Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.5°C27.4°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.0°C24.6°C
3 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
18.7°C22.1°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.1°C24.8°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C24.0°C
0 BF 38%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / 8% αύξηση φόρων στον προϋπολογισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / 8% αύξηση φόρων στον προϋπολογισμό

13426883a.jpg

Η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναδείχθηκε από την πρώτη ημέρα της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2024 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Και, φυσικά, ο κεφαλικός φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής.

«Λέτε ότι έχουμε αύξηση εσόδων από τη φορολογία χωρίς να έχουμε αύξηση των φόρων. Αυτό να το πείτε στους ελεύθερους επαγγελματίες, που εξαπατήθηκαν από το προεκλογικό σας πρόγραμμα και όσα τους λέγατε» είπε εμφατικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, επισημαίνοντας ότι «οι φόροι σε σχέση με το 2023 αναμένονται αυξημένοι κατά 8% πάνω από τους στόχους του προηγούμενου προϋπολογισμού. Επίσης, έχουμε πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία θα πάει κάτω από τους ρυθμούς ανάπτυξης, και αυτό είναι δηλωτικό και για τις επενδύσεις, για τις οποίες είστε υπεραισιόδοξοι». «Το 2022 η Ελλάδα έκανε ρεκόρ 27ετίας στην είσπραξη φόρων. Οι φόροι ανήλθαν στο 29% του ΑΕΠ. Και μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές έφτασαν στο 43%» πρόσθεσε ο Ν. Παππάς.

Γιώργος Γαβρήλος: Σχέδιο εξόντωσης

Η συζήτηση διεξάγεται «εν μέσω αντιδράσεων ιδίως της μικρής επιχειρηματικότητας, που φαίνεται ότι εξαπατήθηκε όταν μόλις έξι μήνες νωρίτερα αποκρύψατε από τον ελληνικό λαό ότι θα φέρετε ένα νομοσχέδιο εξόντωσης και κλεισίματος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε και ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι δεν θέλει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, αλλά «να κλείσουν οι μικρές οι επιχειρήσεις με βάση τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα και την έκθεση Πισσαρίδη».

Στέλιος Πέτσας: Κοινωνικό μέρισμα οι φόροι

Ωστόσο ο εισηγητής της Ν.Δ. Στέλιος Πέτσας επέμεινε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί «πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης, που στηρίζει τους πιο ευάλωτους, χωρίς να στραγγαλίζει τους συνεπείς φορολογούμενους». Αναφερόμενος στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο Στ. Πέτσας υποστήριξε ότι τα χρήματα που θα εισπράξει το Δημόσιο συνιστούν κοινωνικό μέρισμα και ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να τα επιστρέψει στην κοινωνία. «Δεν θα ήθελα να το πιστέψω ότι στα δικά σας μάτια όλοι αυτοί οι άνθρωποι φοροδιαφεύγουν. Δικηγόροι που δεν έχουν γραφείο και αγωνίζονται για τα προς το ζην, μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε καν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και ναι, μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι με εισόδημα χαμηλότερο από τις 11.000 ευρώ» του απάντησε ο Ν. Παππάς. «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η αύξηση του εισοδήματος» ανέφερε ο Στ. Πέτσας, επικαλούμενος τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις, τις τριετίες, την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

ΠΑΣΟΚ: Απόσυρση

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες ζήτησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρης Κουκουλόπουλος, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «συνιστά μεγάλο αναχρονισμό, αφού μας επιστρέφει στην εποχή των τεκμηρίων». Εξελίσσεται τεράστια αναδιανομή πλούτου υπέρ των λίγων και ισχυρών, την ώρα που οι μικρομεσαίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ιδιωτικό χρέος και οι ευάλωτοι προσπαθούν να επιβιώσουν με τα επιδόματα, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση δημιουργεί μαξιλαράκι ασφαλείας, αυξάνοντας τους φόρους, εκτίμησε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, προειδοποιώντας ότι το «κανένας φόρος» που έλεγε προεκλογικά η Ν.Δ. αποδεικνύεται ψέμα προς τους ψηφοφόρους, οι οποίοι δεν θα το συγχωρέσουν.

Με την αύξηση των επιτοκίων, τα λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, τις ίδιες συνέπειες έχει και η φορολογία, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Η εργατική λαϊκή οικογένεια δέχεται συνεχή πλήγματα για να θωρακιστεί η καπιταλιστική ασυδοσία, πρόσθεσε.

«Πάμε από το ένα μαργαριτάρι στο άλλο» ανέφερε από την Ελληνική Λύση ο Στέλιος Φωτόπουλος, σημειώνοντας ότι οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και στοιχεία, αλλά το κράτος δεν τα λαμβάνει υπόψη και τους φορολογεί με τεκμήρια.

Δεν υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη και ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, ανέφερε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, επισημαίνοντας ότι και οι «αναιμικές αυξήσεις» εξανεμίζονται από την ακρίβεια, το ιδιωτικό χρέος, τους πλειστηριασμούς.

Ο προϋπολογισμός είναι κοινωνικά άδικος, είπε ο εισηγητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα έσοδα αντλούνται από τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα, ιδίως μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και από έμμεσους οριζόντιους φόρους.

Ανάπτυξη: 25η στους 36 η Ελλάδα

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Παππάς κατέρριψε και τον αναπτυξιακό «μύθο» της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι:

- Στην τριετία που πέρασε η Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τη Eurostat, 25η στους 36 στους ρυθμούς ανάπτυξης. Σε ονομαστικούς όρους είναι 32η στους 36.

- Η Ελλάδα ήταν τον Οκτώβριο πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων.

- «Στον προϋπολογισμό του 2023 λέγατε ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν φέτος κατά 15%. Τελικά, αυξήθηκαν κατά 7,1%. Στον προϋπολογισμό του 2024 επαναφέρετε την πρόβλεψη για αύξηση 15%. Τι θα αλλάξει από τη μία χρονιά στην άλλη;»

- «Η δέσμευσή σας για αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ το 2026, δηλαδή μια αύξηση 42%, από τα 1.050 ευρώ που είναι σήμερα, καταρρίπτεται από την Κομισιόν, η οποία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια προβλέπει αυξήσεις 1,3%, 0,3%, 1,1% και σχεδόν 0% αντίστοιχα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL