Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C21.4°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.1°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.9°C17.7°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.8°C19.1°C
3 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
0 BF 100%
Κυριάκος Μητσοτάκης / «Κρατάει» τον Βελόπουλο μέσω εφορίας για τις κεραλοιφές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / «Κρατάει» τον Βελόπουλο μέσω εφορίας για τις κεραλοιφές

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Μια άκρως ενδιαφέρουσα φορολογική υπόθεση με βαθιές πολιτικές προεκτάσεις έφερε στο φως αποκλειστικό ρεπορτάζ του Στέλιου Κούλογλου στο tvxs με τίτλο «Πώς ο Μητσοτάκης “κρατάει” τον Βελόπουλο μέσω φορολογικής υπόθεσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υπόθεση αφορά στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και έχει, σύμφωνα με τον Στέλιο Κούλογλου, άμεση σχέση με την  ξαφνική υποστήριξη της Ελληνικής Λύσης στην κυβέρνηση και μάλιστα για να επιτευχθεί το «πραξικόπημα» στην ΑΔΑΕ προκειμένου να θαφτεί ακόμα πιο βαθιά το σκάνδαλο των υποκλοπών και η αντιθεσμική εμπλοκή της ΕΥΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Στέλιου Κούλογου, δημοσιογράφου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «η υπόθεση ξεκινάει το 2017, όταν μετά από σχετικό έλεγχο οι φορολογικές αρχές ανακάλυψαν ότι ο κ. Βελόπουλος είχε χρησιμοποιήσει αθέμιτη και παράνομη μέθοδο για να αποφύγει την πληρωμή του ΦΠΑ που αναλογούσε στις πωλήσεις των κεραλοιφών, που προωθούσε μέσω των τηλεοπτικών εκπομπών του, μαζί με βιβλία».

Συγκεκριμένα, το βιβλίο έχει συντελεστή ΦΠΑ 6%, ενώ οι κεραλοιφές στο 24%. Οι φορολογικές αρχές κατηγορούν την εταιρεία, η οποία ανήκει στη σύζυγο του κ. Βελόπουλου, ότι πουλούσε το σετ βιβλίο-κεραλοιφή στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, εμφανίζοντας λανθασμένα και συνειδητά τις κεραλοιφές ως δώρο, ενώ αυτές ήταν το βασικό αγαθό προς πώληση.

«Οι διαφορές εξαιτίας του χαμηλού ΦΠΑ, μόνο για το 2017 ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ, όριο πάνω από το οποίο πρέπει να ληφθούν μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει ο Στέλιος Κούλογλου, πρόκειται για προληπτικά μέτρα- όπως η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών- τα οποία, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της υπόθεσης, θα έπρεπε να είχαν ήδη ληφθεί, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ενώ «θεωρείται  περίεργο ότι δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί οι επόμενες χρονιές, στις οποίες είχε ακολουθηθεί η ίδια πρακτική για τον ΦΠΑ».

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ακόμα ότι «πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με αποκρύψεις φορολογητέας ύλης και ΦΠΑ και επισύρουν ποινικές ευθύνες, πέρα από τη δέσμευση προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών».

Τον κυνηγάει η εφορία απαντά η Ελληνική Λύση

Το Tvxs ζήτησε απάντησε επί του ρεπορτάζ από το κόμμα και η απάντηση που δόθηκε από τον ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Εμ. Φράγκο είναι η εξής:

«Ο ίδιος ο πρόεδρος κατήγγειλε ότι τον κυνηγάει η εφορία αδίκως εδώ και χρόνια! Κανένας βουλευτής, κανένας πολίτης και κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να γνωρίζει τα προσωπικά δεδομένα του άλλου, υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες και δικαστήρια για προσωπικά -φορολογικά δεδομένα, αυτές θα κρίνουν!».
Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ακόμα ότι τον φάκελο της υπόθεσης χειρίζεται η ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων) της Αττικής.

«Η υπηρεσία είχε έρθει με αρνητικό τρόπο στη δημοσιότητα τον Αύγουστο, όταν ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας κ. Αντώνης Χαρίτωνος, έξη μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021, έδωσε εντολή να αποδεσμευτούν οι δεσμευμένοι λογαριασμοί του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, που φέρεται ως βασικός πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο των υποκλοπών», αναφέρει το tvxs.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL