αυτή την επιλογή που μαστίζει τη Δημοκρατία και εντέλει εξυπηρετεί μονάχα τον στόχο της νεο-Δεξιάς. Ένας στόχος, που δεν είναι άλλος από τον απόλυτο έλεγχο των υπερσυντηρητικών δυνάμεων του Ευρωκοινοβουλίου και των οργάνων του.

Η μάχη, επομένως, που έχουν να δώσουν οι προοδευτικές δυνάμεις είναι πολυμέτωπη. Η αναμέτρηση δεν είναι μόνο με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς ούτε και δίνεται μονάχα στο πεδίο των ιδεών. Απέναντι στην προσπάθεια επανόδου της προόδου δεν είναι μόνο τα ολιγοπώλια και τα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών. Δυστυχώς η πληγή για τη Δημοκρατία, η αποχή, παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και για τη γιγάντωση του φαινομένου πρέπει να σημάνει συναγερμός. Ευθύνη όλων των δυνάμεων της προόδου, των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές, σοσιαλιστικές, οικολογικές είναι να αναδείξουν τη σπουδαιότητα της εκλογικής συμμετοχής. Να αντιπαραβάλουν στην πολιτική αδιαφορία που γέννησε ο υπερκαταναλωτισμός του καπιταλιστικού συστήματος τη σπουδαιότητα του δικαιώματος της ψήφου. Η αναμέτρηση του Ιουνίου είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τις πραγματικά φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις αξίες της. Μετά από πολλά χρόνια ακροδεξιά κόμματα επιχειρούν να διαδραματίσουν ρόλο, με απρόβλεπτες συνέπειες εάν αυτό συμβεί.

Οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, που έχουν στο επίκεντρο της πολιτικής τους τον άνθρωπο και αγωνίζονται για την προάσπιση της δικαιοσύνης, της ελευθεροτυπίας, των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, έχουν χρέος να μεταπείσουν τους δυσαρεστημένους πολίτες που επιλέγουν την αποχή. Έχουν ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουν τον οργανωμένο εκφυλισμό της πολιτικής από κάθε λογής κέντρα και παράκεντρα. Και στον αγώνα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα πρέπει να δηλώσει βροντερό «παρών» και να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Το κόμμα, που τόσο κατά τη θητεία του στην κυβέρνηση, όσο και από τη θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύει τα συνεχή δημοκρατικά αντανακλαστικά του, οφείλει να αρχίσει να μιλά για το ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος της αποχής. Ως ένα κόμμα βαθιά δημοκρατικό, με διαρκή παρουσία στον χώρο των κινημάτων για την προάσπιση της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, θεωρείται επιβεβλημένο να ξεκινήσει μια καμπάνια, με την οποία θα αναδεικνύει τις επιπτώσεις από αυτή την ολοένα και αυξανόμενη τάση των πολιτών να απέχουν από τις εκλογικές αναμετρήσεις. Έχει έρθει η ώρα, τόσο εντός Ελλάδος, όσο και στην Ευρώπη, να δοθεί το μήνυμα ότι μονάχα με την ενεργή συμμετοχή στα δημόσια πράγματα μπορούν οι πολίτες να προσβλέπουν στην καλυτέρευση της καθημερινότητάς τους και στη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Μέσα από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και σε συνεχή συνεργασία με τους Σοσιαλιστές και τους Οικολόγους μπορούν να αναληφθούν σήμερα πρωτοβουλίες που αύριο θα αποδώσουν καρπούς. Και αυτοί οι καρποί είναι σίγουρο πως θα είναι προς όφελος όλων των λαών της Ε.Ε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και με τις θέσεις του για την Ευρωπαϊκή Ένωση και με το προεκλογικό του πρόγραμμα επιχειρεί να πείσει προς την προοδευτική κατεύθυνση. Δεσμεύεται ενώπιον του ελληνικού λαού ότι από την επομένη των ευρωεκλογών θα είναι η φωνή των πολλών στην Ευρωβουλή. Θα είναι η δύναμη εκείνη που θα συνεχίσει να αποτελεί τη γέφυρα συνεννόησης για κοινή δράση ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς με τους Σοσιαλιστές και τον χώρο της οικολογίας. Διεκδικεί στις εκλογές του Ιουνίου ψήφο εμπιστοσύνης για μια δυνατή ελληνική φωνή στην Ευρώπη. Μια φωνή που θα διεκδικεί για τον αγροτικό κόσμο, για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, για τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους συνταξιούχους, για τη νεολαία.

Η ισχυρή εντολή που θα του δώσει ο ελληνικός λαός θα είναι το διαπραγματευτικό χαρτί για όλα όσα διεκδικούμε ως Έλληνες. Για όλα όσα ζητούμε ως Ευρωπαίοι. Φυσικά, για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στόχος είναι αντίστοιχα καλά να πάνε όσο γίνεται περισσότερα κόμματα και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και έχουμε κοινά οράματα. Διότι ο αγώνας για κοινωνική πρόοδο, δικαιοσύνη και ανάπτυξη είναι κοινός. Η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η Πράσινη Συμφωνία με όρους δίκαιης ενεργειακής μετάβασης και η μεταναστευτική πολιτική με πραγματική όμως αλληλεγγύη και με ουσιαστική προστασία των χωρών πρώτης υποδοχής είναι ζητήματα που απαιτούν ισχυρούς συσχετισμούς στο Ευρωκοινοβούλιο και θέλουν ικανές και ικανούς ευρωβουλευτές.

* Ο Γιάννης Βουλγαράκης είναι συντονιστής Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL