Προσχέδιο καταπέλτης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου να υιοθετεί τα συμπεράσματα της επιτροπής PEGA.
Στο προσχέδιο γίνεται αναφορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο κυβερνητικό «πραξικόπημα» στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), αλλά και στην «ταφόπλακα» που έχει μπει στις έρευνες για το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων από ΕΥΠ και Predator.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, την ώρα που «στην Ελλάδα η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχουν εντοπίσει 92 στόχους, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ζήτησαν να διασταυρωθεί η λίστα με άτομα που τελούν υπό παρακολούθηση από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) , δύο στελέχη της ΕΥΠ αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις από τους εισαγγελείς και το διοικητικό συμβούλιο της ΑΔΑΕ χρειάστηκε στη συνέχεια να αντιμετωπίσει ξαφνικές αλλαγές και οι φάκελοι μεταφέρθηκαν σε άλλο εισαγγελέα».
Παράλληλα στο πριοσχέδιο γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η Intellexa, που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό Predator, έχει εδώ και μήνες μπει στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ. «Στις 18 Ιουλίου 2023 το υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών πρόσθεσε την Intellexa SA με έδρα την Ελλάδα, την Intellexa Limited στην Ιρλανδία, την Cytrox Holdings Zrt. στην Ουγγαρία και την Cytrox AD στη Βόρεια Μακεδονία στη λίστα οντοτήτων, για διακίνηση διαδικτυακών εκμεταλλεύσεων που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει ότι έχει απεύθυνει έκκληση προς την Επιτροπή να αξιολογήσει, έως τις 30 Νοεμβρίου 2023, την εκπλήρωση των ειδικών προϋποθέσεων για την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία που ορίζονται στη σύσταση.·
Παράλληλα «αναθέτει στην πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο, την Επιτροπή και τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών».