Με συντριπτική πλειοψηφία (425 υπέρ, 108 κατά, 23 αποχές) το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα σχετικά με τις παρακολουθήσεις, κάνοντας ξεκάθαρες αναφορές στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σημειώνεται ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν, με εξαίρεση τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και τον Θοδωρή Ζαγοράκη που απουσίαζαν από την αίθουσα.
Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Κώστας Αρβανίτης, το ψήφισμα καταδικάζει την έλλειψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από μεριάς της Κομισιόν, σε συνέχεια της αναφοράς της Επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις.
«Το ψήφισμα, το οποίο υποστήριξαν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΛΚ στο οποίο ανήκει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, καταδικάζει την νομοθετική ολιγωρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ μεταξύ άλλων κάνει ρητή μνεία στην Ελλάδα, για την οποία δεν έχει διαπιστωθεί πρόοδος σύμφωνα με τις προτάσεις που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον περασμένο Ιούνιο» τονίζει ο Κώστας Αρβανίτης και προσθέτει:
«Γιατί κάθε μέρα που δεν πέφτει φως στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, συνεχίζει να σπιλώνει τη διεθνή εικόνα της χώρας μας».
🔻 Με συντριπτική πλειοψηφία (425 υπέρ, 108 κατά, 23 αποχές) το #Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα το ψήφισμα που καταδικάζει την έλλειψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από μεριάς της #Κομισιόν, σε συνέχεια της αναφοράς της Επιτροπής #PEGA για τις #παρακολουθήσεις.
— Kostas Arvanitis 🔻 (@kostarvanitis) November 23, 2023
🔻 Το ψήφισμα, το… pic.twitter.com/OmtmlNAzwn
Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο που εγκρίθηκε γίνεται αναφορά στο κυβερνητικό «πραξικόπημα» στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), αλλά και στην «ταφόπλακα» που έχει μπει στις έρευνες για το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων από ΕΥΠ και Predator.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, την ώρα που «στην Ελλάδα η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχουν εντοπίσει 92 στόχους, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ζήτησαν να διασταυρωθεί η λίστα με άτομα που τελούν υπό παρακολούθηση από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) , δύο στελέχη της ΕΥΠ αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις από τους εισαγγελείς και το διοικητικό συμβούλιο της ΑΔΑΕ χρειάστηκε στη συνέχεια να αντιμετωπίσει ξαφνικές αλλαγές και οι φάκελοι μεταφέρθηκαν σε άλλο εισαγγελέα».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει ότι έχει απεύθυνει έκκληση προς την Επιτροπή να αξιολογήσει, έως τις 30 Νοεμβρίου 2023, την εκπλήρωση των ειδικών προϋποθέσεων για την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία που ορίζονται στη σύσταση.·
Η ανακοίνωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Με 425 ψήφους υπέρ, 108 κατά και 23 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη ψήφισμα σχετικά με την έλλειψη νομοθετικής συνέχειας στις προτάσεις του, τις οποίες συνέταξαν οι ευρωβουλευτές μετά την ολοκλήρωση του έργου της εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη χρήση του Pegasus και άλλων λογισμικών κατασκοπείας.
Παρά το γεγονός ότι το ΕΚ έχει ζητήσει ορισμένες νομοθετικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της κατάχρησης λογισμικών κατασκοπείας στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σχέδιο για το πώς προτίθεται να αντιδράσει στις απειλές αυτές για τους ανθρώπους και τη δημοκρατία. Καλώντας την Επιτροπή να σεβαστεί τη σχετική διοργανική συμφωνία, το Κοινοβούλιο ζητά να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα επιβολής της νομοθεσίας. Όπως αναφέρεται στη σύσταση που εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές, η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει έως το τέλος Νοεμβρίου κατά πόσον η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της χρήσης λογισμικού κατασκοπείας.
Ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν τις νέες περιπτώσεις κατάχρησης λογισμικού κατασκοπείας στην Ευρώπη μετά την έγκριση των τελικών τους συστάσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν επαρκεί για την πρόληψη της κατάχρησης λογισμικού κατασκοπείας. Σημειώνουν ότι το λογισμικό Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί κατά της εξόριστης στη Γερμανία δημοσιογράφου Galina Timchenko και ότι οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές έχουν στοχοποιηθεί.
Αναφερόμενοι στις πρόσφατες εξελίξεις στις έρευνες στα κράτη μέλη, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι στην Ελλάδα δύο αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις και ότι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αντιμετώπισε αιφνίδιες αλλαγές στο πλαίσιο της σχετικής έρευνάς της, αλλά και ότι οι φάκελοι διαβιβάστηκαν σε άλλον εισαγγελέα. Στην Πολωνία, η εθνική εξεταστική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άνθρωποι στοχοποιήθηκαν με κατασκοπευτικό λογισμικό για πολιτικούς λόγους, ενώ στην Ισπανία η έρευνα ανεστάλη προσωρινά λόγω έλλειψης συνεργασίας από τις ισραηλινές αρχές.
Επιπλέον, η γαλλική εταιρεία Nexa Technologies πούλησε το λογισμικό κατασκοπείας Predator σε καταπιεστικά καθεστώτα (συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Βιετνάμ και της Μαδαγασκάρης), ενώ και στην Ιρλανδία ζητήθηκε από την Επιτροπή Δικαιοσύνης του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τον ρόλο του ομίλου Intellexa στην πώληση λογισμικού κατασκοπείας. Αν και οι εκθέσεις υποδηλώνουν παραβιάσεις των ελέγχων των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης στην ΕΕ, δεν υπήρξε αξιόπιστη παρακολούθηση από τις εθνικές αρχές ή την Επιτροπή. Αυτό δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για κακόβουλους δρώντες στην Ευρώπη, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αρχές έχουν συμπεριλάβει στη σχετική «μαύρη λίστα» τις εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού Intellexa και Cytrox με έδρα την ΕΕ».