Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Να υπερβούμε τους εαυτούς μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να υπερβούμε τους εαυτούς μας

Σημαίες ΣΥΡΙΖΑ πορεία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι μήνες που ακολουθούν είναι κρίσιμοι για το μέλλον της αριστερής, προοδευτικής και δημοκρατικής προοπτικής της πατρίδας. O ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μετά την ήττα των εκλογών και εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή, οφείλει να κρατήσει τις θετικές εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος, να ξεχάσει τις παθογένειες και τις αδυναμίες του, αλλά και, το κυριότερο, να ανασυγκροτηθεί με όρους κοινωνικούς και πολιτικούς.

Πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά επιτεύγματα της κυβερνητικής περιόδου (περίθαλψη ανασφάλιστων, Συμφωνία των Πρεσπών, νοικοκύρεμα των οικονομικών, έξοδο από τη στενή μνημονιακή εποπτεία κ.λπ.) και να ενσωματώσουμε στη στρατηγική μας την κυβερνητική προοπτική ως το μέσο που θα μας οδηγήσει να εκκινήσουμε από καλύτερη αφετηρία για να επιτύχουμε τον στρατηγικό μας στόχο: τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση. Κρατάμε τη σπουδαία παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, τις μάχες που δώσαμε συλλογικά και τη βαθιά πίστη ότι στις κρίσιμες στιγμές, παρά τις αστοχίες, σταθήκαμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποφεύγουμε την αυτοκριτική, που είναι χρήσιμη, αναγκαία και προωθητική και πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του (προ)συνεδριακού διαλόγου που ακολουθεί. Εκτός όμως από αυτοκριτική, χρειαζόμαστε και προοπτική. Αφήνουμε πίσω την εσωστρέφεια, τις αμφισημίες, τη λειψή εσωκομματική δημοκρατία, τη λάθος στρατηγική, τα «θολά» μηνύματα, τις προσωπικές στρατηγικές-αυτονομήσεις και την αδυναμία να συνδεθούμε με τον μαζικό χώρο χωρίς να φοβόμαστε να αναμετρηθούμε με τα λάθη μας.

Το μήνυμα είναι σαφές: ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όπως τον γνωρίσαμε έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο και έχει έρθει η ώρα για μια «νέα αρχή». Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την πολιτικοποίηση κάθε διαδικασίας, για την ενεργοποίηση των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και για το άνοιγμα των μεγάλων συζητήσεων, για τις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής. Η ενότητά μας επιτυγχάνεται με ορισμένες ιδεολογικές, προγραμματικές και οργανωτικές προϋποθέσεις αν συνταχθούμε κάτω από ένα ενιαίο και κοινά αποδεκτό πολιτικό σχέδιο.

Ιδεολογικά, δεν έχουμε άλλη διέξοδο παρά να οδηγηθούμε σε υπέρβαση και σύνθεση. Επειδή ο καθένας μας έχει συγκεκριμένη αφετηρία συμμετοχής όσον αφορά τα ιδεολογικά ρεύματα της Αριστεράς και εν πολλοίς προσδιορίζεται από αυτή, είναι αναγκαίο η σύνθεση να γίνεται στη βάση των νέων διαιρετικών τομών που επισυμβαίνουν στον κόσμο.

Πολιτικά, μετά τη Μεταπολίτευση υπήρχε πάντα στη χώρα προοδευτική, δημοκρατική, κοινωνική πλειοψηφία. Το διακύβευμα για το πολιτικό προσωπικό του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου είναι αν αυτή η κοινωνική πλειοψηφία μπορεί να μετεξελιχθεί σε πολιτική πλειοψηφία.

Προγραμματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να συνδεθεί ξανά με τον ελληνικό λαό μέσω των προγραμματικών του θέσεων, στο πλαίσιο μιας «κοινωνικής επανίδρυσης» που θα τον φέρει σε επαφή με τα αναδυόμενα εκμεταλλευόμενα στρώματα της μισθωτής εργασίας, της επισφάλειας, με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, με τα παραγωγικά στρώματα της κοινωνίας.

Οργανωτικά, υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα. Θέλουμε ένα ισχυρό κόμμα ενεργών μελών ή κόμμα των μηχανισμών και των μεγαλομετόχων; Οι τάσεις, όπως τις γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, έχουν πάψει να είναι χρήσιμες και είναι αναγκαίο να διαλυθούν και να μεταβούμε στην εποχή των ρευμάτων ιδεών, που θα αφουγκράζονται τις κοινωνικές και πολιτικές ανάγκες και δεν θα λειτουργούν με βάση τις εσωτερικές διευθετήσεις, ως προσωπικοί μηχανισμοί. Χρειαζόμαστε και πραγματική δημοκρατία στο κόμμα, όπου τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα έχουν ενεργό και αποφασιστικό ρόλο, αλλά και δομές στο κόμμα, στις οποίες θα γίνονται οι απαραίτητες επεξεργασίες, ο επιστημονικός διάλογος και η ανάλυση και θα παράγονται και θεωρία αλλά και εφαρμοσμένη πολιτική. Κρίσιμο ζήτημα είναι ο πολίτης να αποκτήσει ρόλο στην κομματική λειτουργία. Να νιώθει χρήσιμος και συμμέτοχος στη λήψη των αποφάσεων αλλά και συνδιαμορφωτής των εξελίξεων. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μας συνδέει όλους η κοινή αγωνία να εκφραστεί ο δημοκρατικός κόσμος, να δώσουμε διέξοδο και εναλλακτική πρόταση στην κοινωνία. Η Ιστορία θα μας κρίνει αυστηρά.

* Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL