Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.7°C
1 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.0°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
15.4°C20.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 82%
Θεόφιλος Ξανθόπουλος / Η κυβέρνηση έκανε «κουρελού» τους ποινικούς κώδικες με την 17η τροποποίηση από το 2019
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεόφιλος Ξανθόπουλος / Η κυβέρνηση έκανε «κουρελού» τους ποινικούς κώδικες με την 17η τροποποίηση από το 2019

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΗ
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Σήμερα έχουμε την 17η τροποποίηση των ποινικών κωδίκων από το 2019, οι οποίοι έχουν γίνει «κουρελού», με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο για τον νέο ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

«Λειτουργεί η στατιστική υπηρεσία στο υπ. Δικαιοσύνης; Έχετε στοιχεία ή παίρνετε αποφάσεις με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα; Μας είπε ο υπουργός ότι δεν έκανε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, γιατί προηγούμενες επιτροπές, οι «καθηγητάδες» λειτουργούσαν για ίδιο όφελος. Απαξιώσατε συλλήβδην και το έργο τους και την επιστημονική αξία των μελών τους. Η επιλογή σας είναι να διαβουλεύεσθε μονομερώς με τους μετακλητούς στο υπουργείο σας», σημείωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος σε διατάξεις του ν/σ, παρατήρησε:

«- Αυξάνετε το όριο καθείρξεων από 15 στα 20 έτη καθώς και τα αδικήματα που επισύρουν ισόβια κάθειρξη, περιορίζετε το δικαίωμα στην αναστολή εκτέλεσης της ποινής και έτσι μειώνεται την εμπιστοσύνη στους δικαστές.

- Με τις τη μερική έκτιση ποινών θα αυξηθούν οι κρατούμενοι που σήμερα είναι πάνω 11.000.Μόλις εγκαινιάστηκαν, μετά από 20 χρόνια, οι φυλακές στη Δράμα, δυναμικότητας 600 κρατουμένων αλλά είναι μια προσωρινή ανάσα.

- Περιορίζετε την προνομιακή αντιμετώπιση που οφείλουν να έχουν οι ανήλικοι και οι μετέφηβοι. αντί να ενισχύσετε τις υποστηρικτικές δομές

- Για πολλοστή φορά καταθέσαμε την τροπολογία για νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας. Θέλουμε να προσδιοριστεί το έγκλημα με βάση τα έμφυλα χαρακτηριστικά. Είναι πάγια η θέση της κυβέρνησης να την απορρίπτει αλλά είναι και πάγια η πεποίθησή μας ότι είναι ο τρόπος για να αναδειχθεί αυτό το στίγμα να δολοφονούνται γυναίκες για το φύλο τους.

- Προτείνουμε να επεκταθεί ο υποχρεωτικός διορισμός συνηγόρου και στα μονομελή πλημμελειοδικεία, για αδικήματα για τα οποία απειλείται με ποινή έκτισης στις φυλακές. Είναι αδιανόητο να μην έχουν δικηγόρο.

- Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας για την παρεπόμενη ποινή της δήμευσης στο έγκλημα του εμπρησμού δασών. Και δεν έχετε πει κουβέντα. Επίσης δεν είναι κατανοητή η προσπάθεια προστασίας ή εξυπηρέτησης των αστυνομικών-προανακριτικών υπαλλήλων, να μην υφίστανται την βάσανο τη αποδεικτικής διαδικασίας στο ακροατήριο».

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «Παρατηρούμε αλόγιστη τροποποίηση διατάξεων βασικών νομοθετημάτων που έχουν σχέση με τον πυρήνα ατομικών δικαιωμάτων. Το κράτος επιφυλάσσει το μονοπώλιο της βίας».

Και το ποινικό δίκαιο είναι ο σκληρός του πυρήνας. Και οφείλουμε ως νομοθέτες να δώσουμε εχέγγυα ώστε η απόλυτη ισχύς του κράτους να μην καταστρατηγήσει τα βασικά ατομικά, κοινωνικά, πολιτικά δικαιώματα των πολιτών. Και δυστυχώς το ν/σ κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL